Hlavní navigace

Nova dnes večer odvysílá celovečerní dokument o Miloši Formanovi

27. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 12. 2010

Není obvyklé, aby komerční televize vysílaly v hlavním večerním čase dokumenty, a zvlášť ne celovečerní. Televize Nova dnes udělá výjimku a od 21:45 nabídne téměř dvouhodinový životopisný dokument o režisérovi Miloši Formanovi, který natočil Miloš Šmídmajer. Sama Nova jej označuje za „překvapivě otevřený o filmech, dětech a mnohém dalším“.

K TÉMATU: Nova v lednu zopakuje staré díly Comebacku a nasadí docusoap Zvěřinec

BRAND24

Slavný režisér nejen vzpomíná na dětství, životní dráhu a filmařskou kariéru, ale nečekaně otevřeně mluví i o vztahu ke svým dětem, životních chybách a omylech. Provede diváky po svém domě v Connecticutu i po newyorském bytě, zavzpomíná na studia, začátky filmařské práce, na emigraci a francouzského režiséra Francoise Truffauta, na obtížné začátky v Americe, na Přelet nad kukaččím hnízdem, který mu pomohl prorazit, i na další klíčové okamžiky svého života a tvorby, píše televize v noticce k dokumentu.

Miloš Forman se dotkne i velmi citlivých témat, i smrti své matky v pracovním táboře Terezín. Ke slovu se přitom dostanou také jeho přátelé, příbuzní, zejména synové Petr a Matěj Formanovi, s nimiž na Dobře placené procházce pracoval, a také řada slavných osobnost,í s nimiž spolupracoval, ať už je to Louise Fletcher, Natalie Portman, F. Murray Abraham, Annette Bening nebo Woody Harrelson, dodává Nova. Dokument vznikl loni v česko-francouzsko-německé koprodukci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).