Hlavní navigace

Motání se v kruhu České televize

11. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká televize připravila pro své poplatníky zase další zklamání. Zase přestřelila – především ve zpracování. Mnohý divák se jistě těšil, je to vidět i na sledovanosti prvního dílu Vražd v kruhu.

Čeho se divák dočkal? Jako vždy vynikajícího, i když už trochu ve stejnosti se ohrávajícího Ivana Trojana. To je zřejmě jediný klad téhle prostinké detektivky.

Případ, který policie vyšetřuje je normální, celkem obyčejná – špinavá záležitost. Šílený vraždící manžel, který se nechce vzdát “toho, co mu patří”, tedy manželky, milenky a právníka manželky… Pardon, ten mu nepatřil, ale hrozil, že ho udá. A to se vrahovi rovněž nezamlouvalo. Zločinec má na svědomí ještě jeden vražedný “hříšek” z minulosti – o to snazší je ho dopadnout, protože vražda byla spáchána podobně drastickým způsobem. Mimochodem vraždy jsou natočeny jen v náznaku, jen tak, aby se diváci “nelekli” a aby si někdo nestěžoval na drastičnost.

Vrah je podle scénáře Ivy Procházkové chladný, přesně kalkulující muž bez nervů. Podle režie Ivana Pokorného je to poměrně vynervovaný muž, na němž je skoro od začátku vidět, že s ním něco není v pořádku. Upřímně řečeno, dalo by se to asi natočit na 50 minut, jako akční, celkem jednoduchá detektivka v rychlých střizích, jakých divák vidí spousty v americkém, německém, někdy francouzském… podání. V ČT se rozhodli “jít do hloubky”. Proto se ve filmu hodně dlouho chodí, sedí, popojíždí na kole nebo v autě… uvažuje, přičemž se někdy vedou řeči a někdy ne, aby bylo vidět, jak se vyšetřující policista Holina hluboce nad případem zamýšlí. Jsou to neuvěřitelně retardující pasáže.

Podivnou složkou příběhu je astroložka Hany Vagnerové, která vede jakési astrologické kurzy někde – vypadá to jako předsíň – a také vystupuje v rádiu. Toto zdůraznění jejích “schopností” je v příběhu akcentováno hned několikrát, těžko říci proč? Astroložka se, především v oněch kurzech, sama usvědčuje. Je jasně patrné, že herečka odříkává text stejně, jako by říkala recept na bábovku nebo oznamovala, jaké bude zítra počasí. Bez zájmu a nadšení. O astrologii neví evidentně nic a je to až bolestně cítit z jejího povrchního “výkonu”.

Další herci jsou buď podobně špatní jako ona – viz trapně přehrávající asistent pitvající lékařky či samotný vrah, nebo naprosto šediví a nevýrazní. Vrchol nudy nastane v téměř závěrečné scéně honičky, kdy vrah uniká před vyšetřovatelem v osobním voze. Trojan ho pronásleduje v dodávce. Není to o skřípění kol a brzd, o výkřicích, smycích, akční hudbě, nebezpečných situacích. Je to o pomalé, skoro se mi chce napsat meditační hudbě, která překryje vše, a “divokost” scény je podtržena tím, že honička probíhá v rychlosti cca 50 km za hodinu. Zoufalý, dle scénáře chladnokrevný zločinec nakonec narazí do jakýchsi barelů, které vybuchnou a auto vzplane. Pravděpodobně tak páchá “chladnokrevnou” sebevraždu, protože jinak by snadno zastavil nebo se barelům lehce vyhnul.

ČT se prostě již dlouho motá v kruhu, z něhož se marně snaží vyjít. Tato detektivka jednoznačně poukazuje na neschopnost a nekompetentnost těch, kteří rozhodují o tom, co se ve veřejnoprávní televizi bude natáčet a vysílat. Ono je to těžké, když v ČT prakticky neexistuje profese dramaturga. Jakkoliv mnozí si to ke svému jménu připisují bez toho, aby dělali to, co dramaturg dělat má. Tedy vybrali kvalitního autora a pak ho vedli, v jeho intencích, k tomu nejlepšímu, čeho je schopen. Jenže, to by to museli umět. Vybírat i vést. A nesměl by jim do toho mluvit kreativní producent.

BRAND24

Zajímavost na závěr – jedním z dramaturgů seriálu je, za minulého režimu velmi protěžovaný režisér, Vladimír Kavčiak. ČT by mohla někdy odvysílat vzpomínkový cyklus z děl tohoto socialisticky tvořícího pána. Zdá se, že jeho hlavním přínosem bylo to, že major Holina o sobě, kdo ví proč, tvrdí, že je Slovák.

V posledních letech se v českých filmech a seriálech objevuje dost slovenských herců. Zde bylo nutné alespoň Čechovi dát slovenský původ. Je to celkem jedno, ale odůvodnění to nemá. Snad to diváci pochopí v dalších dílech. A nebo nepochopí… Stejně jako to, proč ČT vyrábí takhle zdlouhavé, nudné detektivky bez napětí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).