Hlavní navigace

Měl to být brutálně zpravodajský týden. Předčil však očekávání

11. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Především pro zpravodajský kanál ČT 24 měl být tento týden nabitý událostmi. Ne záměrně byl proto označen jako superzpravodajský. V Praze se především uskutečnil summit prezidentů USA a Ruska kvůli budoucímu jadernému odzbrojení a v sobotu se měla podle plánu na téže stanici vysílat slavnostní intronizace nového pražského arcibiskupa Dominika Duky. Co ale čert nechtěl, v Rusku došlo v týž den k obrovské tragédii, která se dotkla všech zpravodajských kanálů po celém světě. Protože jsem měl možnost vidět, jak vzniká vysílání takového speciálu naživo, tyto dny jsem ČT ani trošku nezáviděl.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Nestává se denně, že by do České republiky přiletěl americký prezident. Nestává se denně, že by spolu s ním přiletěl i ruský prezident. Naší republice se splnilo obojí, a tak jsme se díky těmto událostem mohli stát alespoň na chvíli pupkem světa. Na vysílání z mimořádné návštěvy, kdy Barack ObamaDmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o jaderném odzbrojení, se musela pochopitelně připravit i Česká televize. Ta již s předstihem informovala o tom, jak bude její speciál s názvem Nový Start vypadat. Protože mne takovéto události vždy lákají z pohledu toho, jak se jich ujmou jednotlivé zpravodajské televize, byl jsem připraven si dokonce vzít ve čtvrtek do práce svůj malý LCD televizor, abych dění sledoval alespoň na naší ČT 24. Server DigiZone.cz však dostal jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí příprav tohoto speciálu a připravit tak svým čtenářům exkluzivní díl ze seriálu Na návštěvě u… Pro mě osobně to byl pak jeden z největších zážitků v mém životě, a to říkám zcela bez nadsázky.

Do budovy zpravodajství České televize jsem měl možnost nahlédnout přibližně od půl jedenácté dopoledne, kdy se již pomalu blížil podpis oné smlouvy. Dění se soustředilo do velící místnosti vedle Studia 6, kde seděla šéfdramaturgyně akce a moderátorka Hyde Parku Pavlína Kvapilová. Osobně jsem nechápal, a možná ani doteď pořádně nechápu, jak mohl jeden člověk zvládnout takový nápor práce. Komunikovala s režisérem, člověkem, který měl na starosti živé vstupy z terénu, rozhodovala o tom, co půjde do vysílání a mezitím ještě čas od času udělila pokyn Václavu Moravcovi, který vlastně celou dobu, ač to tak na obrazovce vůbec nevypadalo, mluvil spatra a řídil se pouze pokyny, které mu byly předávány. Ať si píše, kdo chce co chce o unaveném Moravcovi, tohle byl jedním slovem mazec. A to je řeč pouze o dvou lidech! Do celého procesu bylo primárně zapojeno přibližně sto lidí. Když si uvědomím, jak museli pracovat všichni na sto procent, je to výkon obdivuhodný. Například sama Kvapilová byla do procesu zapojena od osmé hodiny ranní až do desáté večerní.

BRAND24

Když pak pátek vyšel o tomto mimořádném vysílání článek ze seriálu Na návštěvě u…, vše vypadalo poměrně klidně. Fotky od naší fotografky Ivany Dvorské sice byly jako vždy parádní, ovšem když se na ně naprosto nezasvěcený člověk podíval, vypadalo to, že vše bylo vlastně naprosto bez stresu. Kdyby bylo možné dodat video, asi byste hned změnili názor. Vše se mělo tak nějak uklidnit v sobotu, kdy sice byl připraven speciál s Václavem Moravcem věnovaný slavnostní intronizaci nového pražského arcibiskupa Dominika Duky, ale ten by jistě nebyl tak náročný jako dva předchozí dny. Co osud nechtěl, ví po včerejšku každý. V Rusku došlo k tragédii v podobě tragického úmrtí polského prezidenta Lecha Kaczyńskiho, jeho manželky a mnoha dalších představitelů státu, kteří cestovali letadlem do Katyně uctít památku popravených polských důstojníků z druhé světové války. Letadlo se však při přistávacím manévru ve Smolensku zřítilo a všichni na jeho palubě zahynuli. Arcibiskup měl smůlu, vysílání „jeho“ speciálu se muselo přesunout na kanál ČT 2 a na ČT 24 se objevilo nonstop zpravodajství z Ruska a Polska. A kdo byl ráno na obrazovce? Opět Pavlína Kvapilová, na které už však bylo i přes make-up a líčení jasně vidět, že toho má po těch třech náročných dnech zkrátka dost. Brzo ji však naštěstí vystřídal Jakub Železný.

Tímto textem bych chtěl zkrátka vyseknout poklonu naší veřejnoprávní televizi. Ať už se okolo ní dělo v poslední době cokoliv, a že se psalo především o záležitostech negativních, tyto tři dny se mimořádné po zpravodajské stránce povedly. Myslete si o tom cokoliv, souhlaste s kritickými názory, které se objevovaly na různých blozích, házejte na Českou televizi síru, ovšem ať se vám to líbí nebo ne, bylo se na co dívat. Řediteli zpravodajství Milanu Fridrichovi a celému jeho týmu patří velký dík. Kritici opět mohou namítnout, že sice přece veřejnoprávní médium platíme, takže jde o samozřejmost, ale uvědomte si, že stále ho dělali jen lidé a ti jsou zkrátka v České televizi nejlepší.

Obdivujete práci redaktorů a ostatních zaměstnanců zpravodajství ČT?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).