Hlavní navigace

Na Barrandově to kvůli digitalizaci jiskří mezi filmaři a Novou

26. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Společnost Barrandov Studio zahájila razantní přípravy na start svojí digitální televize - TV Barrandov. Firma vlastnící filmové ateliéry na pražském Barrandově a v Hostivaři zdvojnásobuje kvůli digitalizaci základní jmění a stejné téma zdůrazňuje i v jednáních s televizí Nova. Právě Nova si totiž od Barrandov Studio pronajímá některé její prostory. A nájemní smlouva televizi končí letos v září. Pokud by nejsledovanější komerční stanice chtěla nastupující digitální konkurenci "hodit klacek pod nohy", mohla by si teoreticky na oplátku začít hledat nové ubytování.

Úspěšný minulý rok

Barrandov Studio prožívá zlaté časy. Filmovým ateliérům se daří lákat domácí i zahraniční produkce, a mediální zástupce společnosti Tomáš Želazko tak mohl pro ČTK prohlásit: Loni se na Barrandově točilo nejvíce zahraničních i českých filmů od roku 1989, a nebývale také vzrostl počet natočených reklam.

Ze zahraničních snímků se na Barrandově nebo v Hostivařských ateliérech loni natáčely například filmy Casino Royale, Hannibal Rising, Red Baron, La Dame d'Izieu, Hostel 2, Psycho 9 a Happy New Year. Z českých snímků tu v minulém roce vznikly tituly Obsluhoval jsem anglického krále, Maharal – Tajemství talismanu, Bestiář a Vratné láhve. Na prvních třech se společnost Barrandov Studio koprodukčně podílela.

Počet natočených reklam ve společnosti Barrandov Studio loni ve srovnání s rokem 2005 vzrostl o čtvrtinu. Loni se v barrandovských ateliérech natáčelo již téměř 150 reklamních projektů, když se například vyráběly spoty pro pivovar Heineken, automobilku Renault nebo minerální vodu Aquilu, uvedl Tomáš Želazko.

Shrnuto do řeči čísel – v loňském roce společnost zvýšila čistý zisk meziročně o 29,2 procenta na 43,8 milionu korun. Tržby za prodej výrobků a služeb vzrostly o 4,3 milionu na 497,6 milionu ko­run.

Barrandov Studio

Dvakrát větší kapitál

Pro společnost, jejíž 99,7 procent akcií vlastní gigant Moravia Steel podnikatele Tomáše Chrenka, nyní konečně začíná roztávat dosud zamrzlá výzva, přímý vstup na televizní obrazovku. O projektu televize Barrandov jsme na DigiZone.cz za dvouletou existenci našeho serveru napsali už leccos. Klíčovým pro ni byl 4. duben 2006, kdy od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dostala digitální licenci. Vinou soudního odvolání televize Nova a dalších subjektů proti výsledkům licenčního řízení a následným soudním průtahům ale TV Barrandov dosud nevysílá.

Vladimír Kuba Barrandov

Z pohledu Barrandov Studio neradostný stav by měla změnit schvalovaná digitální novela, která dorazí v srpnu do Poslanecké sněmovny a která dává všem šesti členům Asociace digitálních televizí, kteří minulý rok od RRTV licence pro digitální vysílání obdržely, licence kompenzační. Ty už žádné soudy ohrozit nemají a televize díky nim budou moci vysílat teoreticky hned po přijetí novely, prakticky ale spíš po šesti až devíti měsících příprav.

Na Barrandově berou už nyní přijetí digitální novely nejspíš za jistou věc, a tak se rozhodli připravit si na start svojí televize odpovídající zdroje. Podle informací ČTK, které se odvolávají na poslední číslo Obchodního věstníku, Barrandov Studio zdvojnásobuje základní jmění. Navýšení základního kapitálu souvisí s rozjezdem připravované televizní stanice Barrandov, řekl včera ČTK Tomáš Želazko. Místo nynějších 197,4 milionů korun jich bude mít společnost 394,8 milionů.

Základní kapitál společnosti Barrandov Studio bude zvýšen upsáním 150 nových kmenových akcií znějících na jméno v nominální hodnotě 16 tisíc korun a jedné akcie, jejíž jmenovitá hodnota bude 195 milionů korun. Podle schválených pravidel zvyšování základního kapitálu společnosti Barrandov Studio budou mít při úpisu nových akcií přednostní právo stávající akcionáři této firmy. Kromě dominantní Moravia Steel Tomáše Chrenka mají ve společnosti minoritní podíly režiséři Miloš Forman, Václav Marhoul a kameraman Miroslav Ondříček.

Bude se muset Ordinace vystěhovat z růžové zahrady?

Když v roce 1999 tehdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný „odstřihl“ od příjmů z nejsledovanější české televize americké společníky ze CME, přestěhoval stanici z pražské Měšťanské besedy do ateliérů na Barrandově. Na působišti Novy se nic nezměnilo ani poté, když se dostala o pět let později zpátky do amerických rukou. Ačkoli postupně skupuje budovy pro svoje potřeby, řadu kapacit si stále pronajímá od Barrandov Studio. A tento pronájem jí končí už za dva měsíce, letos v září. Hospodářské noviny přinesly včera informaci o tom, že prodloužení pronájmu by společnost Barrandov Studio mohla spojit s příznivým postojem Novy k nástupu jejích digitálních konkurentů – pravděpodobně tedy v lobbyistické podpoře klíčové digitální novely.

Petr Dvořák Nova

Předseda představenstva Barrandov Studio Vladimír Kuba Hospodářským novinám sdělil: Díky Barrandov Studio může Nova vůbec vysílat v podstatě do letošního září. Filmaři Nově momentálně pronajímají na Barrandově místnosti ve Starých halách, které využívá především zpravodajství, dva ateliéry se zázemím, sklad a v Hostivaři čtyři ateliéry. Právě v Hostivaři se natáčí úspěšný seriál Ordinace v růžové zahradě.

Obě strany jednají o dalším prodloužení smluv a podle Hospodářských novin odmítají sdělit podrobnosti. Podle zdrojů blízkých jednání se otázka digitalizace během diskusí na stole ale už objevila. A v krajním případě by si televize musela hledat náhradní prostory pro výrobu pořadů. Jednání mohou být velmi závažná a možná i dlouhá, uvedl Vladimír Kuba, ale uklidnil situaci kolem možného stěhování Novy do jiných prostor: Současné situaci rozhodně neodpovídají slova typu ‚vyhazov‘. Jsme v jednání o různých možnostech další koexistence na Barrandově.

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák spojitost digitalizace a nové nájemní smlouvy odmítá. Uzavřené dohody nikdy nejsou podmiňovány jakýmikoliv dalšími podmínkami, které s předmětem smlouvy nesouvisí, řekl Dvořák Hospodářským novinám a připojil: Naše vyjednávání s Barrandovem probíhá korektně, uzavřené dohody jsou výhodné vždy pro obě strany.

Co když smlouva o novém pronájmu nedopadne?

Ačkoli obě strany unisono prohlašují snahu dohodnout se na nových podmínkách spolupráce, přesto neuškodí zamyslet se nad tím, co by znamenala jejich „nedohoda“. Barrandov Studio by ztratilo bonitního nájemníka, Nova zase místo pro svoji existenci. Překvapivě ani to nikoho ze zúčastněných netrápí.

BRAND24

Část pronajímaných prostor Nova nebude potřebovat, protože už teď vlastní na Barrandově několik budov. Mezi nimi je i objekt bývalé závodní jídelny, kterou koupila od Barrandov Studio a kterou v současné době rekonstruuje. Do těchto nových prostor přestěhujeme kompletně celé zpravodajství TV Nova, uvedl Dvořák. Podle mluvčí stanice Veroniky Šmítkové by stěhování mělo proběhnout během podzimu. Jestli to bude ještě před vypršením nájemní smlouvy, tedy do září letošního roku, to Šmítková Hospodářským novinám nesdělila. Podle Petra Dvořáka není problém ani s místem pro výrobu jiných pořadů: Co se týká dalších pořadů, které se v současné době natáčejí v prostorách pronajímaných od Barrandova, tak Nova nemá problém s výrobními kapacitami, naopak jich máme k dispozici více, než potřebujeme.

A společnost Barrandov Studio? Ta místo, které by teoreticky uvolnila Nova, pronajme dalším zájemcům. Prostory můžeme pronajmout filmařům a reklamám, dále k vlastní výrobě pro naši TV Barrandov, respektive pro další televizní stanice a jejich programy. A počítáme i se zájmem nově vzniklých digitálních televizí. Rozhodně se neobáváme prázdných chodeb a ateliérů, uvedl pro Hospodářské noviny Vladimír Kuba.

Prodlouží podle vás Barrandov Studio a Nova nájemní smlouvu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).