Hlavní navigace

Norové oficiálně oznámili vypnutí VKV rozhlasových vysílačů v roce 2017

17. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Rozhodnutí a oficiální vyjádření ministerstva kultury nám umožňuje soustředit se plně na vytvoření kvalitního a rozmanitého obsahu pro naše posluchače,“ uvedl Norský rozhlas.

Norské ministerstvo kultury včera oficiálně oznámilo, že země je připravena na přechod z analogového rozhlasového vysílání na technologii DAB, respektive DAB+. Proces bude zahájen v lednu 2017, kdy dojde k vypnutí prvních FM vysílačů. Norsko je vůbec první zemí nejen v Evropě, ale i na světě, která již dříve deklarovala, že ukončí distribuci signálu v pásmu VKV. Norsko má již nyní pomyslně splněno. Pokrytí digitálním signálem totiž překročilo zásah FM stanicemi. Posluchači mají aktuálně na výběr z 22 celoplošných rozhlasových DAB stanic a další programy jsou dostupné v lokálních multiplexech.

Tipy C

K TÉMATU: Po Norsku už má spočítaný osud analogový VKV rozhlas i v Dánsku

Rozhodnutí a oficiální vyjádření ministerstva kultury nám umožňuje soustředit se plně na vytvoření vysoce kvalitního a rozmanitého obsahu pro naše posluchače, konstatoval Thor Gjermund Eriksen, šéf norského veřejnoprávního rozhlasu NRK. Proces bude zahájen nejprve v oblasti Nordland a skončí 13. prosince 2017 v nejsevernějších regionech Troms a Finnmark. Rozhlasový trh se dohodl na rychlém a koordinovaném plánu přechodu, potvrdil Lasse Kokvik ze skupiny SBS Radio, která je jedním z významných rádiových hráčů v Norsku. Kompletní plán přechodu na digitální rádio v Norsku najdete v této tabulce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).