Hlavní navigace

Na jihočeskou Kleť se chystá nová anténa pro multiplex 2

2. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
2. 7. 2009

DOPLNĚNO Již v srpnu bude zahájeno z jihočeského vysílače Kleť digitální vysílání multiplexu 2. Ještě předtím je však k tomuto kroku nutné tento objekt připravit. Společnost České Radiokomunikace si proto na 17. července naplánovala výměnu stávající vysílací antény. Pokud se nezadaří tento krok provést první den, v úvahu připadá ještě 18. červenec.

Přípravné práce již byly zahájeny a v pátek 3. července bude přesunuto analogové vysílání a digitální vysílání multiplexu 1 do provizorní antény. Analogové vysílání se vrátí zpět do hlavní vysílací antény po jejím otestování, což se očekává na konci srpna 2009. Vysílač Kleť svým vysokým výkonem pokryje celou část jižních Čech a navýší tak pokrytí digitálním pozemním signálem na 62 % české populace, řekl Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa.

BRAND24

Stejně ale jako v případě multiplexu 2 na západočeském Klínovci, který vysílá na 66. kanálu, i zde bude muset být použit kmitočet dočasný. Signál tedy bude šířen na 50. kanálu a později bude přesunut na kanál 39. O tomto kroku však budou ČRa v dostatečném předstihu informovat. Vysílání bude spuštěno na dočasném kmitočtu z důvodu dočasného neuvolnění finálního kmitočtu ze strany ČTÚ. 175 metrů vysoký vysílač Kleť se nachází na nejvyšší hoře Blanského lesa v Chráněné krajinné oblasti ve výšce 1 083 metrů nad mořem.

DOPLNĚNO 16:59 – Dle informace z Českých Radiokomunikací provede výměnu opět vrtulník Kamov Ka-32.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).