Hlavní navigace

Nova Cinema na CS Linku možná "přiškrtí" datový tok Novy HD

23. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 11. 2007

Televize Nova jedná o prodloužení svého pilotního projektu vysílání stanice ve vysokém rozlišení (HDTV) i do dalšího roku. Smlouvy s operátory na šíření Novy HD končí televizi zatím letošním rokem, ale experiment bude možná pokračovat dál. Serveru DigiZone.cz to na dnešním neformálním setkání řekl ředitel techniky stanice Ivo Ferkl.

Přestože je Nova HD teprve pilotním projektem, pro operátory je podle generálního ředitele Petra Dvořáka zajímavým obsahem a dává jim možnost odlišit se od konkurence. Proto distributoři televizního vysílání šíří Novu ve vysokém rozlišení často za lepších než tržních podmínek.

Představitelé Novy dokonce novinářům sdělili, že kvůli vysílání Novy HD jsou dnes na „HD ready“ televizory v obchodech pořadníky a přijímačů pro vánoční trh není dostatek. Stanice přitom vysílá ve formátu MPEG-4, který umí „rozluštit“ bez pomoci MPEG-4 set-top-boxu jen minimum modelů ze současné televizní nabídky.

S prosincovým startem programu Nova Cinema je otázkou, jestli mu Nova HD nebude muset uvolnit místo v satelitním vysílání služby CS Link. Podle Ivo Ferkla je ale možné, že se do CS Linku „vejde“ jak Nova Cinema, tak Nova HD.

BRAND24

Zkoušíme, co nám komprese dovolí. Začali jsme tu vysílat Novu HD nejdříve s datovým tokem 12 Mb za sekundu, nyní jsme na 7 Mb za sekundu a stále to vypadá dobře, uvedl ředitel techniky televize Nova. Připustil proto, že Nova Cinema by se mohla v satelitní platformě CS Link objevit výměnou za „přiškrcení“ datového toku Novy HD.

Kromě satelitního vysílání je Nova HD dostupná u některých IPTV operátorů a v zemském digitálním vysílání multiplexů B a C v Praze a Brně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).