Hlavní navigace

Multiplex 4 pokryje Pardubicko a Chrudimsko i ve směru od vysílače Krásné

7. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čtvrtou televizní síť sice lze na Pardubicku naladit z královéhradeckého vysílače Chlum, většina diváků má ale otočenu příjmovou anténu na opačnou stranu k vysílači Krásné

Nejen ze severu a severovýchodu, ale i jihu budou moci televizní diváci na Pardubicku a Chrudimsku přijímat programy celoplošného televizního multiplexu 4, tedy Novu HD, Fandu, Smíchov, Telku a TV Pohoda. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělil operátorovi této sítě, společnosti Digital Broadcasting, nový kmitočet ve Slatiňanech u Chrudimi. Z místního sila situovaného směrem na Chrudim bude multiplex 4 vysílat na kanále 48 maximálním výkonem necelých 20 kW. Vysílač bude umístěn v nadmořské výšce 265 metrů.

K TÉMATU: Vysílač pro multiplex 4 na Domažlicku má jasnější obrysy. Bude na střeše garáží na Čerchově

BRAND24

K dokrytí Pardubicka a Chrudimska dochází podle provozovatele multiplexu 4 Radima Pařízka i přes to, že tuto síť lze v obou východočeských městech naladit z královéhradeckého vysílače Chlum nebo z Andrlova Chlumu u Ústí nad Orlicí. „Většina diváků tu ale má otočenou anténu na vysílač Krásné, který je na druhou stranu. Proto chceme vyjít vstříc těm divákům, kteří přijímají televizní signál z jihu,“ řekl Pařízek serveru DigiZone.cz již minulý týden na semináři České televize k dětskému kanálu ČT :D, který se konal ve Zlíně. Na Krásné je situována i většina společných televizních antén (STA) v regionu.

Digital Broadcasting nadále počítá s tím, že do konce letošního roku zvýší pokrytí multiplexu 4 ze současných 86 procent obyvatel Česka na 96 procent. Kromě Slatiňan intenzivně vyjednává o vlastním vysílači pro Domažlicko, který by měl být umístěn na střeše městských garáží na vrchu Čerchov. Kdy dojde k zprovoznění nových vysílačů na Pardubicku a Domažlicku, ale firma zatím nesdělila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).