Hlavní navigace

Mobilní televize svede operátory do společné sítě

12. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 11. 2007

Spojit síly při rozjezdu digitální televize chtějí mobilní operátoři T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone. Plánují, že by vysílali v jedné společné digitální síti, do níž by převážně zařadili už existující televize. Napsaly to sobotní Lidové noviny s odvoláním na zástupce operátorů sdružených do Asociace provozovatelů mobilních sítí.

V první fázi by v televizi bylo 15 až 22 programů, později až 40. Kmitočty pro mobilní televizi by mohly být volné příští rok, v závislosti na uvolňování analogových kmitočtů při přechodu na pozemní digitální televizi. Český telekomunikační úřad pak na příděl kmitočtů vypíše výběrové řízení, napsaly LN.

Právník T-Mobilu Petr Josefi deníku řekl, že o provozování sítě by se mohli operátoři v tendru ucházet prostřednictvím společného konsorcia či joint venture. V úvahu také přichází, že síť by provozovala samotná Telefónica O2.

Nový mediální zákon, který má platit od ledna, operátorům dovolí šířit do mobilů programy, které vysílají volně pozemně, přes kabel či přes satelit. Zároveň jim ale jako kabelovým operátorům nařídí, aby povinně do své nabídky zařadily programy České televize, Novu, Primu i šest nových digitálních televizí, jež postupně odstartují příští rok.

BRAND24

Aby mobilní operátoři mohli ale začít skutečně vysílat, musí nejprve přijít novelizace zákona elektronických komunikací. Do té doby totiž platí i pro DVB-H podmínka ze schválené digitální novely, že v každém multiplexu musí být šířené minimálně čtyři programy v kvalitě srovnatelné s normou PAL, což vysílání pro mobily nesplňuje. Pracuje totiž s menším počtem řádek než současné televizní vysílání.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).