Hlavní navigace

Nečekaný problém: letadla z Ruzyně ruší obraz digitální televize

7. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
7. 11. 2008

České Radiokomunikace narazily na neobvyklý problém s příjmem zemské digitální televize v okolí pražského letiště na Ruzyni. Ozval se nám člověk, který žije blízko letiště a v okamžiku, kdy vzlétají nebo přistávají letadla, mu tato letedla ruší digitální příjem televize, protože od nich vzniká odraz signálu. Ten je dost silný a navíc pohyblivý. Set-top-box si s ním neví rady, řekl serveru DigiZone.cz Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa.

Problém může způsobovat velký výkon pražských vysílačů, které do 30. října šířily digitální signál pouze výkonem do 10 kW. Nyní to je 100 kW. Podle Vykydala by mohl být problém na straně diváka, který používá anténu se zesilovačem, a ta po zvýšení výkonu digitálních vysílačů „chytá“ také odrazy od letadel, které jsou také poměrně silné. V takovém případě by stačilo zesilovač odpojit. Zatlumením signálu by se to dalo eliminovat tak, aby užitečné signály byly dostatečné pro kvalitní příjem televize a odrazy už tak nízké, že nebudou mít vliv, míní Vykydal.

ČRa zatím nevědí, kolika lidí se tento problém týká a zda jsou na vině skutečně antény se zesilovačem. Proto se chystají na místo vyslat vlastní analytiky. Chce to detailní analýzu a odborníka, který by to prověřil přímo na místě, říká Vykydal. Pokud by nebyl problém na straně příjmových antén, musely by podle něj ČRa na místě zprovoznit malý digitální vysílač, opakovač nebo převaděč. Ten by se lokalizoval tak, aby lidé přijímali signál z jiného směru než přistávají letadla, odrazy by měli v zádech a nedostaly by se jim na anténu, líčí Vykydal.

BRAND24

Nejprve ale ČRa zjistí, kolika domácností se tento problém týká, a zda se nevyplatí hledat spíše individuální řešení u příjmových antén. V opačném případě by přišel na řadu onen „náhradní“ vysílač. Pak bychom museli se všemi zainteresovanými stranami domluvit řešení a dohodnout se, kolik peněz by to stálo, říká Vykydal. Podle mluvčí ČRa Marie Fianové je ale také možné, že se na zvýšené intenzitě odrazů signálů od letadel podílí inverze, která prakticky sužuje Českou republiku prakticky po celý podzim.

Diváci mohou mít všechno zdánlivě v pořádku, a přesto mají s příjmem digitálního signálu problém, říká Fianová. Inverze je prakticky denně, takže k ní už ani nevydáváme tiskové zprávy, dodala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).