Hlavní navigace

Možností Chromecastu chtějí využít do budoucna komerční televize i Seznam.cz

18. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za zajímavou platformu označila Chromecast už mluvčí ČT Alžběta Plívová. Spuštění českých aplikací bude pravděpodobně souviset až se zahájením oficiálního prodeje na našem trhu.

Možnosti dostat se v budoucnu do mini počítače Chromecast od společnosti Google chtějí využít komerční televize, on-line videopůjčovna Topfun i společnost Seznam.cz, která je kromě stejnojmenného vyhledávače také provozovatelem internetové služby Stream.cz. Vyplývá to z odpovědí, jež zástupci jednotlivých subjektů zaslali serveru DigiZone.cz. Chromecast je v podstatě vzdáleně podobná USB tuneru pro digitální televizi, jen s tím rozdílem, že je místo tohoto portu zakončena HDMI rozhraním, které se zapojuje do televize. V České republice se ovšem zatím oficiálně neprodává.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize se staví ke Google Chromecast zatím zdrženlivě

Chromecast funguje jako streamovací zařízení, přes které například můžete přenášet obsah z mobilního telefonu nebo tabletu přímo do vašeho televizoru. Dále tu například umožňuje sledovat obsah z internetového prohlížeče Chrome, pokud si nainstalujete doplněk Google Cast. Můžete pak přehrávat ve vašem televizoru i další video servery, které zatím nejsou v Chromecastu přítomny, mimo jiné iVysílání České televize nebo Voyo.cz mediální skupiny Nova. Ve Spojených státech, kde je zařízení oficiálně v prodeji za 35 dolarů, jsou na něm dostupné například videopůjčovny Netflix a Hulu Plus nebo portál HBO GO.

K TÉMATU: Jak funguje Chromecast, klíčenka, která dokáže připojit televizi k Wi-Fi?

Zařízení Google Chromecast vnímáme jako příležitost pro další rozšíření VOD služeb (video on demand – video na vyžádání, pozn. red.) zejména pro „druhé televize v domácnosti“. Detailně sledujeme technologický vývoj i uživatelské zkušenosti a zvažujeme přizpůsobení naší aplikace tomuto zařízení, uvedla pro DigiZone.cz mluvčí Novy Anna Suchá. Velmi stručně pak odpověděl na dotaz naší redakce i vedoucí PR a komunikace Primy Jiří Haramul: Do budoucna ano. Zatímco Nova může využít Chromecast pro nasazení videoportálu Voyo, Prima by sem mohla expandovat s portálem Prima Play.

ČTĚTE TAKÉ: Google představil klíčenku Chromecast, která připojí kteroukoli televizi k Wi-Fi

Výzvou je možnost streamování obsahu přes Chromecast také pro největší českou on-line videopůjčovnu Topfun. Chceme jít jednoznačně na Chromecast. Topfun je určitě aplikace, která by tam měla být, potvrdil obchodní ředitel firmy Topfun Media Radek Přikryl a dodal: Jsme na většině chytrých zařízení. Nevidím proto důvod, proč bychom neměli být i tady. Jde v podstatě pouze o nadstavbu „androidí“ aplikace Až to bude aktuální, počítám, že její vývoj potrvá několik týdnů. Spuštění aplikace na platformě Chromecast chce Topfun spojit s jeho oficiálním vstupem na český trh. Kdy k němu však nakonec dojde, je otázkou.

BRAND24

NAPSALI JSME: Chromecast od Googlu bude podporovat i videoportál HBO GO

Nové technologie a jejich vývoj sledujeme. Také je testujeme a je pravda, že s podporou Chromecastu do budoucna počítáme. Máme v plánu ji zařadit s některou z dalších aktualizací aplikace Stream.cz. Zároveň to ale neznamená, že to bude hned první update, co k aplikaci Stream.cz uděláme. Musíme si nejprve ověřit celou technickou náročnost takové podpory Chromecastu. Také bude hodně záležet na tom, jak se bude vyvíjet poptávka od uživatelů Streamu k této podpoře. Když se Chromecast bude šířit rychle, určitě zareagujeme také tak, řekl Martin Kunčický, produktový manažer Seznamu, pod něhož spadá Stream.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).