Hlavní navigace

Nelegální živé streamování televizí na internetu: jak to vidí samotní provozovatelé?

28. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden jsme vám v souvislosti s úvahami portálu Seznam.cz o streamovací službě s českými televizemi představili několik nelegálních webů, které ji už nabízejí. Co na ně říkají samotné televize?

Pro televize jde o citlivé téma

Na začátku minulého týdne otevřel server DigiZone.cz v jednom ze svých článků poměrně citlivé téma, které se dotýká všech televizí, které v našem regionu působí – nelegální šíření jejich signálu prostřednictvím internetu. Dá se říct, že jsme tak v podstatě otevřeli Pandořinu skříňku. Samy televize na dané téma nechtějí příliš mluvit. Server DigiZone.cz oslovil v této věci pět subjektů. I přes několikanásobnou urgenci se zvládly na téma do uzávěrky tohoto textu vyjádřit pouze dvě společnosti – CET 21 provozující kanály pod hlavičkou Nova a FTV Prima provozující Prima Group.

České televizi v době přípravy našeho textu finišovaly přípravy na spuštění nové domovské webové stránky instituce, takže snaha sekce Nových médií se pochopitelně ubírala úplně jiným směrem. Z TV Barrandov nepřišla žádná reakce, ale její manažeři teď mají bezesporu starosti především s ne příliš uspokojivými výsledky týkající se nízké sledovanosti. Ve hře byla i společnost Chello Central Europe (CCE), která ovšem svoje kroky musí konzultovat s centrálou v Budapešti a podle PR manažera Jakuba Švestky by se tedy byla schopna vyjádřit nejdříve za týden.

Tematická stanice Sport 1 Select HD je součástí satelitní služby Canal Digitaal.
Autor: repro foto Sport 1 Select HD

Na internetu jsou šířeny bez rozdílu neplacené i Pay TV stanice.

Televize jsou na piráty v podstatě krátké

Dohledání subjektů, které signál prostřednictvím internetu nelegálně šíří – ať už jde o jednotlivce nebo organizované skupiny – je velmi obtížně. „Kradení“ vysílání, resp. signálu nelze bohužel technicky zabránit. Jakékoli užití vysílání je však možné pouze se souhlasem vysilatele, uvedl pro DigiZone.cz vedoucí oddělení PR FTV Prima Václav Mazánek a dodal: Pokud šiřitel takový souhlas od vysílatele nemá, jedná se o protiprávní jednání. Stejně tak vnímáme i postupování vysílání prostřednictvím streamingu ze satelitních přijímačů, byť uzavřené skupině.

Z vyjádření Mazánka je ale patrné, že televize jsou v podstatě na takové jednotlivce krátké. Jedinou možností, jak je dohledat, je případné udání. Pokud je takový případ odhalen, jakákoliv televize bude pochopitelně postupovat pomocí právních kroků. Pro zájemce, kteří by chtěli sledovat vysílání Primy legálně například na jejich stránkách Prima Play Václav Mazánek dvakrát pozitivní zprávy nemá. Preventivní řešení ve formě streamingu vysílání našich kanálů např. na stránkách iprima.cz není bohužel možné, protože ani FTV Prima nemá na všechny akviziční pořady vykoupena práva na takovéto užití na internetu, konstatoval vedoucí PR oddělení Primy.

Prima Zoom bude vítaným rozšířením základních programových nabídek operátorů Skylink a CS Link.
Autor: FTV Prima

Na internetu už je od počátku šířen prostřednictvím nelegálního streamingu i nový tématický kanál Prima Zoom

Nova: Neděláme rozdíl v tom, zda jde či nejde o pay TV

Mohlo by se zdát, že v jiné situaci je Nova, která jako jediná z velkých televizních skupin kromě volně šířených stanic provozuje i placené kanály, a že by tedy přece jen v případě těch prvních mohla trochu „zamhouřit oči“. Jako problém vnímáme nelegální šíření placených i neplacených stanic, stejně jako jednotlivého obsahu, například seriálů, konstatovala Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Nechtěla ovšem uvést, jakým způsobem proti těmto podnikavcům mediální skupina postupuje. Interně samozřejmě máme protipirátskou strategii, kterou uplatňujeme, nicméně to není oblast, kterou bychom chtěli veřejně komentovat a odhalovat.

Na otázku ohledně možné škody způsobené nelegální šířením odpověděla Fianová obligátně: Škody to jsou v případě jakéhokoliv obsahu, na který nemají práva. Nova však má poměrně dobrou představu o tom, kolik takových stránek, které nelegální streaming provozují, funguje. Podle našich zjištění jsou to řádově desítky portálů, konstatovala Fianová. To není zrovna malé číslo… Dalším problémem je i takové šíření obsahu mimo území České republiky. Pro skupinu Nova nakupujeme práva pouze pro území ČR, s výjimkou Nova Sport a MTV, takže jakékoliv zahraniční šíření porušuje smlouvy. A za tato porušení nám ze strany licencorů hrozí vysoké smluvní pokuty. Takže ano, toto považujeme za velký problém, uvedla PR manažerka oddělení Novy.

BRAND24


Repro foto: Nova Sport

Oblíbeným kanálem šířeným prostřednictvím stránek, o kterých je v tomto článku řeč, je pochopitelně Nova Sport

Obcházení smluvních podmínek serveru Voyo Nova řeší

Dalším nepříjemným problémem, se kterým se musí Nova potýkat, je obcházení maximálního počtu zařízení, která je možné použít pro jeden účet na videoserveru Voyo.cz. I tuto problematiku popisoval podrobně článek DigiZone.cz z minulého týdne. Zjednodušeně jde o to, že uživatelé si zřídili jeden účet za cenu 189 korun měsíčně a na tom si libovolně měnili zařízení, jak se jim zachtělo. Nova ale chce i proti tomuto obcházení obchodních podmínek rázně postupovat. Popsaný případ je vědomé porušení smluvním podmínek, které s námi mají jednotliví předplatitelé v rámci smluv uzavřené, konstatovala Fianová.

A jak Nova v rámci těchto, dá se říci, podvodníků postupuje? Tyto případy průběžně identifikujeme v rámci předplatitelské báze a individuálně je řešíme, uvedla bez bližších podrobností manažerka tiskového oddělení. Nova by mohla na internetu, například na server Voyo.cz, nabídnout i streaming svých kanálů. To bude ale platit pouze pro placené stanice, respektive Novu Sport. Na otázku, zdali by nebylo vhodné signál neplacených programů poskytnout, odpověděla Fianová takto: Vhodnost je velmi vágní pojem. Vhodné by to bylo například u veřejnoprávní televize, nicméně my jsme komerční subjekt a podle toho stavíme také svou distribuční strategii. O volném vysílání našich stanic na internetu neuvažujeme.

Vysílání Novy Sport v rámci portálu Voyo.cz
Autor: repro foto Voyo.cz

Vysílání Novy Sport v rámci portálu Voyo.cz

Předplatili jste si někdy videoportál Voyo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).