Hlavní navigace

Na šéfa Českého rozhlasu čeká díky konkurenční doložce milionové odstupné

9. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Nechci předjímat, ale myslím si, že tohle prostě bude muset být naplněno,“ uvedl v rozhovoru z tohoto týdne pro DigiZone.cz místopředseda Rady ČRo a její mluvčí Jiří Vejvoda.

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan si rezignací na svůj post zajistil odstupné minimálně dva miliony korun. Informoval o tom server Aktuálně.cz, který se odvolává na konkurenční doložku. Ta sice Duhanovi nařizuje, že po určitou dobu nesmí být zaměstnán v jiném médiu, respektive instituci, která má jako předmět činnosti shodné zaměření jako ČRo, ovšem na druhou stranu mu „přihraje“ deset průměrných měsíčních platů. Duhanův měsíční plat činil 160 tisíc korun, k tomu je však třeba připočítat ještě půlroční bonus v podobě třech jeho měsíčních platů.

K TÉMATU: Sledovali jsme živě: Peter Duhan rezignoval, Rada ČRo jeho odstoupení přijala

Jeho smlouva je konstruována v obecné rovině, je tam konkurenční doložka, která generálnímu řediteli zakazuje deset měsíců působit v nějaké funkci a za to má dostat adekvátní částku, vysvětlil tento týden pro DigiZone.cz místopředseda Rady ČRo a její mluvčí Jiří Vejvoda. Zároveň doplnil: Nechci předjímat, ale myslím si, že tohle prostě bude muset být naplněno. A druhá věc je, že ředitel po třech a půl roce ve funkci by mohl, ale nemusel odejít s nějakou odměnou za celkové působení. A tam se bude právě zúročovat, předpokládám, to, o čem se bavíme.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Radní Českého rozhlasu: Prozatímním ředitelem nemusí být René Zavoral

O Duhanově odvolání měla Rada Českého rozhlasu rozhodovat tento týden ve středu 7. října. Dosavadní generální ředitel však veřejnost překvapil, když sám na tento post krátce před zasedáním kontrolního orgánu ČRo rezignoval. Duhan čelí podezření, že tu v rozporu se zákonem o veřejnoprávním médiu zaměstnával svého syna Andreje. Podle řady zpráv, které se již objevily v médiích, však má jít pouze o pomyslnou špičku ledovce problémů, které se okolo Petera Duhana skutečně nashromáždily. Jeho odchodem a důsledky se budou zabývat radní Českého rozhlasu na dalších zasedáních, nejblíže pak pravděpodobně 21. října.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).