Hlavní navigace

Na satelitu Astra se objeví v září zemské televize z Německa, testy už běží

29. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTO Nově zařazené regionální televize doplní už tak bohatou nabídku lokálních stanic z Německa. Zájemcům z České republiky i Slovenska jsou dostupné zcela bezplatně.

Od září bude možné na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, naladit zemské televize určené pro oblasti Berlín-Braniborsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. Zajímavostí je, že obě stanice nejsou komerční, ani veřejnoprávní, ale vznikly v minulosti z rozhodnutí státu. Jejich fungování je tedy řízeno samotnou legislativou daných zemských celků. Stanic je celkem čtrnáct a jejich počet odpovídá právě dělení na jednotlivé spolkové země. Dění z německé metropole tak bude dokonale pokryto. Už v tuto chvíli ho zajišťuje stanice RBB Berlin, která je provozována veřejnoprávním subjektem ARD.

Testovací obrazovka dostupná na programové pozici BB MV Lokal TV.
Autor: repro foto BB MV Lokal TV

Testovací obrazovka dostupná na programové pozici BB MV Lokal TV.

ČTĚTE TAKÉ: Skepse ohledně spuštění nekódované Volks.TV roste, na Astře zmizela její pozice

BRAND24

Programová pozice, která se objevila na satelitu Astra, je označena jako „BB MV Lokal TV“. Jde o zkratku spolkových zemí, pro něž je vysílání jednotlivých stanic určeno. Na černé testovací obrazovce se nachází bílý informační text o plánovaném startu v září a také loga obou kanálů – mabb (Medienanstalt Berlin-Brandenburg) a mmv (Medienanstalt Mecklenburg-Vorpommern). Vysílání obou programů nebude kódováno, to znamená, že se k němu budou moci bez problémů dostat například i zájemci z České republiky, případně ze Slovenska. Webové stránky projektů lze najít na adresách http://www.mabb.de/ a http://www.medienanstalt-mv.de.

Parametry příjmu: Astra 2C (19,2 stupně východně), 12148/H, SR SR 27 500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).