Hlavní navigace

Moravský vysílač Kojál oslavil významné výročí

6. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 3. 2009

3. března přesně před padesáti lety začal vysílat jeden z nejvýznamnějších vysílačů na Moravě, Kojál. Významné výročí dnes připomínají Vyškovské noviny. O tom, že obyvatelé v širokém okolí považují štíhlou věž ukotvenou silnými lany za dominantu, svědčí slova mnohých z nich. Používáme ho jako orientační bod, řekla starostka Krásenska Hana Šíblová. V době svého vzniku byl Kojál na stejnojmenném kopci mezi Lipovcem a již jmenovanou obcí nejvyšší stavbou v Československu a měřil o pouhé dva metry méně než Eiffelova věž v Paříži.

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikace počítají s digitalizací Kojálu na podzim

Bývalí zaměstnanci na něj vzpomínají stále v dobrém. Když skončilo v noci vysílání, rádi jsme poseděli u lahvinky a pobavili se, konstatoval pamětník Oldřich Odehnal. Starší generace jistě vzpomene na dobu, kdy z vysílače začal šířit svůj signál první okruh Československé televize na devátém kanále. Tehdy se ještě vysílalo černobíle. Pořady se vysílaly dopoledne. Od dvanácti do tří hodin odpoledne běžel zkušební obrazec monoskop. Pak začal další program. Vysílač jsme vypínali po jedenácté hodině, vzpomíná Odehnal.

BRAND24

K TÉMATU: Česká televize odvysílala dokument o „trosečnících“ z Kojálu (VIDEO)

O tom, že Kojál byl v minulosti (a dosud stále je) strategickým místem, svědčí i dokument, který nedávno odvysílala Česká televize a je možné si ho přehrát v internetovém archivu iVysílání nově i v televizní kvalitě. S tímto vysílačem se počítá i do budoucna pro přechod na terestrické digitální vysílání. „Kojál pokrývá podstatnou část jihomoravského regionu a patří tak k našim nejvýznamnějším vysílačům. S jeho využitím počítáme i pro digitální vysílání,“ řekla listu tisková mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).