Hlavní navigace

Na jihu Čech něco ruší Novu, asi digitální vysílání z Rakouska

10. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 5. 2007

Televize Nova má další problém se signálem. Po loňském prosinci, kdy německá digitalizace začala rušit signál komerční televize na západě Čech, se tentokrát objevily problémy ve Starém Městě pod Landštejnem. Čtenářka z města v okrese Jindřichův Hradec DigiZone.cz napsala: V období posledních třech měsíců nám tu dochází k rušení kvality příjmu televizního signálu programu TV Nova. Většina místních občanů se domnívá, že buď dochází k rušení tohoto signálu výstavbou nového stožáru pro mobilní síť v Klášteře, asi tři kilometry od Starého Města pod Landštejnem, nebo rušení signálu z rakouské strany, 6 kilometrů od hranic.

Dotaz poslal server DigiZone.cz společnosti Radiokomunikace, která mu dnes prostřednictvím Jiřího Spousty z Úseku vysílacích služeb odpověděla: Naši servisní pracovníci 7. května prověřili příjem programu Nova ve Starém Městě pod Landštejnem a konstatovali rušení, způsobené cizím elektromagnetickým zdrojem. Doporučili vám, abyste se se svou stížností obrátila na Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

BRAND24

Server DigiZone.cz ČTÚ dnes kontaktoval, aby si ověřil, že o problému ví. Stížnost na kvalitu vysílání tu skutečně přijali, důvod rušení ale zatím úřad nezná. Máme čtyři techniky na celý kraj, bude proto trvat zhruba 14 dní, než se na místo dostanou a situaci prověří, uvedl pan Filip z odboru pro jihočeskou oblast, který však zároveň dodal: Na ten stožár to podle popsaných projevů nevypadá, pravděpodobně půjde o cizí elektromagnatický zdroj. Tím může být buď někde rozkmitaný zesilovač nebo i to digitální vysílání z Rakouska.

Digitální vysílání v Rakousku začalo vloni v říjnu a k únoru letošního roku měl být signál prvního multiplexu dostupný pro 77 procent populace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).