Hlavní navigace

Na Českou televizi se snesla od RRTV kritika za výběr hostů do předvolebních debat

19. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ostrou kritiku adresovala vysílací rada médiu za předvolební Otázky Václava Moravce a také za Politické spektrum, kde podle ní dostávaly politické subjekty viditelný prostor pro sebeprezentaci. OBSAHUJE REAKCI ČESKÉ TELEVIZE

Značně znevýhodněny byly podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) některé politické strany díky způsobu výběru hostů do předvolebních politických debat České televize týkající se krajských zastupitelstev a Senátu. RRTV kritizovala konkrétně Otázky Václava Moravce Speciál. Vysílací rada bude žádat od České televize vysvětlení mezi výsledky výzkumu volebního modelu, na jehož základě byli hosté do debat zváni, a skutečnými volebními výsledky.

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČT 1 dá 17. a 24. ledna živé Prezidentské duely. Od 20 hodin s Václavem Moravcem

Rada ale dokonce ve svém tvrzení zašla ještě dále. Tvrdí následující: Na základě monitoringu lze usuzovat, že komunikace se zástupci veřejnosti, kteří se účastnili přenosů, nebyla spontánní, ale že probíhala podle předem připraveného scénáře. Moderátor předem věděl, kdo z publika dostane možnost položit hostům dotaz a rovněž jaký dotaz padne, a to s cílem vyvolání debaty ke konkrétnímu tématu. Divákovi ovšem tato „nahranost“ nebyla známa.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize umožní tisícovce lidí zúčastnit se Prezidentské superdebaty

Vysílací rada nešetřila ani další diskusní pořad České televize Politické spektrum. Hosté z řad politických subjektů v něm podle ní dostávali zcela redakčně nekorigovaný prostor a v nejednom případě ho využili pro prezentaci, která připomínala předvolební spoty. Komerční televize RRTV tentokrát ušetřila. Vytkla jim pouze některé příspěvky v hlavních zpravodajských relacích, ve kterých se mohla Prima familyNovou dopustit porušení objektivity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).