Hlavní navigace

Na dabingových Cenách Františka Filipovského se mohou letos podílet i diváci

15. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: InfoDnes.cz
UVNITŘ GALERIE – Diváci svým hlasem zasáhnou do dvou soutěžních kategorií – jedné určené mužským hercům a druhé herečkám. Odhlasovat musí do 3. září a na trojici vylosovaných hlasujících čeká i některá z věcných cen.

Každoroční Ceny Františka Filipovského jsou určeny pro dabingové herce a herečky, překladatele, úpravce dialogů nebo režiséry českého znění. Jejich účelem je ocenění a udržení pověstné vysoké úrovně tuzemské dabingové školy. I proto je soutěž pojmenována po legendárním herci Františku Filipovském, jehož verzi rtuťovitého komisaře Juve z komediálního cyklu o francouzském géniovi zločinu Fantomasovi ocenil i samotný namlouvaný Louis de Funés.

Ve hře jsou premiéry z loňského roku

V aktuálním ročníku soutěže mohou diváci i porotci hlasovat pro dabingy, které měly premiéru v roce 2016. Nezáleží tak na konkrétním roku výroby daného filmu, ale na datu jeho premiéry. Každý divák může udělit celkem tři body, dva body nebo jeden bod za mužský a ženský herecký výkon v dabingu. K odeslání formuláře je potřeba udělit všechny tři body vybranému herci nebo herečce.

NOMINACE PRO 23. ROČNÍK: Dabingové ceny představily letošní nominace

Udělení divácké ceny herci a herečce je podmíněno minimálně 300 hlasujícími v celkovém součtu. Cenu diváků za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu zaštiťuje Český rozhlas Dvojka a ochranná asociace zvukařů a autorů známější pod zkratkou OAZA. 

Původně diváckou cenu diváků zaštiťoval jiný autorský svaz, společnost Intergram. Pořadatelé Cen Františka Filipovského vytvořili v této souvislosti letos v červnu dodatek k aktuálnímu statutu celé soutěže.

Třetí zářijová sobota zve do Přelouče

Podrobný popis všech kroků potřebných pro úspěšné hlasování diváků naleznou zájemci na webových stránkách soutěže. Dostupný je i facebookový profil, shrnující vše podstatné o aktuálním ročníku dabingových cen, které se letos konají již po třiadvacáté. 

BRAND24

Výsledky se veřejnost dozví v sobotu 16. září na slavnostním předávání Cen Františka Filipovského. To proběhne jako už tradičně v půvabném prostředí centrálního náměstí historického města Přelouč, jedné z nejdéle existujících obydlených enkláv na levém břehu Labe v rámci Pardubického kraje.

Na Cenách Františka Filipovského budou kromě cen, o kterých rozhoduje porota, a Ceny diváků uděleny také dvě ceny – Cena Františka Filipovského za celoživotní herecké mistrovství v dabingu, kterou uděluje Herecká asociace, a Cena Františka Filipovského za celoživotní dabingovou tvorbu, kterou jako tradiční partner akce zaštiťuje český filmový a televizní svaz FITES.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).