Hlavní navigace

Nejsme jen pro seniory, brání se nová česká televize Harmonie

22. 6. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Odborné veřejnosti se včera představil projekt nové televizní stanice Harmonie. Její zástupci věnovali hned úvod apelu na novináře, že nejde o stanici určenou seniorům, jak bylo v minulých dnech mylně prezentováno, ale především těm, kteří hledají určitou alternativu a harmonii. „Naše pořady bychom chtěli označit jako neagresivní a klidné,“ řekl na včerejší tiskové konferenci ředitel stanice Jiří Heger. Televize, která se chce vydat za diváky především cestou internetu a kabelových sítí, odstartovala minulý čtvrtek.

Televize pro „starší a pokročilé“

Nejsme televizí pro seniory nebo důchodce, ale pro starší a pokročilé, apeloval na včerejší tiskové konferenci ředitel stanice Jiří Heger. Rozpětí diváků by prý mělo být velice široké. Určitě jsme chtěli zaplnit díru na našem trhu, uvedl Heger. Na základě určité zkušenosti a vnitřní analýzy tuzemských stanic, kterou si vedení kanálu samo pro sebe udělalo, bylo zjištěno, že tu existuje velice silná divácká skupina, která upřednostňuje pořady, jež bychom mohli označit jako neagresivní, klidné a podobně. Je to stanice pro diváky, kteří si chtějí odpočinout a něco se dozvědět. Neprezentujte nás tak, že jsme televize pro důchodce. Nechceme jí být. Na skupinu diváků 45+ ale rozhodně nesmíme zapomenout. Pokud bychom přijali tezi, že jsme televize pro seniory, vysílali bychom tedy pro starší 62 let (průměrný věk odchodu do důchodu, pozn. red.), ztratili by se nám diváci ve skupině 45 až 62 let. Chybělo by nás tedy 17 let, snažil se obhájit Heger cílovou skupinu Harmonie TV. Řada agentur, které dnes vyhodnocují televizní programy, podle něho připouští, že by se měly přijmout i jiné metodiky, jak se budou televizní programy a pořady hodnotit z hlediska cílových skupin.

Harmonie se zaměří na bydlení, zdraví, cestování, životní styl a hudbu

Harmonie získala licenci jako tematická televize, která se orientuje na bydlení, zdraví, cestování a životní styl. Kromě toho bude mít i velmi silnou hudební část. Jednotlivé pořady budou prokládány videoklipy a písničkami, ale kromě toho se ve vysílání objeví i samostatné hudební bloky, kdy přijde do studia host, který má k hudbě nějaký vztah. Dnes se mění nazírání na televizi a programů bude přibývat. Proces bude bouřlivý. My jsme vstoupili do doby, kdy už digitalizace umožňuje i rozvoj televizí, jako jsme my. Rozhodně jsme chtěli být televizí tematickou tak, jak už jsme uvedli. Vyloučili jsme politické zpravodajství a politickou publicistiku. Kanálů, které se touto oblastí zabývají, je více. Zpravodajská televize je tu jedna a dělá to dobře, takže není důvod, abychom se do toho snažili zasáhnout. Zpravodajství je navíc velmi náročné, konstatoval při představení nové stanice její ředitel Jiří Heger. Naopak si pochválil skutečnost, že diváci uvidí i interprety, kterým už dnes velké televize nedávají prostor, ale lidé jsou na ně zvyklí. Stanice dá prostor i folk a country, což ostatní televize opomíjejí, ovšem například poslechovost rozhlasových stanic typu Country Radio nebo Radio Čas ukazuje, že je to chyba. Myslím, že naše cesta bude dobrá a podaří se nám najít diváky, kteří toto ocení, věří Heger.

Pokrýváme 200 tisíc domácností. Číslo však výrazně navýšíme, slibuje televize

Harmonie zvolila strategii pokrývání budoucích diváků prostřednictvím kabelové televize a internetu. Stanice by měla být v tuto chvíli dostupná ve 200 tisících domácnostech, respektive přípojkách, a její vedení věří, že toto číslo výrazně navýší. Co se týká dalšího rozvoje, chce být i v datových sítích. Jednání v tuto chvíli probíhají i s dalšími kabelovými a IPTV operátory. Jak řekl serveru DigiZone.cz Martin Kroh, který má v televizi Harmonie na starosti mimo jiné její technickou stránku, tedy i distribuci signálu k zákazníkům, stanice v tuto chvíli jedná i s největším operátorem u nás, společností UPC Česká republika. Těžko lze ale předpokládat, že se stanice objeví v dohledné době například na satelitu. Takové vysílání by v podstatě pro nízkorozpočtový projekt bylo vzhledem k nákladům likvidační, i když jsou pochopitelně mnohem menší, než třeba u digitální terestrické televize (DVB-T). Šíření signálu Harmonie TV pozemní cestou je tak ještě více z oblasti science fiction než DVB-S.

Bloky budou mít maximálně 30 minut

Co se týká koncepce pořadů, nepůjde o velké programové bloky. Jejich plocha bude zabírat maximálně 30 minut, ať jde o jakýkoliv pořad. Šli jsme s tím do toho, že budeme nízkorozpočtovou televizí, vysvětlil Martin Kroh. Televize se bude snažit, aby na dané téma vystupoval někdo, kdo prezentuje daný produkt, ale zároveň tam byl někdo, kdo dokáže zaujmout i nestranné stanovisko. Jednou z tváří televize se stala i Petra Černocká, která bude nejen moderátorkou svého pořadu Siesta, ale je zároveň ráda, že si může vybírat i hosty, kteří jsou z oblastí, jež nejsou příliš sledovány a do studia zavítají. Stopáž formátu se prozatím stále hledá. Jsem ráda, že můžu hodně mluvit, a že se ve vysílání objeví i moje písničky, pochválila si Černocká. Celý pořad si připravuje herečka a moderátorka sama. Dělá si tedy i dramaturgii. Marie Tomsová, bývalá tvář veřejnoprávní ČT, moderuje na Harmonii magazín Karusel (Kolotoč). Na obrazovku se vrací po 11 letech. Kolotoč se bude točit 20 minut, tu pomaleji, tu rychleji, podle toho, jací se v něm objeví hosté. Bude to o tom, jak si může v domácnosti vypomoci technickými prostředky. Hostem bude proto i pan ředitel Heger. Pořad je určený pro všechny, kteří se musí starat o domácnost, což jsou vlastně všichni kromě bezdomovců, zavtipkovala Tomsová.

Marie Tomsová a spol. - televize Harmonie

Zástupci televize Harmonie. U stolu ještě seděl moderátor Václav Upír Krejčí, který se do záběru nevešel. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Harmonie staví na známých tvářích, bude hledat ale i ty nové

Televize bude hledat kromě známých tváří i nové. Jednou z nich je například Václav Upír Krejčí, kterého však diváci mohou znát z nedávno zaniklé Public TV. Na této televizi se mi líbí, že vybírají hlavně zkušené lidi a nechávají si poradit. Jde o první televizi, která odvysílá tvorbu, kterou jsem jí nabídl. S tím jsem měl v minulosti problémy, svěřil se Krejčí, který bude mít na Harmonii pořad Tralala Tralala. Jsem rád, že tato televize bude vyrábět také něco pro děti. Pořad je o tom, že babička a dědeček mají svoje vnouče, natočí si ho, a pak se to může objevit ve vysílání, snažil se bavič a moderátor popsat humorem sobě vlastním formát určený dětem. Tomsová okamžitě Krejčího doplnila s tím, že televize je prý skutečně harmonická na práci ve studiu. Jsou tam harmoničtí a neagresivní lidé, kteří jsou ochotní spolupracovat, pochválila si moderátorka. Také šéf stanice Jiří Heger bude moderovat jeden z pořadů, a to konkrétně Pojišťovnu zdraví. Lidé si začínají uvědomovat, že zdraví nemají doživotně. Právě pro lidi, kteří přemýšlejí nad tím, jak žít zdravější život a chtějí ho žít kvalitněji, tak pro ně je určen tento pořad. Budeme sem zvát i odborníky. Některé pořady budou až překvapivé. Půjde o informace, ke kterým se člověk běžně nedostane. Chceme prezentovat i některé zdravotní a potravinové doplňky, které mohou něčemu napomoci. Nebudeme léčit a plést se do řemesla lékařům, ale do studia si je zvát budeme. V každém takovémto pořadu bude již zmíněná nezávislá autorita. Snažíme se, abychom sem zvali lidi, kteří jsou uznávanými autoritami v oboru a mají určité renomé, přiblížil Heger svůj pořad.

BRAND24

Václav Upír Krejčí, Markéta Krohová, Petra Černocká

Vybraní moderátoři Harmonie – Václav Upír Krejčí, Markéta Krohová a Petra Černocká. Pokud si myslíte, že Martin Kroh a Markéta Krohová jsou spolu v příbuzenském vztahu, máte pravdu. Jedná se o otce a dceru. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Ateliér a Čaj o páté s Martinem Krohem

Hned dva pořady bude mít na obrazovce televize Harmonie moderátor Martin Kroh, který do televize přizval i svou dceru Markétu, jež bude provázet soutěžním pořadem Masáž. V tomto případě jde o masáž mozkových buněk. Ateliér bude představovat zajímavé doplňky například pro bydlení a vše, co s pohledem souvisí. Na webových stránkách ho stanice označuje jako pořad o bydlení, pro všechny, kteří bydlí, jak v bytě, tak v domě, který potřebují opravit, upravit a zařídit a hledají to nejlepší zařízení, firmu, dodavatele. Druhým pořadem bude Čaj o páté. O tom zatím řeč na webovkách není. Půjde o možnost, jak oslovit malé a střední podnikatele, konkrétně talkshow s úspěšným člověkem z této oblasti. Příznivci, respektive spíše asi příznivkyně Milana Drobného se mohou těšit na jeho Drobnosti. Půjde o pořad, který bude o hudbě a s hudbou. Televize bude z pohledu zákona zařazena do formátu nepřerušovaných televizních bloků, což zároveň vytrhne vedení trn z paty, protože pořady nebudou muset být označovány například tak, že obsahují product placement. Co se týká reklamy, pokud budou inzerenti, vysílat se bude, nepůjde však o hlavní zdroj financování. V tuto chvíli je v přípravě několik pořadů. Může jít zhruba o jednu desítku. Některé už jsou natočené, ale nejsou sestříhané. Postupně je budeme uvádět na obrazovku a hledat formu. Podstatným a nejdůležitějším arbitrem je pro nás ale televizní divák, konstatoval na závěr tiskové konference Heger.

Vítáte start televize Harmonie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).