Hlavní navigace

Mohla by Nova odejít z DVB-T jako RTL? Možná jen v nejdivočejších představách

25. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Německými médii v minulém týdnu otřásla zpráva, že nejsilnější televizní skupina plánuje odchod z pozemního vysílání. Mohlo by se něco stát i v České republice? Zkusme si situaci rozebrat.

Krok RTL způsobil v Německu pozdvižení

Není tolik zahraničních zpráv, které se v podstatě žádným způsobem nedotýkají českého diváka a zároveň by dostávaly prostor na našich webových stránkách. Vždy se snažíme o to, aby každá zpráva, která u nás vyjde, měla nějaký dopad na našince. V polovině minulého týdne jsme ale udělali výjimku. Když oznámí odchod z pozemního vysílání u našich západních sousedů nejsilnější televizní skupina v zemi, kterou RTL bezpochyby je, jde o informaci, která zkrátka na našem webu nesmí chybět. Ono ještě není vše 100% rozhodnuto, ale článek, který přinesl server W&V, jakási tamní obdoba MediaGuru nebo Medií&Marketingu, vzbudil zájem obrovský a hrozba RTL je velká.

Ostatně, tamní média věnovala této zprávě velký prostor a dostala se i do televizního zpravodajství. V době, kdy tato informace byla naprostou novinkou, dostala jednu z předních pozic například i na serveru věhlasného německého deníku Die Welt. Konkrétní text je k vidění zde. Ten samý list pak čtenáře informoval, že podobný krok by mohl potkat i druhou velmi silnou televizní skupinu – ProSiebenSat.1, která očekává, jak se vyvine technologie DVB-T2. Naopak veřejnoprávní médium ARD ujišťuje, že z jeho strany nic takového nehrozí. Jak by také mohlo, že? Je to přece vysílatel ze zákona, který musí být dostupný v rámci všech distribučních platforem.

Německá RTL nedávno podepsala se studiem Disney významný kontrakt týkající se vysílání jeho filmů v Německu. Týká se i kasovního komiksového trháku Avengers.
Autor: Disney

Německá RTL nedávno podepsala se studiem Disney významný kontrakt týkající se vysílání jeho filmů v Německu. Týká se i kasovního komiksového trháku Avengers. Bližší informace jsou například v tomto článku.

Německo versus Česká republika

Pro diváka, který o podílu jednotlivých platforem v Německu nic neví, by mohlo jít doslova o národní tragédii. V reálu je ale situace trochu jiná a podrobnosti si může zájemce najít například na webu Kommission zur Ermittlung der Konzentration im Medienbereich, viz: http://www.kek-online.de. Podle posledních zveřejněných údajů měly pozemní televizi v Německu na konci roku 2011 necelé dva miliony domácností, konkrétně 1,8 milionu, což čítalo podíl na TV platformách pouze 4,8 %. Podobně je na tom IPTV. Naprosto bezkonkurenční je v tomto směru satelit, který má 17,5 milionu domácností (podíl 46,3 %). Kabelovou televizi přijímá v Německu 17,3 milionu domácností (45,6 %).

Z výše uvedeného je tedy patrné, že srovnání s Českou republikou by v podstatě bylo naprosto mimo realitu. Dominantním způsobem příjmu televize je u nás totiž stále platforma DVB-T, i když na paty jí čím dál tím více šlape satelit. Rozdíl v Česku mezi pozemní televizí a IPTV je mnohem vyšší, než je tomu v Německu. Vycházejme z posledního průzkumu STEM/MARK, který po skončení digitalizace zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Dle něho DVB-T preferuje stále 46 % domácností, kdežto IPTV pouhá 2 % domácností. Více jsme o tomto průzkumu psali po definitivním konci analogového vysílání, v září loňského roku kdy jsme zveřejnili i závěrečnou zprávu ČTÚ.

RTL je v Německu synonimem úspěchu. I přes obrovskou konkurenci na trhu si tato stanice dokázala udržet pozici nejsledovanější televize.

RTL je v Německu synonymem úspěchu. I přes obrovskou konkurenci na trhu si tato stanice dokázala udržet pozici nejsledovanější televize.

Nova si nemůže dovolit z pozemního vysílání odejít

Naši kritici by na tomto místě mohli právem mluvit o vaření článků z vody, ale kdo by si jen pomyslel, že RTL se rozhodne pro takto radikální krok, který se může dotknout až dvou milionů domácností a především pak velkých měst, jako je například Berlín? Proč by tedy podobný krok nemohl potkat i televizi Nova? Právě proto, že pozemní vysílání je pro ni naprosto strategickou platformou a nemůže si ho dovolit žádná ze stanic, která chce na českém trhu něco znamenat. Vždyť si jen vzpomeňme ještě na dobu ředitelování současného šéfa České televize Petra Dvořáka a průtahy, které skupina dělala s pozemním vysíláním. Logicky, šlo o to, co nejdéle udržet Novu na pozici jedničky.

Novu by ale teoreticky mohl potkat jiný krok, kterým je odchod z multiplexu 2 Českých Radiokomunikací a případný přesun její vlajkové lodi a kanálu Nova Cinema do multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Ani tohoto kroku bych se ale osobně neobával, jelikož něco takového by pro tuto skupinu (a ostatně i každou jinou) bylo naprosto fatální. V době, kdy mezi televizemi vládne ostrý konkurenční boj a uchylování ke skupinám „4+“ a podobným, je to zkrátka něco naprosto nepředstavitelného. Řada diváků by tento krok zkrátka nezvládla a Nova by zbytečně mohla přijít o stovky tisíc diváků. Něco takového si v dnešní době nemůže dovolit nikdo.

BRAND24

Programová ředitelka Novy Alex Ruzek a generální ředitel Jan Andruško si nechali překvapení pro novináře i diváky internetového kanálu Nova News až na konec tiskové konference k jarnímu programovému schématu.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Zástupci Novy na poslední tiskové konferenci sršeli optimismem. Vědí ale, že konkurence nikdy nespí.

Skupina chce tlačit na provozovatele multiplexu 4

Přesto, že odchod hlavních kanálů Novy z multiplexu 2 Českých Radiokomunikací je tedy opravdu myšlenkou z říše snů, skupina trvá na tom, aby se z multiplexu 4 stala plnohodnotná síť. Čísla na papíře, v tomto případě spíše na obrazovce jsou sice hezká, webové stránky operátora uvádějí pokrytí obyvatelstva 85,5 %, ale realita je trochu někde jinde. A není to jen chybou operátora. Řada diváků zkrátka není na příjem multiplexu 4 připravena a je třeba osvěta. Problém je to například ve velkých městech, která nemusí mít v domech upraveny společné televizní antény atd.

Jak nedávno pro server DigiZone.cz  naznačil generální ředitel Novy Jan Andruško, nejsilnější televizní skupina v zemi si je toho pochopitelně vědoma a chce si nový celoplošný multiplex náležitě „proklepnout“. Požádáme ČTÚ, aby nám tuto síť oficiálně proměřil, ne tedy nějakým matematickým modelem, a my uvidíme, kde jsou slabiny této sítě a budeme na tom nadále pracovat, konstatoval Andruško, který s největší pravděpodobností narážel na deklarované pokrytí operátorem versus nářky diváků, kteří nemohou tuto síť naladit. Jisté je, že pozemní vysílání není mrtvé a můžeme se těšit ještě na řadu novinek a překvapení, a to zdaleka nemusí jít pouze o nové programy…

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Nova si na Radima Pařízka posvítí. Chce po něm, aby multiplex 4 byl plnohodnotnou sítí jako ty od Českých Radiokomunikací. Její kvalitu a dostupnost má prověřit ČTÚ.

Stane se podle vašeho názoru z multiplexu 4 časem síť Nova Group?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).