Hlavní navigace

Na co se Pražané nejčastěji ptali okolo vypínání analogu?

4. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Čtvrteční vypnutí analogového vysílání ze žižkovského vysílače donutilo mnohé lidi, aby se zamysleli nad tím, kdy podobný krok čeká je. Většina dotazů, které obdržela redakce státního informačního webu Digitálně.tv, již vede autor tohoto článku, se týkala právě otázek ohledně vypnutí analogu v jiných regionech. Lidé se taktéž ujišťovali, zda mají správně nastavený digitální příjem a zda se jim tedy opravdu "nevypne" televize.

Přišlo ale i mnoho jiných dotazů. Nejvíce rezonoval problém propojení set-top-boxu a VHS rekordéru, dotazy ke sledování a nahrávání dvou různých programů zároveň, problémy se společnými anténami, a přišly i některé kuriozity – jedna paní například zjistila, že jí zmizel signál i přesto, že má set-top-box. Ještě ho ale nikdy neměla zapnutý. Další divák měl problém s tím, že se mu po vypnutí Žižkova zhoršil signál analogových programů v kabelové televizi. Další divačku zajímalo, zda je set-top-box funkční, i když ještě není vypnuto analogové vysílání v jejím regionu. Zde vám odpovíme na nejčastější dotazy, které přišly po čtvrtečním vypnutí analogu z pražského Žižkova.

Radka Lemberková: Dobrý den, mám televizi která nefunguje ve stereu, a když k ní připojím set-top-box, tak obraz je naprosto báječný, ale zvuk buď není žádný a nebo chrčivý. Mám ještě něco dokoupit?

Odpověď: Dokupovat nic nemusíte, jen si zkontrolujte nastavení a vyvážení zvuku na set-top-boxu.

Lenka Budínová: Vlastním dvě televize. Jednu novou, která má v sobě digitální přijímač, jednu starší, ke které jsem zakoupila set-top-box. Ani jedna TV nefunguje, na nové se ukazuje „není signál“. Znamená to, že společná anténa, která fungovala při analogovém vysílání, nyní nefunguje?

Odpověď: Pokud máte obě televize připojené ke společné anténě, patrně bude nutná její úprava. Závisí to od dohody s majitelem nemovitosti nebo od dohody ve společenství vlastníků bytů. Úprava STA je do jisté míry finančně náročná, a proto vám doporučujeme jednodušší řešení – individuální příjem buďto na pokojovou anténu nebo přechod na satelitní příjem. Další možnosti jsou kabelová televize nebo IPTV. Obě služby jsou sice placené, ale nevyžadují vstupní investice ze strany zákazníka.

Digihlídka - Praha

Jiří Skalník: Chtěl bych se zeptat na problém ohledně digitálního příjmu právního. Jsem spoluvlastník domu, kde je STA, společenství nechce investovat do digitálního vysílání a chtějí anténu vypnout. Nechci kupovat satelit a kabelovou televizi nechci. Prosím poraďte mi, jak se mam bránit.

Odpověď: Ve vašem případě bude nutné dospět k dohodě se společenstvím. Podrobně jsme o problémech se společnými anténami informovali v článku Majitel domu odmítá upravit STA. Porušuje tím zákon?

Jan Kolář: Na automatické ladění mi set-top-box nenaladil skupinu programu Nova, Prima… Ostatní programy jdou bez problémů. Je chyba v naladění, nebo v anténě?

Odpověď: Chyba může být v anténě. Abyste měl jistotu, zkuste přeladit set-top-box i ručně nastavením konkrétního kanálu pro multiplex 2, v Praze jde o kanál 41.

Petr Pelc: Dobrý den, slyšel jsem, že nynější set-top-boxy nebudou schopny do budoucnosti přijímat pozemní digitální vysílání. Časem se prý změní frekvence, kterou tyto přístroje nebudou schopny přijímat. Je na tom něco pravdy? A co zahraniční televize, konkrétně Slovenská televize? Sleduji analogově STV 1, STV 2, Markízu a podle počasí i JOJ. Kdy přejdou na pozemní digitální vysílání i tyto TV stanice a zdali je budu moci potom i nadále sledovat po vypnutí analogového vysílání?

Odpověď:Změna, kterou zřejmě máte na mysli, se týká přechodu od kompresního standardu MPEG-2 na modernější standard MPEG-4. Můžete být klidný, podobný přechod se u nás v nejbližších letech nechystá, je to spíš otázka daleké budoucnosti. Co se týče slovenských televizí, ty můžete i nadále přijímat v analogu až do konce roku 2012. S digitálním příjmem ze Slovenska může být problém, bude záležet na síle signálu ve vaši lokalitě. Pro dlouhodobý a bezproblémový příjem českých i slovenských programů současně doporučujeme satelit s příslušnou přístupovou kartou.

Hana Kohoutová: Čím to je, že nám všechny programy jdou černobíle? Máme barevnou televizi.

Odpověď:Zkontro­lujte nastavení set top boxu. Je možné, že máte zapnutou funkci pro sledování černobílého obrazu. Set-top-box nabízí i řadu dalších funkcí, které mohou být pro někoho překvapivé – například si můžete „ořezat“ širokoúhlý obraz na standardní rozměr, a nebo přiblížit detail v obraze. Černobílé zobrazení je další ze zajímavých přídavných funkcí.

Marcela Vokounová: 30. dubna 2009 při sledováni televizních zpráv se po upozornění ztratil signál i přesto, že máme set-top-box. Bydlíme ve dvougeneračním domku. Dcery vlastní televizi v prvním patře a kanály chytají. Já bydlím v patře druhém a ztratila jsem všechny signály až na program ČT 1. Jak je to možné?

Odpověď:Pokud jste zakoupili set-top-box, ale i nadále sledovali televizi analogově, je škoda, že jste ho předem nevyzkoušeli. Problém může být ve špatné anténě nebo v nesprávném naladění. Doporučuji vám vyzkoušet stejnou anténu, jakou používají vaše dcery, a provést opětovné naladění set-top-boxu. Pokud tento způsob přijmu funguje jim, pak je to i u vás jen otázkou správného zapojení a nastavení.

Vypínání Žižkova - 7

Eva Vlčková Mám kabelovou televizi s redukovanou nabídkou. Asi týden zhoršení obrazu na TV Nova, Barrandov, Slovensko 1. Jinak mám výborný obraz na ČT 2, Prima, ČT 4, Slovensko 2, ČT 1… Chci se zeptat.zda souvisí zhoršení obrazu se změnou při vypnutí analogového vysílání v Praze?

Odpověď:Zhoršení obrazu v nabídce kabelové televize s vypnutím analogového vysílání v Praze nijak nesouvisí. Kabelový příjem je na zemském vysílání zcela nezávislý. Pokud váš problém přetrvává, doporučujeme kontaktovat poskytovatele kabelových služeb, aby sjednal nápravu.

Hana Šimková Pokud není vypnuté analogové vysílání, je set-top-box nefunkční?

Odpověď:Set-top-box je funkční všude, kde je přítomné digitální vysílání, bez ohledu na to, zda je v tom regionu vypnuté analogové vysílání nebo nikoliv.

Vlasta Machová Bude se dát při digitalizaci natáčet na VHS?

Odpověď: Ano, natáčení na VHS je možné, ale musíte video řádně propojit se set top boxem, a můžete nahrávat jen ten kanál, který právě přes set top box sledujete. Pokud se chcete současné dívat na jiný program, doporučujeme zakoupení buď dvoutunerového set-top-boxu s digitálním nahráváním, a nebo obyčejného set top boxu, který bude sloužit jen jako zdroj signálu pro vaše analogové video.

BRAND24

Autor je šéfredaktorem státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání www.digitalne.tv

Fotografie: NKS a Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Způsobilo vám vypnutí analogového vysílání ze Žižkova problémy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).