Hlavní navigace

Multiplexy 1 a 2 mají zatím jen po jednom opakovači: v Nemanicích a Desné

28. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
28. 11. 2008

Operátoři zemských digitálních sítí 1 a 2, Česká televize a České Radiokomunikace, zprovoznili po 31. říjnu, kdy došlo k rozdělení přechodného multiplexu A na tyto dvě sítě, zatím jen po jednom digitálním opakovači pro dokrytí oblastí bez signálu. Veřejnoprávní multiplex takto vysílá v Desné v Jizerských horách, multiplex 2 v Nemanicích na Domažlicku.

Televizní opakovač v Desné vybudovalo město na své náklady již v roce 2003. Letos v říjnu jej nechalo přednastavit z analogového na digitální vysílání. Opakovač o vákonu 4W je umístěný v lokalitě Černá Říčka a šíří signál multiplexu 1 z hlavního severočeského vysílače Buková hora na kanálu 33. Město Desná nyní jedná s ČRa o možnosti převádět na něm také signál multiplexu 2 z Bukové hory na kanálu 58.

Obyvatelé uvedené lokality, tak mohou nechat nasměrované antény směrem na zástavbu v Příchovicích pod rozhlednou Štěpánka, kde je na jedné nemovitosti umístěné zařízení pro opakovaní signálu, informoval městský úřad obyvatele Desné a blízkého okolí.

BRAND24

Digitální opakovač v Nemanicích na Domažlicku fungoval již po spuštění zemského digitálního vysílání přechodné sítě A na podzim 2006. Po rozdělení multiplexu A na dvě samostatné digitální sítě 1 a 2 jej začal využívat multiplex 2. Operátor sítě ale musel opakovač přeladit na vysílací kanál 48, který tato síť využívá na hlavním domažlickém vysílači Vraní vrch. Právě odtud si bere opakovač digitální signál.

ČRa postupně počítají se zprovozněním až padesáti digitálních opakovačů multiplexu 2. Zda jich bude skutečně potřeba tolik, prokáží až výsledky měření intenzity signálu po spouštění základních vysílačů v jednotlivých oblastech České republiky. Také ČT se chystá základní síť vysílačů veřejnoprávního multiplexu doplnit řadou opakovačů. O jejich provozování jedná s ČRa, ale také se slovenskou společností Towercom, která by využila vysílacích stanovišť Telefóniky O2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).