Hlavní navigace

MPEG-4 může stát hlavu šéfa slovenského telekomunikačního úřadu

27. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 11. 2008

Slovenská vláda odhlasovala návrh na odvolání předsedy Telekomunikačního úřadu SR Branislava Máčaje. Úřad podle ministrů jako orgán státní správy nepostupoval v mnoha oblastech podle usnesení vlády a stanovil podmínky výběrového řízení na provozovatele prvních zemských digitálních sítí v rozporu s těmito usneseními. Podle serveru Digimedia.sk jde především o rozhodnutí úřadu, že Slovensko použije pro zemské digitální televizní vysílání kompresní standard MPEG-4.

K TÉMATU: Telekomunikační úřad SR doporučuje Slovákům MPEG-4

Ministři Máčajovi rovněž vyčítají zdržování výběrového řízení na operátora prvních dvou digitálních multiplexů a neakceptování poslání Skupiny pro digitální vysílání jako poradního orgánu vlády. Ten tvoří sami provozovatelé vysílačů a televizních stanic, kteří se postavili proti zavádění MPEG-4 a chtěli spouštět digitální vysílání ve standardu MPEG-2. Předsedu telekomunikačního úřadu však nemůže odvolat sama vláda, pouze jeho odvolání navrhla parlamentu.

BRAND24

Proti Máčajovi v minulosti opakovaně vystupovaly vlivné investiční skupiny, které stojí za současnými komerčními televizemi na Slovensku. Vláda svůj návrh odůvodnila také tím, že výběrové řízení na operátora prvních dvou multiplexů neumožňuje, aby jednu síť provozoval jiný operátor než druhou. Ministrům se také nelíbí, že úřad nevypsal tendr na operátora veřejnoprávního multiplexu. Návrh na mé odvolání je hrubým politickým zasahováním do nezávislého postavení Telekomunikačního úřadu SR, reagoval Máčaj v oficiálním prohlášení.

Bohužel, finanční zájmy silných podnikatelských skupin stojících v pozadí byly i v tomto případě silnější než veřejný zájem, který Telekomunikační úřad pod vedením svého současného předsedy při své činnosti vždy důsledně prosazoval. Návrh na odvolání je trestem za to, že předseda úřadu odmítl zrealizovat politickou objednávku v souvislosti s výběrovým řízením na provozovatele řádného digitálního terestrického televizního vysílání, dodal Máčaj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).