Hlavní navigace

Nova dostala pokutu 300 tisíc korun za díl Expozitury o sadomasochistickém vrahovi

11. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Seriál mohl podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vyvolat u dětí a mládeže „předčasný zájem o odlišné či deviantní formy sexuality“

Třísettisícovou pokutu uložila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) televizi Nova za díl seriálu Expozitura Sedmý den, v němž hlavní hrdinové pátrali po zvrhlém sadomasochistickém vrahovi, který své oběti před zabitím vystavoval prostřednictvím webové kamery na internetu. Nova tento díl seriálu odvysílala loni 28. září v hlavním vysílacím čase od 20 hodin, čímž podle Rady porušila povinnost nezařazovat od 6:00 do 22:00 hod. pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

K TÉMATU: RRTV chtěla pokutovat ČT za sušenky ve sponzoringu. Neuspěla

Radní věnovali popisu škodlivých scén hned dvě strany tiskové zprávy z jejich aktuálního zasedání. Nelíbí se jim zobrazování žen připoutaných řetězem ke konstrukci ve zdevastovaném industriálním interiéru s roubíkem v ústech a záběry jejich mučení, ale také naznačení, že věznitel žen je narkoman a aplikuje si drogu. „Popsané scény mohou ohrozit psychický vývoj dětí a mladistvých, a to následujícím způsobem: kromě násilí jako takového, je ve scénách přítomno mučení, fyzické a psychické týrání, deviantní sexuální praktiky (deviantní sexuální praktika není zobrazena přímo, avšak použité kostýmy jako kukla, oděv roubíky a další na ni přímo odkazují). Toto spolu s kulisami a reáliemi vzbuzuje strach a napětí,“ vysvětluje RRTV v tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: „Kurva“ se před 22. hodinou neříká, varuje vysílací rada televizi Nova

Dokumentární styl natáčení pak podle radních zvyšuje autentičnost příběhu a ztěžuje rozlišení hranice mezi fikcí a realitou. „Obsah popsaných scén překračuje rámec běžné lidské zkušenosti a u oběti by takový zážitek způsobil posttraumatickou stresovou poruchu. Je-li příběh prezentovaný jako skutečný, nebo alespoň skutečností inspirovaný, motiv strachu se ještě zvyšuje. Zde popsané může způsobit u dětí a mladistvých zvýšení anxiety (úzkosti), zvýšení napětí, podrážděnost, poruchy spánku, neadekvátní emoční reakce, odchylky od běžného chování,“ míní radní.

BRAND24

ROZHOVOR: Erotický kanál musí mít děj, jinak jde o porno, říká místopředseda vysílací rady

„V rámci nedokončeného psychosexuálního vývoje se může také objevit předčasný zájem o odlišné či deviantní formy sexuality, případně naopak negativní pohled na sexualitu jako takovou,“ dodává vysílací rada. Televize Nova se zatím k uložené pokutě odmítla vyjádřit, dosud neobdržela oficiální oznámení RRTV. V obdobných případech se ale běžně proti rozhodnutí vysílací rady odvolává k Městskému soudu v Praze, případně k vyšším soudním instancím, takže rozhodnutí o pokutě zatím není pravomocné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).