Hlavní navigace

Nahrávání přes televizor aneb Jak na to jdou velké i malé značky

18. 7. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
Nahrávání není v kurzu a rekordéry se neprodávají, resp. skoro vymizely z trhu. Až na pár výjimek tak jediné zařízení, které ho umí, je televizor.

Nahrávat na klasický DVD rekordér, resp. si ho kvůli tomu kupovat, se už v podstatě nikomu nechce. Na druhou stranu si ale často stěžujeme na omezení daná autorskými právy a rozdílným dovozním daněním čistého rekordéru, resp. televizoru s funkcí nahrávání pořadů. Taková je dnes situace. Pokud ale opravdu chcete prostřednictvím televizoru nahrávat a jste si vědomi omezení, která to sebou nese, možná vám přijde k duhu malý „televizně nahrávací“ přehled.

Nahrávat samozřejmě neumějí jen televizory a čisté rekordéry. Na trhu však celkově vzato není příliš mnoho dalších přístrojů, které to zvládají. O Samsung BD-H8900 (kombinace DVD/BD přehrávače s TV tunery) jsme psali zde, umí to ale například i výborný multimediální přehrávač Eaget Play M17. A také některé set-top boxy pro příjem televizního vysílání. Často ale mají takováto zařízení stejné problémy jako TV.

„Pozemně-televizní“ set-top box kombinovaný s Blu-ray přehrávačem Samsung BD-H8900 zvládá také nahrávání z tunerů DVB-T/DVB-C, a to včetně HD kanálů (zkoušeno přes DVB-T a ČT HD).
Autor: Samsung

„Pozemně-televizní“ set-top box kombinovaný s Blu-ray přehrávačem Samsung BD-H8900 zvládá také nahrávání z tunerů DVB-T/DVB-C, a to včetně HD kanálů (zkoušeno přes DVB-T a ČT HD).

Klady a zápory nahrávání v televizoru

Nahrávat pořady přes televizor není zcela jednoduché, i když po splnění všech podmínek to už většinou funguje jednoduše. Ty jsou v základu často dvě:

  • musíte mít k dispozici potřebnou minimální kapacitu média připojovaného přes USB, 
  • musíte nechat televizor toto médium speciálně naformátovat a také spárovat s konkrétním přístrojem.

Nahrávání prostřednictvím televizoru se pak v průběhu posledních několika let jasně posunulo k oběma výše uvedeným podmínkám a i když to neplatí stoprocentně, což je dobře vidět z připojené tabulky, trend je jednoznačný! Jednoznačné jsou ale i následky, které sebou nesou především:

  • možnost přehrát nahrávku pouze na konkrétním televizoru, tj. nikoli na TV konkrétní značky, ale pouze v jednom jediném přístroji u vás doma (s ním je disk tzv. spřažen),
  • v podstatě přijdete o disk (nebo v lepším případě o USB flash paměť), protože ten musí stále zůstat v televizoru, 
  • nahrávku nikam nevyexportujete, takže zůstává na disku (často prý v zašifrované podobě), 
  • s médiem zformátovaným a spřaženým s konkrétním televizorem můžete mít následně potíže při snaze předělat ho nazpět na běžný disk kompatibilní typicky s Windows (viz dále).

Výhodou nahrávání v televizoru naopak je, že vás v podstatě nic nestojí, protože ho dostanete zdarma (médium nepočítám). Některé značky pak navíc tuto funkci poskytují už od těch nejlevnějších přístrojů!. Pokud tudíž nahrávání chcete, nemusíte sahat po nějakých extra drahých televizorech. Dražší a rychlejší by však mělo být nahrávací médium, což jasně specifikuje Samsung. Myslete na to zvláště tehdy, když chcete nahrávat v HD!

Abyste televizorem zformátovaný disk po připojení k počítači s Windows viděli, je třeba vstoupit do tzv. Computer Management nebo-li – u lokalizovaného systému – Správa počítače. Zde ve „správě disků“ můžete vše napravit a přeformátovat ho např. na NTFS. Nemusí se to ale povést vždy. Mě v jednom případě dva počítače odmítly takovýto disk znova naformátovat, ať jsem zkoušel jakýkoli souborový systém.
Autor: Bohumil Herwig

Abyste televizorem zformátovaný disk po připojení k počítači s Windows viděli, je třeba vstoupit do tzv. Computer Management neboli – u lokalizovaného systému – Správa počítače. Zde ve „správě disků“ můžete vše napravit a přeformátovat ho např. na NTFS. Nemusí se to ale povést vždy. Mně v jednom případě dva počítače odmítly takovýto disk znova naformátovat, ať jsem zkoušel jakýkoli souborový systém.

Někdy můžete o „televizní“ disk přijít

Televizory zkouším, co do multimediálních funkcí a nahrávání, s externími terabajtovými USB disky Freecom Mobile Drive Sq TV. Ty jsou určeny speciálně pro nahrávání z televizoru a mají i šikovný držák (viz foto níže), do kterého disk zaklapnete a přilepíte na zadní stranu televizoru. Disky jsou to spolehlivé a rychlé a po několika letech testování na ně nedám dopustit. Bohužel se připravte na to, že se vám může stát to, co mně. Totiž že vám televizor disk zformátuje natolik dobře, že ho další odmítne vzít, resp. nepřipojí.

Freecom Mobile Drive Sq TV s nerezovým obalem zakoupíte v terabajtu od asi 2.500 Kč. Mohu jen doporučit. Televizory s nimi testuji zhruba dva roky.
Autor: Freecom

Freecom Mobile Drive Sq TV s nerezovým obalem zakoupíte v terabajtu od asi 2500 Kč. Mohu jen doporučit. Televizory s nimi testuji zhruba dva roky.

Přesně tohle se mi před časem stalo u jednoho televizoru Philips a stalo se mi to ještě jednou před nedávnem u jiného přístroje. Pokud náhodou na tento problém narazíte jako já, možná vám pomůže následující postup. U mě v jednom případě klapl, v druhém ale nikoli.

Postup se dá využít u počítače s vcelku libovolným systémem Windows, včetně 8.1, i když tam najít příslušnou funkci bude možná trochu náročnější, protože tu panuje ovládací zmatek (doporučuji vyhledávání).

Vraťme se ale k meritu věci.

Televizor nahrávající na médium, které si sám speciálně formátuje a také páruje, převádí připojený disk na cosi jako eXFat (vysloveně ten to prý ale není). V každém případě je disk pod Windows po připojení standardně neviditelný a tudíž není rozpoznán (ověřil jsem si to jak pod Windows XP, tak 8.1).

Pokud takovýto disk chcete přeformátovat nazpět, připojte ho a otevřete Ovládací panely, Systém a zabezpečení a Nástroje pro správu. Zde si vyberte položku Správa počítače a pak Správa disků. Tady disk vidět bude, ale nejspíše je neaktivní a je tak třeba provést připojení a následné formátování (či nějaké další kroky).

Do Správy disků se dostanete i jinými cestami a vždy záleží na konkrétní verzi Windows. Možná to tak bude např. Administrative Tools, Computer Management, Disk Manager. Pod lokalizovanými Windows 8.1 je nejlepší zadat do vyhledávání „Správa disků“.

Panasonic podporuje nahrávání od řady AS650. U této značky je třeba si uvědomit, že pokud máte televizor bez nahrávání, nebude vám fungovat ani upozornění na pořad, které si můžete nastavit v EPG. Obě funkce jsou totiž spřaženy.
Autor: Panasonic

Panasonic podporuje nahrávání od řady AS650. U této značky je třeba si uvědomit, že pokud máte televizor bez nahrávání, nebude vám fungovat ani upozornění na pořad, které si můžete nastavit v EPG. Obě funkce jsou totiž spřaženy.

Jak na to jdou jednotlivé značky v roce 2014/15

Oslovily jsme všechny možné značky, masové i ty menší, s výjimkou Sony, kterou se nepodařilo kontaktovat (tento výrobce bohužel dlouhodobě nekomunikuje).

Základní otázky, které jsme položily najdete v tabulce, pro méně znalé připomínám, že funkce zvaná TimeShift, představuje možnost přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, což se často dělá prostým stlačením Pause. A protože někdy nemusí být k dispozici spolu s nahrávání, zasloužila si v tabulce samostatnou položku.

Volba „vyžadováno speciální formátování paměťového média a jeho spárování s TV?“ říká přesně to, co říká, tedy zda umí televizor pracovat s diskem naformátovaným jinde, nebo jen s diskem, který si sám speciálně formátuje a spáruje.

V praxi to vypadá tak, že při prvním připojení, resp. snaze o první nahrávání, televizor oznámí, že si musí disk naformátovat a zeptá se zda s tím souhlasíte. Pak už vše probíhá automaticky.

Gogen potřebuje pro nahrávání prosté 4 GB a není nutné žádné spárování paměťového média s konkrétním televizorem či speciální reformátování. Upozorňuje se pouze na to, že pro nahrávání musí být médium naformátováno jako FAT32.

Hyundai: vyžaduje pro nahrávání také jen 4 GB (opět jak u flash paměti, tak u USB disku) a naopak nevyžaduje žádné spárování či speciální reformátování. Pro nahrávání ale musí být médium naformátováno na FAT32.

Changhong nejspíše minimální kapacitu neudává, ale nepovedlo se to s určitostí potvrdit. Formátování ale musí být opět provedeno ve FAT32.

Lenco: momentálně jde pouze o přenosný model TFT 1026 (3949 Kč) s úhlopříčkou 25,6 cm. Minimální kapacita pro nahrávání a TimeShift není výrobcem specifikovaná.

LG podporuje nahrávání a TimeShift pouze na pevný disk a nikoli na flash paměť. Obě funkce zvládají všechny chytré televizory (Smart TV) modelového roku 2014/15, minimální kapacita deklarována není (max. 2 TB).

Panasonic: pro pevný disk i pro flash paměť výrobce jako minimum pro nahrávání udává 160 GB (teoreticky jde prý od té samé kapacity nahrávat i na SD kartu), maximem jsou pak zřejmě 2 TB. Vždy je třeba médium zformátovat a spárovat přímo v televizoru. Vrcholem je pak možnost – u přístrojů se zdvojenými tunery – současně nahrávat dva pořady a navíc ještě některý z nich sledovat třeba na tabletu či mobilu. Panasonic nenabízí jen TimeShift, ale i funkci TV Anywhere dovolující vzdálené (třeba y druhého konce světa) přehrávání pořadu z TV tuneru na telefonu či tabletu s aplikací TV Remote 2. Výrobce oficiálně uvádí, že umí nahrávat ze všech druhů tunerů.

Philips (TP Vision) nedoporučuje používat pro nahrávání flash paměť, tu lze ale využít pro funkci TimeShift a stačí k tomu 8 GB. Jako minimální kapacita pevného disku je pro záznam uváděno 32 GB, doporučeno je ale 250 GB, přičemž odzkoušená maximální kapacita je 1 TB (maximum se oficiálně neuvádí). Údaje platí pro digitální vysílání typu DVB-T/C/S, pro DVB-T2 může být zapotřebí kapacita vyšší a oficiálně se zatím minimum neudává. Televizory podporují omezení záznamu/přehrávání podle karty CI v závislosti na poskytovateli obsahu a taktéž je podporováno omezení podle věku podle nastavení rodičovského zámku.

Samsung minimální kapacitu flash paměti či USB disku pro nahrávání nebo TimeShift nestanovuje. Oficiálně ale pro nahrávání vyžaduje rychlost zápisu alespoň 8 MB/s, pochopil jsem však, že je daleko lepší mít pro tyto účely vyhrazeno médium s alespoň 10 MB/s. Pokud prý televizor hlásí, že nepodporuje nahrávání ani po reformátování média, je to prý tím, že neprošlo testem zápisu a bylo tudíž příliš pomalé. Přeformátování a spárování disku s konkrétním televizorem je někdy vyžadováno, jindy ne a vždy záleží na modelu a také na verzi firmwaru. Některá média však mohou i přesto vyžadovat naformátování přímo v televizoru, další ale fungují okamžitě po zapojení.

Sharp: má pro nahrávání a TimeShift omezení minimální – pouhé 4 GB. Navíc speciální formátování napojeného média a jeho spárování s televizorem vyžaduje jen u některých modelů. Narazit byste na to neměli u stávající řady LE-xx350, která však bude vbrzku nahrazena řadou novou, dále u modelů roku 2014/15 LE-xx760 a také LE-xx762. Mám od společnosti Jasyko také potvrzeno, že Sharp podporuje nahrávání ze všech dostupných tunerů.

Toshiba rozlišuje nahrávání manuální (prosté zmáčknutí tlačítka) pro něž žádnou minimální kapacitu neudává a nahrávání programované, kde je minimem 160 GB (max. 2 TB).

Lenco TFT 1026 dováží společnost Acoustigue Quality a jde o malý přenosný televizor s tunerem DVB-T a podporou příjmu v HD. A také s nahráváním…
Autor: Lenco

Lenco TFT 1026 dováží společnost Acoustigue Quality a jde o malý přenosný televizor s tunerem DVB-T a podporou příjmu v HD. A také s nahráváním…

Pár poznámek na závěr

Pokud o nahrávání v televizoru hodně stojíte, ověřte si dopředu pár údajů, včetně toho, z jakého tuneru (tunerů) nahrávají. Většinu naleznete v tomto článku, resp. v tabulce, ale uvědomte si, že s novým firmwarem či novým modelem může být všechno jinak.

Pokud máte médium, o kterém víte, že ho pro nahrávání použijete, ověřte si při nákupu konkrétního modelu televizoru, zda ho podporuje nejen co do kapacity, ale také co do rychlosti. Nebo si ho přímo přineste na prodejnu a vyzkoušejte si ho. V tomto okamžiku se opravdu nevyplatí nakupovat přes internet!

Buďte si vědomi toho, že některá paměťová média mohou vyžadovat naformátování přímo v televizoru, i když – obecně vzato – výrobce něco takového neudává. Vše se ještě může zkomplikovat v případě, že potřebujete při nahrávání použít přístupovou kartu (karty), ať už jde o satelitní či kabelový příjem. Například u některých televizorů Panasonic si můžete v EPG vybrat, přes kterou přístupovou kartu se má při připojení přes kabelovku UPC nahrávat.

Jestliže používáte televizor se zdvojenými tunery, můžete pochopitelně na jeden tuner nahrávat a současně sledovat jiný pořad na jiném kanále prostřednictvím dalšího tuneru a je jedno, jaký to bude. Za kabelový, pozemní či satelitní. Výhody dvoutunerových přístrojů jsou v tomto okamžiku zřejmé.

A ještě drobnost pro ujasnění: nahrávky z disku připojeného k TV často nikam nepřenesete a když se vám televizor porouchá, na novém přehrát už s největší pravděpodobností nepůjdou, byť by šlo o tentýž model. Nahrávání přes televizor je tak nutné vždy brát jen jako dočasné, typicky pro zmeškaný seriálový díl a s vědomím toho, že nahrávku vlastně nepotřebuji.

Kdo to s nahráváním myslí vážně, sáhne po rekordéru, u něhož si také může nastavit kvalitu. U televizoru to totiž prakticky nikdy nejde a nejčastěji se to dělá tak, že v jaké kvalitě se vysílá, v takové se i ukládá.

BRAND24

tabulka – nahrávání_přehled_2014

Používáte televizor i k nahrávání pořadů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).