Hlavní navigace

Multiplex 4 na Ostravsku přeladil na nový kanál 45, Polsko opět vypíná analog

22. 4. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Praktický průvodce pro diváky z Moravskoslezského kraje, kteří v noci na dnešek přišli o pozemní signál Novy HD, Fandy, Smíchova, Telky a dalších programů multiplexu 4

Je zapotřebí uvolnit kanály nad 60

O tom, že se v Moravskoslezském kraji přelaďuje multiplex 4, už jste si na DigiZone.cz mohli přečíst několikrát. Možná se teď jednoduše ptáte, je to vlastně nutné? Ano, je. Kanály nad 60 budou do budoucna sloužit pro mobilní služby, případně sítě 4G. Je tedy zapotřebí je uvolnit. V Moravskoslezském kraji se týká přeladění multiplexu 4 dvou lokalit, které šíří signál v jednofrekvenční síti (SFN). Jde konkrétně o Ostrava - Lanová a Hlubočec – Hůrka. Znamená to, že obě dvě oblasti fungovaly na stejném kanálu. Nově tu bude využita frekvence 666 MHz, tedy kanál 45. Doposud se využíval kanál 63.


Digital Broadcasting

 Území, které svým signálem obhospodařuje vysílač Ostrava – Lanová.

Vzhledem k tomu, že je tento krok nezbytný pro definitivní stabilizaci vysílacích parametrů naší sítě v této oblasti, chtěl bych požádat diváky o pochopení a shovívavost, uvedl nedávno v tiskové zprávě Radim Pařízek, majitel společnosti Digital Broadcasting, která je právě operátorem multiplexu 4, a dodal: Samozřejmě si přejeme, aby byl dopad na veřejnost minimální, a proto budeme většinu činností provádět 22. dubna brzy ráno, mimo vysílací čas většiny námi šířených programů. Pokud se zároveň ptáte, proč došlo k přeladění multiplexu 4 až nyní, pak vězte, že se čekalo, až se v sousedním Polsku vypne analogové vysílání, k čemuž se ještě dostaneme.


Digital Broadcasting

 Území, které svým signálem obhospodařuje vysílač Hlubočec – Hůrka.

Máte společnou, nebo individuální anténu?

Otázka, na kterou byste si měli položit odpověď hned na počátku, když zjistíte, že jste přišli o signál multiplexu 4. V obou případech by se postup řešení problému lišil. V případě, že se nacházíte například v panelovém domě, nebo objektu, v němž je umístěno více bytů, dá se předpokládat, že signál přijímáte prostřednictvím společné televizní antény (STA). Poznáte to jednoduše. Účastnická zásuvka pro příjem signálu je umístěná přímo ve zdi. Většinou se zde nacházejí dva otvory – jeden se označuje jako sameček a druhý jako samička. Pokud jste signál přijímali a nyní ho ani po automatickém proladění televizoru nemáte, chyba nebude na vaší straně.

Pokud se vás týká záležitost uvedená výše, pak pravděpodobně správce vašeho domu (objektu) podcenil úpravu STA, respektive na ni zapomněl. Zjednodušeně řečeno, příjem pro kanál 63 zde zajištěn byl, pro kanál 45 už to ale neplatí. V případě, že váš dům STA má a nepřijímali jste multiplex 4 ani předtím, je už to samostatná kapitola. V obou případech však budete muset požádat správce vaši nemovitosti, aby úpravu společné antény zajistil a objednal na ni profesionální firmu podnikající v oboru. V případě, že vám tato problematika nic neříká, nevadí. DigiZone.cz na ni myslel za vás a v rámci svojí trvalé přílohy pro vás připravil kapitolu „Společné televizní antény (STA)“.

Rozvod společné televizní antény (STA)
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Rozvod společné televizní antény (STA)

Mám individuální příjem a přišel jsem o signál

Možností pochopitelně je, že společnou televizní anténu nemáte a signál naopak přijímáte individuálně. Zjednodušeně řečeno, od vašeho set-top-boxu nebo televizoru s digitálním tunerem vede kabel až přímo k anténě, případně můžete programy v multiplexu 4 sledovat prostřednictvím klíčenky v notebooku, ke které je zapojená magnetka (malá anténa, která simuluje tu velkou). V tomto případě je řešení pochopitelně jednodušší, protože se vás žádná úprava STA netýká. S anténou navíc nikam otáčet nemusíte, protože se vysílá a bude vysílat ze stále stejných lokalit.


Foto: archiv

Odborná montáž provedená společností DVB Servis u redaktora DigiZone.cz

Jak tedy programy naladit

Nejlepší možné řešení je, když máte chytrý televizor, který vám po zapnutí nabídne, že byly nalezeny nové programy a zdali si je přejete uložit. Tuto možnost ale mají pouze modely z posledních let, a tak s ní raději příliš nepočítejte. Nové programy naladíte nejjednodušším možným způsobem tak, že vstoupíte do automatického vyhledávání a následně ho spustíte. Pro technického analfabeta budou jakékoliv rady marné a doporučuje se raději k ruce zavolat šikovnějšího souseda, pokud bychom ale měli tento krok alespoň trochu paušalizovat, ve většině případů platí, že musíte najít položku Nastavení, v ní pak Automatické, případně Manuální ladění (tam byste zadali kanál 45).

Pokud sice nejste technicky úplně zdatní, ale o znovunaladění vašich oblíbených stanic se chcete přesto pokusit, rada je jednoduchá – zkuste si najít manuál k vašemu set-top-boxu nebo televizoru a postupovat krok za krokem. Pokud nebudete vstupovat do jiných položek, než brožura uvádí, nemůže se s vaším přijímačem nic stát. Je-li pro vás tento návod složitý a máte v jednotlivých pojmech „trochu“ guláš, pak se raději skutečně obraťte na zkušenějšího souseda. Věřte, že si tím ušetříte mnohá příkoří. Navíc by se vám mohlo stát, že byste si smazali i stanice, které máte naladěné a neviděli byste už vůbec nic.

BRAND24


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Manuální naladění programů může vypadat podobně jako u tohoto satelitního boxu.

Polsko opět vypíná analog

Přeladění multiplexu 4, které je bezesporu pro řadu diváků v této oblasti prioritou, ale není jedinou záležitostí v distribuci televizního signálu, která se Moravskoslezského, ale i Olomouckého, Pardubického, Královehradeckého a částečně i Středočeského kraje týká. Pro polské diváky je naopak prvořadá další vlna vypínání analogového vysílání, která proběhne v celkem devíti oblastech, přičemž čtyři z nich se týkají přímo také českého území. Jde konkrétně o lokality Częstochowa/Wręczyca Wielka, Kłodzko/Czarna Góra, Opole/Chrzelice a Wrocław/Ślęża.

Z výše zmíněných vysílačů se vypíná vždy většinou analogový signál veřejnoprávních programů Jedynka, Dwójka, případně TVP Info (v odpovídajících lokálních mutacích). Zapomenout nesmíme ani na komerční stanici Polsat. Tomuto kroku bychom rozhodně neměli přikládat malý význam, jelikož poté, co proběhne, už nebude možné na našem území zachytit téměř žádný analogový signál. Nebude to ale platit ve 100 % případů. Obyvatelé severních, východních a částečně i středních Čech budou moci z nostalgie sledovat analogové vysílání ještě z lokality Jelenia Góra – Śnieżne Kotły. Platit to bude až do 23. července, kdy se pak jako jeden z posledních v Polsku definitivně odmlčí.

Týká se vás přeladění multiplexu 4 v Moravskoslezském kraji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).