Hlavní navigace

Na spuštění multiplexu 2 z Ještědu se nespěchá

6. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Komerční televize se prý do spuštění digitálního multiplexu 2 z libereckého Ještědu příliš nehrnou. Alespoň to vyplývá z tvrzení jejich mluvčí, které přinesl tento týden serveru DigiZone.cz. Především byl ale tento týden ve znamení slovenské scény - třetí okruh STV, Trojka, zahájil HD vysílání, odstartovala interaktivní televize TV8 a byl zakódován signál TV Živa na satelitu Astra. Spekulovalo se také okolo dřívějšího přesunu UPC Direct na satelity Thor.

Televize se prý na digitální Ještěd nehrnou

31. leden 2010 jako termín spuštění digitálního multiplexu 2 z Ještědu? Teď je již divákům na Liberecku jasné, že se ho jen tak nedočkají. Server DigiZone.cz se obrátil na operátora této sítě, společnost České Radiokomunikace, a ptal se na aktuální stav. Kdy by se mohli diváci televizí Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool/R1 a TV Barrandov v digitální kvalitě dočkat? Na to stále ještě odpověď neexistuje. Jako nejzazší termín pro spuštění je podle Technického plánu přechodu (TPP) stále srpen letošního roku. Pro dřívější spuštění digitálního vysílání je důležité, aby ČRa obdržely formální žádost od všech zákazníků multiplexu 2, sdělila serveru DigiZone mluvčí operátora Marie Fianová a dodala, že po obdržení těchto žádostí musí ze zákona Radiokomunikace vyvěsit smlouvu na svém webu po dobu 30 dní a následně se teprve smlouva může podepsat. Situace je taková, že České Radiokomunikace sice smlouvu vyvěsily již minulý rok v polovině října, avšak musí dojít k jejímu podepsání.

Lukáš Polák: Na spuštění sítě 2 z Ještědu televize nespěchají, tvrdí operátor

UPC se bude stěhovat na novou pozici dříve?

Stěhování satelitní služby UPC Direct z družic společnosti Astra ke konkurenční firmě Telenor zřejmě proběhne rychleji, než se původně předpokládalo. Souběžné vysílání UPC Direct z Astry na pozici 19,2 stupně východně a z nových družic Thor 5 a Thor 6 na pozici 1 stupeň západně, mělo začít již letošního 1. května. Původně UPC uvažovala o tom, že souběžné vysílání na staré a nové satelitní pozici zahájí až v průběhu léta a Astru opustí v prosinci. Do té doby si budou muset všichni zákazníci UPC Direct přenastavit satelitní paraboly na novou pozici. Montáž zajistí zdarma společnost UPC. Firma odmítla informace komentovat. Přechodem na satelity společnosti Telenor chce UPC ušetřit na šíření signálu a zároveň získat větší kapacitu pro přenos většího počtu televizních programů. Zatímco na Astře využívá UPC Direct pět transpondérů, na satelitech společnosti Telenor by jich měl mít sedm. Z družic Thor by měl UPC Direct také nabídnout programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

UPC Express studio

Studio společnosti Sat Plus, odkud se vysílá např. pořad UPC Express. Foto: autor

Jan Potůček: Satelitní UPC Direct údajně opustí družice Astra dříve, už v červenci

Lokalizace National Geographic do češtiny se blíží

Centrála kanálu National Geograhpic Channel ve čtvrtek slíbila prostřednictvím společnosti Channels, která ho na tuzemském trhu zastupuje, že česká lokalizace již nabírá reálnějším obrysů. K tomuto kroku by mělo dojít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Diváci se mohou těšit na lokalizaci dokumentů v hlavním vysílacím čase, upoutávek a reklamních bloků. Čeština dále nahradí titulky u premiérových pořadů a postupně budou lokalizovány všechny nové dokumenty a seriály, upřesňuje Lada Dobrkovská z Channels. Příprava lokalizace do českého jazyka je v plném proudu. Věřím, že tento další významný mezník v investičních aktivitách naší společnosti na českém a slovenském trhu je více než dobrou zprávou pro naše příznivce. Doufám také, že náš lokalizovaný program osloví i další nové diváky, pro které je čeština při výběru programu klíčová, uvedl při této příležitosti ředitel pro střední a východní Evropu Carlos Ortega.

National Geographic HD screenshot

Ukázka z vysílání kanálu National Geographic HD. Screenshot: autor

Lukáš Polák: Centrála National Geographic slibuje: Lokalizace kanálu do češtiny se blíží
Lukáš Polák: Kanál Nat Geo Wild s technickou novinkou

Stručně

České televize nesmí během závěrečných titulků pořadů, seriálů a filmů půlit obrazovku a vysílat na její části reklamu. Shodla se na tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která v úterý přijala metodiku svého postupu do přijetí zákona, který převezme zásahy nové evropské směrnice o audiovizuálních mediálních dílech.

Jan Potůček: RRTV: Reklama na dělené obrazovce během titulků pořadu je nepřípustná

Satelitní platforma Skylink se v úterý odpoledne rozšířila o vysílání slovenského programu Trojka ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), resp. jde o SD verzi, která je do HD přepočítávána. Nativní HD obsah nabídne pouze během olympijských her. Jak server DigiZone.cz zjistil, veřejnoprávní médium našich východních sousedů toho vyrábí v HD pouze minimum, stejně jako vysílá.

Jan Potůček: Slovenská Trojka už vysílá na satelitu v HD verzi, zatím jen ve Skylinku
Lukáš Polák: Trojka ve Skylinku odstartovala. S HD bude pouze během olympiády
Lukáš Polák: Satelitní signál Trojky HD poslouží i slovenským terestrickým vysílačům

Téměř bez mediální pozornosti zahájila v pondělí své vysílání nová slovenská digitální televize TV8. Ta začala šířit svůj program podle plánu v deset hodin dopoledne mj. na satelitu Thor 5. TV8 bude interaktivní televizí, která se však chce od podobně laděných kanálů odlišit tím, že ze soutěžících nebude dělat hlupáky.

TV8 screenshot

Nekódované vysílání kanálu TV8. Formát překvapivě širokoúhlý – 16:9. Screenshot: autor

Lukáš Polák: Na satelitu odstartovala nová slovenská interaktivní televize TV8

Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se nelíbí časté bloky reklam na seriálovém a filmovém kanálu Hallmark. Upozornila proto jeho provozovatele, společnost NBC Universal, že odstup mezi jednotlivými reklamními přestávkami má být podle české legislativy minimálně dvacet minut. RRTV poukázala na tuto skutečnost příkladem u pořadu Foylova válka.

Lukáš Polák: Kanál Hallmark narazil na českou legislativu: vysílal moc reklamy

BRAND24

Velkým překvapením je poslední rozhodnutí vedení lifestylové televize Public. Od 8. února totiž bude tento kanál vysílat debatní pořad, který ponese název Na rovinu. Do něho si bude zvát moderátor, kterým bude publicista a extajemník českých premiérů Zdeněk Šarapatka, špičky české politiky, popřípadě další hosty, které mají k danému tématu co říci.

Lukáš Polák: Překvapení z televize Public: Diskusní pořad Na rovinu
Jan Potůček: Televizi Public v lednu sledovaly téměř dva miliony diváků

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).