Hlavní navigace

Na Slovensku vede kabelovka nad terestrickým příjmem televize

28. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
28. 3. 2008

Pozemní cestou na Slovensku přijímá televizní signál méně domácností než kabelovou televizi. Vyplývá to z průzkumu satelitního operátora SES Astra zveřejněného na serveru Digimedia.sk, podle něhož sice loni počet zákazníků kabelových společností na Slovensku meziročně mírně klesl, ale ne tolik jako počet domácností s terestrickým příjmem televize. Po kabelu nyní televizi sleduje 38,6 procenta slovenských domácností, z pozemních vysílačů pouze 33,6 procenta.

STEJNÝ PRŮZKUM PRO ČESKOU REPUBLIKU: Satelit má 710 tisíc domácností

V roce 2005 byl ještě podíl domácností s pozemním příjmem televize padesátiprocentní. Na Slovensku loni rapidně vzrostl podíl domácností se satelitním příjmem televize, a to na 27,3 procenta (nyní jde o 560 tisíc domácností, v roce 2005 to bylo 390 tisíc). Nejméně, pouhá polovina procenta domácností, využívá IPTV a zemské digitální vysílání (DVB-T).

BRAND24

Z celkového počtu dvou milionů domácností na Slovensku loni využívalo některý z digitálních způsobů příjmu televize 390 tisíc. V roce 2006 to bylo 210 tisíc. Z digitalizovaných domácností jasně vede satelit nad kabelovou a zemskou digitální televizí. V únoru 2008 přijímalo národní satelitní platformu SkyLink přibližně 90 tisíc klientů a placená satelitní služba UPC Direct na konci loňského roku vykazovala 26 900 zákazníků.

Průzkum neudává čísla za satelitní platformu Digi TV, která je pro Astru konkurenční, ale získala naprostou většinu klientů placené satelitní televize u našich východních sousedů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).