Hlavní navigace

Na webu Radiokomunikací najdete dostupnost DVB-T podle adresy

27. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 4. 2007

Pokud Český telekomunikační úřad (ČTÚ) teprve chystá registr, který by lidem ukázal dostupnost digitálního vysílání podle PSČ, společnost Radiokomunikace nabízí takovou službu už dnes. Na internetových stránkách si můžete zjistit, jestli je digitální vysílání na dané adrese k dispozici. Mapa přitom rozlišuje příjem na vnější a vnitřní přenosnou anténu a na vnější anténu fixní.

Nástroj jsme spustili už začátkem letošního roku a v budoucnu sem chceme směřovat všechny zájemce o naše digitální vysílání, řekl DigiZone.cz ředitel marketingu Radiokomunikací Miroslav Semrád. Nástroj se zatím nedočkal větší medializace, protože ho čekají ještě další zlepšení. Připravujeme změnu, která by nám umožnila přidat ke každému vysílači seznam frekvencí a stanic, které se na nich vysílají. Aby člověk, když si klikne třeba na Cukrák, věděl, co si z něj může naladit. Tato úprava se ale trochu zadrhla a dokončena bude proto až v druhé polovině letošního roku.

Jedné novinky se nástroj pro hledání dostupnosti digitálního vysílání dočká ale mnohem dřív. V řádu dnů bychom chtěli mapu doplnit i o pokrytí plánovaného digitálního vysílání z Ústí nad Labem. To bude zatím barevně odlišené, aby zájemci viděli, že je zatím v přípravě, sdělil DigiZone.cz Miroslav Semrád.

BRAND24

Při vyhledávání na mapě můžete zadat podrobnou adresu, nebo jen její část. Nástroj vám pak zobrazí příslušnou oblast. Oblasti s příjmem na vnitřní přenosnou anténu jsou zobrazeny světle zeleně, pro vnější přenosnou anténu je určena růžová a nutnost vnější pevné antény značí barva bledě modrá. Nástroj je k dispozici v pěti různých měřítcích – od celorepublikového (1:270 000) do podrobného místního (1:25 000). Na mapě si kromě digitálního vysílání můžete zobrazit také analogový signál nebo internet, tedy další služby z nabídky Radiokomunikací.

Pro univerzální využití v české digitalizaci má jinak dobrý nástroj jeden nedostatek. Signál multiplexů provozovaných jiným společnostmi tu člověk nenajde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).