Hlavní navigace

Mustek DVB-T400: elegantní externí přijímač

9. 5. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Pokud hledáte vkusný doplněk ke svému notebooku a nepohrnete ani možností přijímat digitální televizní vysílání, zbystřete pozornost. Mustek DVB-T400 má sympatický vzhled i rozměry, DVB-T ladí slušně, jen na uživatelské úrovni by si mohl ještě polepšit. Češtině ho jeho tvůrce zatím nenaučil a vysílání odlišných jazyků ve dvou kanálech sterea je také nad jeho síly. Přes drobné nedostatky se jedná ale o kvalitní výrobek.
Mustek DVBT400

Malé balení, ve kterém Mustek DVB-T400 dorazí do rukou zákazníka, je naplněné po okraj. Obsahuje instalační CD, šestijazyčnou uživatelskou příručku, malou pasivní pokojovou anténu, USB kabel, dálkové ovládání rozměrů kreditní karty a přístroj samotný. Externí přijímač zemského digitálního vysílání z dílny firmy Mustek je na pohled velmi povedený. Design laděný do černé a stříbrné barvy se vyhnul ostrým hranám, všechny přechody jsou zaoblené. Rozměry výrobku jsou 2,5 centimetru na šířku, 7,6 na výšku a 11,8 do délky, hmotnost je menší než 100 gramů. Přístroj má zepředu dvě diody (napájení a USB), které doplňuje senzor dálkového ovládání. Na zadní straně najdou uživatelé přípojku na anténu a konektor pro USB kabel. Citlivost jsem nenašel bohužel ani na krabici, ani v tištěném manuálu, ani v elektronické podobě na CD. Ve srovnání s dalšími testovanými výrobky pro počítačový příjem je na úrovní lepšího průměru, tedy srovnatelná s méně citlivými set-top-boxy.

Mustek DVBT400 zezadu

Instalace

Poslechl jsem doporučení uživatelské příručky a před zapojením přístroje jsem nejdřív nainstaloval jeho software. Manuál na to neupozorňuje, ale zájemci naleznou nejdůležitější soubor setup.exe v hlavním adresáři na CD. To pro případ, že by měl někdo vypnuté automatické spouštění vložených disků. Následuje potvrzení licenčního ujednání a zadání jména uživatele a firmy. V dalším kroku si instalátor vyžádá sériové číslo, které je nalepené na papírovém obalu od CD. Při výběru jazyka si obyvatelé České republiky mnoho neužijí, volba nabízí deset možností (západoevropské jazyky a dvě verze čínštiny), čeština mezi nimi ale není. Zbývá jen nastavit cílový adresář, kam se nakopírují nezbytné soubory, a instalace může začít. Vlastní přenos proběhne během mžiku, k avizovaným třem megabytům se přidá dalších sedm za elektronickou verzi uživatelské příručky a necelé 3 MB skinů – ovládací aplikace nabízí dva různé vzhledy.

Po restartu počítače se instalátor pokusí vnutit uživateli Acrobat Reader 5.0. Je mu přitom jedno, že řada uživatelů má už pravděpodobně oblíbený program na čtení dokumentů nainstalovaný ve verzi vyšší. Kdo nechce, může ale nabídku odmítnout. Na ploše přibude oranžová ikona se jménem DVB-T400 Player, její zmenšenina se objeví i na liště vedle systémových hodin. Obě mají jediný a společný úkol: spustit program, který se stará o příjem digitální televize.

Mustek DVBT400 ovladac

Jakmile uživatel připojí k externímu tuneru anténu a propojí ho pomocí USB kabelu s PC, začne instalace ovladačů. Systém po chvíli nalezne DVB-T 400 USB 2.0 device firmware loader, který sice neprošel testem kompatibility se systémem Windows XP, ale uživateli nezbývá, než mu věřit. Po úspěšné instalaci prvního ovladače přijde na řadu další položka. Samotné DVB-T 400 USB 2.0 device test sice postrádá také, přesto se za necelou minutu úspěšně nahraje do systému a spustí automaticky aplikaci DVB-T 400 Player.

Přehrávač ukáže divákovi na uvítanou svoje nastavení. Záložka Scan Channel pamatuje v položce RF Frequency v bodu Country/Area i na Českou republiku. Během ladění software nejprve prolétl VHF pásmo, kde samozřejmě žádný multiplex DVB-T neobjevil. Za necelé dvě minuty se pak probral pásmem UHF, kde už našel bez obtíží programovou nabídku všech tří digitálních vysílacích sítí. Je zajímavé, že se v multiplexu B neobjevila televize Prima ani TA3, ostatní programy rádia a televize našel ovšem DVB-T 400 bez problémů. Při testu jsem používal malou pasivní pokojovou anténu, která je k výrobku přibalená a já ji měl postavenou nahoře na monitoru. Jakmile bylo ladění u konce, vyzvala mě aplikace k uložení tabulky stanic na pevný disk.

Mustek DVBT400 nastaveni

Uživatelské zkušenosti

Mustek DVBT400 oblibene

Mustek DVB-T400 je určený pouze pro uživatele operačních systémů Windows XP SP2 a Windows 2000 SP4, kteří mají nainstalované DirectX 9.0 nebo vyšší. Mezi požadavky na hardware patří procesor o taktu minimálně 1.1 GHz, 128 MB paměti a rozhraní USB 2.0. Samozřejmostí je grafická karta s minimálně 16 MB paměti, zvuková karta, CD mechanika a dostatek místa na pevném disku pro všechny, kdo si chtějí pořady nahrávat, nebo alespoň zastavovat jejich průběh.

Když divák vstoupí do nastavení přijímače, další okna ve Windows přestanou reagovat – aplikace externího tuneru převzala řízení. Když uživatel skončí s prováděním úprav a vrátí se zpět k obyčejnému digitálnímu příjmu, všechny další programy se opět zpřístupní. Poté, co jsem naladil nabídku DVB-T a opustil nastavení, ukázal se mi stav signálu i číslo stanice. Obraz ale nikde. Jakmile jsem si však nechal ukázat okno elektronického průvodce programy (EPG), objevila se na monitoru i nově naladěná televizní stanice.

Obraz digitálního vysílání je v podání dvojice Mustek DVB-T400 a PC na slušné úrovni, ani zvuk nemá kaz na kvalitě. Pokud uživatel začne nakládat svému počítači další nálož úkolů, příjem DVB-T se zhorší v závislosti na ztrátě výkonu. Trhané vysílání není nic příjemného, a tak doporučuji při sledování digitální televize na PC raději zanechat další činnosti, nebo si pořídit výkonnější sestavu.

Mustek DVBT400 EPG
Mustek DVBT400 teletext

Přístroj od firmy Mustek dobře reaguje na dálkové ovládání, které přes velikost kreditní karty obsahuje všechna nezbytná tlačítka – dohromady je jich 28 a všechna mají stejný kulatý tvar. Mezi doplňkové funkce výrobku patří teletext, EPG, zachytávání statických obrázků, nahrávání pořadů a time-shifting. Podpora češtiny patří mezi slabiny zařízení a na použitelné úrovni je pouze v rámci stránek teletextu. České znaky v jinak přehledném EPG se zobrazují chybně snad všechny. Za kosmetickou vadu považuji fakt, že při celoobrazovkovém módu programů zůstává dál vidět lišta s tlačítkem Start, což působí rušivě. Podstatnějším nedostatkem je ale práce se zvukem. DVB-T400 si neumí poradit z duálním vysíláním, kterému odborníci sice spílají pro nesystémovost, ale v praxi České republiky se zatím používá dál. Mustek přehrává divákům obě jazykové verze zároveň, a tak jim nezbývá, než upravit vyvážení reproduktorů buď jen vlevo, nebo vpravo.

Mustek DVBT400 ovladani

Shrnutí

Mustek DVB-T400 nejenže hezky vypadá, ale také dobře funguje. Jeho příjem digitálního vysílání je mezi konkurenčními přijímači na úrovni lepšího průměru. Software výrobku je intuitivní a uživatelsky příjemný, ale neškodila by mu lepší znalost češtiny, která by se hodila především v EPG. Je škoda, že přijímač zobrazuje i v celoobrazov­kovém módu lištu Windows a neporadí si s duálním zvukem. Celkově se však jedná o sympatický a vydařený externí tuner.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Mustek DVB-T400

Tipy C

Orientační cena: 1990 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Které řešení DVB-T přijímače pro počítač se vám líbí nejvíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).