Hlavní navigace

Nemanice se nemusí bát, o televizi nepřijdou

14. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Zbytečný poplach v Nemanicích na Domažlicku vyvolaly včerejší Lidové noviny. V reportáži o přechodu na zemské digitální televizní vysílání deník uvedl, že Nemanice, které jsou odkázané na analogový převaděč na kopci přímo nad vesnicí, přijdou na jaře vypnutím analogového signálu z primárního vysílače Vraní vrch o pozemní příjem televize. Skutečnost je poněkud jiná: Nemanice sice čeká trošku komplikovanější řešení, o televizi ale nepřijdou.

Signál pro 220 obyvatel pohraničí

Nemanice jsou malá obec přímo na česko-německé hranici, oddělená od české kotliny hřebenem Haltravy. Ve čtyřiceti domech žije 220 stálých obyvatel, po okolí je rozeseto ještě několik samostatných stavení, vesměs pozůstalých po zaniklých vesnicích Nemaničky, Nová Huť, Novosedelské Hutě, Lučina, Mýtnice, Stará Huť a Lísková, kde žila do války početná německá menšina (v poměru s českými obyvateli spíš většina). Údolí je otevřené směrem do Bavorska, s nímž ho spojuje i nedávno obnovený hraniční přechod Lísková – Holl. Nemaničtí mají rozhodně blíž do Německa než do Čech, a to platí jak o silničním spojení, tak o televizním signálu.

Nemanice úřad

Nebýt televizního opakovače na vrchu Haltrava přímo nad obcí, který místním dodává analogový signál dvou programů České televize a Novy z vysílače Vraní vrch, byli by diváci z Nemanic odkázaní jenom na německé televizní programy. Přitom Vraní vrch, odkud od 1. listopadu vysílá digitální multiplex A se čtyřmi stanicemi ČT a sedmi okruhy Českého rozhlasu, je od vesnice vzdálený pouhé dva kilometry. Bohužel na opačné straně Haltravy. Signál z Vraního vrchu jen tak tak „líže“ hřeben, takže i převaděč má co dělat, aby jej zachytil. Zařízení ale nemůže zároveň šířit analogový i digitální signál, takže Nemanice zatím nemohou přijímat programy multiplexu A. Digitální vysílání se ale nevyhne ani této vesnici, jenom přechod bude trošku jiný než na druhé straně kopce.

Vypnout analog, zapnout digitál

Zatímco v bezprostředním okolí Domažlic mají diváci přibližně půl roku času na pořízení digitálního set-top-boxu, protože do konce června 2007 tu bude probíhat zároveň analogové i digitální vysílání, v Nemanicích k žádnému souběhu zřejmě nedojde. V Nemanicích můžeme vysílat buď jenom analogově, nebo jenom digitálně. Pokud by zde došlo k přechodu na digitální vysílání, proběhlo by bez souběhu, ze dne na den, vysvětluje Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých radiokomunikací (ČRa). Nemaničtí by si tedy museli dopředu nakoupit set-top-boxy, aniž by je mohli vyzkoušet, a v určený den a hodinu by jim přestaly fungovat analogové televizory. Teprve poté by mohli přes set-top-box naladit digitální televizi, v té době už včetně Novy, která na Domažlicku digitálně zatím nevysílá.

Nemanice mapa

Nabízí se ale ještě jedno řešení, které by umožnilo krátkodobý souběh analogového i digitálního vysílání. Pro diváky pohodlnější, pro ČRa poněkud nákladnější. Spočívá v novém primárním vysílači přímo v Nemanicích, který by přijímal programy multiplexu A ze satelitu a dál je šířil pozemní cestou. Takové vysílání by se dalo spustit kdykoli a po vypnutí analogového signálu z Vraního vrchu by nahradilo opakovač nad obcí. Tato varianta je výhodnější v tom, že by si obyvatelé Nemanic mohli půjčit a vyzkoušet digitální přijímače ještě v době, kdy by vesnici pokrýval i analogový televizní signál. Určitou nevýhodou je fakt, že by Nemanice měly vlastní multiplex bez regionálních vstupů ze západních Čech, protože jejich vysílač by přebíral pražské mutace televizních programů (jako dnes Vraní vrch).

Další řešení? Satelitní příjem

Nemanice celkový pohled

Dalším řešením může být pro nemanické individuální satelitní příjem. Prostřednictvím „bezplatné“ platformy CS Link (bývalý Czech Link) mohou naladit programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a Primu, nevýhodou je absence televize Nova. Za tu by si museli připlatit, nabízí ji totiž jenom dvě placené satelitní platformy: UPC Direct a Digi TV. Lidové noviny ale ve své pondělní reportáži uvádějí, že z původních obyvatel Nemanic si většina nemůže z finančních důvodů satelitní přijímač a placenou televizi dovolit. Kabelová televize zde není a IPTV sem zřejmě nikdy nedorazí. Pokud jde o České radiokomunikace, ty zatím o technickém řešení pozemního příjmu televize v Nemanicích nerozhodly. Čekají na výsledky měření signálu DVB-T na Domažlicku.

Podle původního plánu z letošního června přitom ČRa uvažovaly, že analogovou televizi v Nemanicích vypnou už na Vánoce nebo do konce prosince. Ředitel úseku vysílacích služeb Martin Roztočil už v září serveru DigiZone.cz řekl, že se obyvatelé obce nemají čeho obávat: Televizní vysílání v Nemanicích o Vánocích bude. Analogové vysílání z Vraního vrchu chce společnost ukončit nejpozději příští rok v červenci, otázku Nemanic tedy začnou řešit brzy po Novém roce. Obec má štěstí, že je součástí domažlického experimentu, na kterém si chtějí ČRa vyzkoušet jak vypnutí primárního analogového vysílače, tak sekundární vysílací sítě s několika převaděči. Největším oříškem budou právě Nemanice.

BRAND24

Nemanice ulice

Pohraničí nemůže počítat s DVB-T

Většina českých a moravských vesnic v hornatém pohraničí ale nemůže s takovým přístupem počítat. Provozovatelé jednotlivých digitálních sítí sice dostanou od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) kmitočty, které by dokázaly pokrýt prakticky 99 procent území České republiky, převážná většina komerčních televizí ale nebude chtít tak velké pokrytí platit. Ze zákona stačí, aby byl jejich signál dostupný na sedmdesáti procentech území ČR. Pouze Česká televize a Český rozhlas mají za povinnost dostat signál svého veřejnoprávního multiplexu téměř všude (na 95 procent území). Diváci v odlehlých oblastech se proto budou muset spolehnout na jiné vysílací platformy, v drtivé většině na satelit. Všechno špatné ale může být i pro něco dobré: třeba se podaří přesvědčit Novu, aby vysílala i v satelitním CS Linku…

Další články k tématu:

8.11.2006 – Rada zamítla žádost Novy o digitální vysílání na Domažlicku8.11.2006 – Zájem o set-top-boxy na Domažlicku vzrůstá, zvláště o ty levnější7.11.2006 – První zkušenosti s digitální televizí na Domažlicku2.11.2006 – Diváci z Plzně i Mariánských Lázní potvrzují příjem multiplexu A1.11.2006 – Lidé z Domažlicka si stěžují na nedostatek informací o DVB-T1.11.2006 – Digitální televize dorazila na Domažlicko, ale bez Novy26.10.2006 – ČT může digitálně vysílat v Domažlicích i Ústí nad Labem12.10.2006 – ČT připravuje kampaň k digitalizaci na Domažlicku10.10.2006 – Dočkají se Brno a Domažlice digitální Primy?9.10.2006 – Domažlickým vadí, že nebudou mít digitální Primu27.9.2006 – Zveřejňujeme podrobné mapy pokrytí Domažlicka27.9.2006 – Podrobnosti o digitální televizi v Domažlicích22.9.2006 – Kampaň k digitalizaci letos nebude. Ani v Domažlicích?15.9.2006 – Digitální Domažlice bez Primy? Multiplex B nemá zájem.7.6.2006 – Domažlice jako pokusný králík digitalizace?

Jaké řešení by měly ČRa zvolit v Nemanicích?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).