Hlavní navigace

Mapy rozvoje veřejnoprávního multiplexu podle TPP

9. 5. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Veřejnoprávní multiplex neboli zemská digitální síť 1 pro programy České televize a Českého rozhlasu je jediná, u které je jisté, že začne vysílat ještě letos (byť o mnoho měsíců později, než se původně předpokládalo) a rozšíří se i do regionů, kde zemskou digitální televizi zatím nelze naladit. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na nedávné konferenci Internet ve státní správě a samosprávě představil svoji vizi rozvoje této sítě. V podobě přehledných map ji zprostředkováváme i vám.

Co je veřejnoprávní multiplex?

Česká televize dostala vlastní zemskou digitální síť přímo zákonem, sama je tedy jak jejím operátorem, tak dodavatelem obsahu. O datový tok v multiplexu se podělí s Českým rozhlasem. Programová nabídka bude vypadat naprosto stejně jako nynější přechodný digitální multiplex A v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích, pouze s tím rozdílem, že ve veřejnoprávní síti bude chybět televize Nova. Diváci v ní tedy naladí následující programy:

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Jestliže je ČT podle zákona i operátorem veřejnoprávního multiplexu, technicky si jeho vysílání zajišťovat nebude. Signál na primární vysílače dopraví Telefónica O2, provoz samotných vysílačů pak firma, která zvítězí v právě probíhajícím výběrovém řízení. Uzávěrku pro podávání přihlášek do soutěže ale ČT několikrát posunula a poslední termín, snad už definitivní, vyprší 15. května. Jméno vítěze má výběrová komise oznámit v druhé polovině června. Na přelomu června a července by pak mohl veřejnoprávní multiplex odstartovat v prvním regionu – na Plzeňsku.

Na následujících mapách se můžete podívat, jak se bude rozšiřovat pokrytí veřejnoprávního multiplexu při spouštění jednotlivých primárních vysílačů. Mapy nezohledňují vysílače menšího výkonu, jde vyloženě jen o hlavní vysílače zařazené do Technického plánu přechodu (TPP). Pokrytí odpovídá teoretickým výpočtům a v praxi se může lišit.

Plzeň – červen/červenec 2008

V harmonogramu digitalizace, který minulý týden schválila vláda, je u veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku uveden termín květen 2008. Ten se ale ČT nepodaří dodržet, protože stále ještě nezná vítěze výběrového řízení na technického operátora své digitální sítě. Podle vyjádření vedoucí projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše by se ale diváci na Plzeňsku mohli dočkat všech čtyř programů v digitální podobě již na přelomu června a července. Vysílání bude dostupné na kanálu 34 z vysílačů Krašov a Krkavec. V Plzni musí televize ještě před zahájení digitálního vysílání prohodit analogové vysílací kanály ČT 1 a ČT 2 (z městského vysílače Krkavec). První program ČT, který nyní využívá analogový kanál 34, přejde na kanál 27 a Dvojku veřejnoprávní televize v analogové podobě vypne, aby mohla na uvolněném kanále 34 vysílat digitálně.

Mux 1 - fáze 1

Zdroj: Český telekomunikační úřad

České Budějovice – srpen/září 2008

Také v jižních Čechách se ČT nepodaří dodržet termín z Technického plánu přechodu (TPP), kterým je letošní červenec. Ne že by do té doby neznala technického operátora svého multiplexu, ale protože tu bude vypínat analogové vysílání ČT 2 „natvrdo“, tedy bez souběhu s digitálním signálem, a podle TPP by měla v každé oblasti minimálně tři měsíce před vypnutím analogu zahájit informační kampaň, jinak by to ani nestihla. Z jihočeského vysílače Kleť poběží veřejnoprávní multiplex na kanálu 49. Vypnutím analogového signálu ČT 2 na stejném kanálu utrpí nejen diváci odkázaní na příjem televize z Kleti, ale také ti, kteří využívají několik desítek pokrývačů a vysílačů menšího výkonu, závislých na signálu z Kleti.

Mux 1 - fáze 2

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Střední Čechy – srpen/září 2008

Start veřejnoprávního multiplexu ze středočeského vysílače Cukrák se oproti termínům v TPP rovněž zpozdí. Důvodem je opět podmínka tříměsíční informační kampaně před vypnutím analogového vysílání z primárního vysílače pro střední Čechy. Digitální vysílání ČT naladí diváci na kanále 53, který dosud využívá analogová ČT 2. Stejně jako na jihočeské Kleti dojde k přepnutí signálu bez souběžného analogového a digitálního vysílání, takže kdo si včas nepořídí set-top-box nebo jiný digitální přijímač, ze dne na den přijde o možnost sledovat druhý program ČT.

Mux 1 - fáze 3

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Ústí nad Labem – srpen/září 2008

Pro severní Čechy už ČT digitálně vysílá v rámci přechodného multiplexu A, o který se dělí s televizí Nova. Nejpozději letos v září ale musí tuto síť opustit a uvolnit tak prostor novým komerčním televizím. Nebude to tak jednoduché, protože kanál 33, na kterém by měl z Bukové hory vysílat veřejnoprávní multiplex, nyní využívá analogová ČT 1. Ta si musí prohodit vysílací kanál s analogovou ČT 2 (K50) a teprve potom veřejnoprávní televize vypne analogové vysílání druhého programu. Bez souběhu pak na kanálu 33 odstartuje veřejnoprávní multiplex. Zda se tak stane v srpnu nebo až v září, záleží na rychlosti, s jakou ČT zahájí na Ústecku informační kampaň.

Mux 1 - fáze 4

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Brno město – srpen 2008

V Brně veřejnoprávní televize digitálně vysílá od roku 2005, ale i zde bude muset opustit stávající přechodnou digitální síť A a přesunout se do vlastního multiplexu. Z vysílače Hády ho diváci naladí na kanálu 25. Ten nyní využívá společnost Telefónica O2 pro svůj přechodný multiplex C, v němž nevysílá žádný obsah. Start veřejnoprávního multiplexu v Brně není podmíněn žádným vypínáním analogového vysílání jednoho či druhého programu ČT. K němu dojde později, podle schváleného TPP až v září 2010. Veřejnoprávní multiplex se později, před startem komerčních digitálních sítí, přesune z kanálu 25 na kanál 29.

Mux 1 - fáze 5

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Praha město – srpen/září 2008

Také v Praze čeká Českou televizi odchod z přechodného digitálního multiplexu A a start vlastní digitální sítě, která bude tvořit společně se středočeským vysílačem Cukrák jednofrekvenční síť na kanálu 53. Start veřejnoprávního multiplexu je závislý na vypnutí analogového vysílání programu ČT 2 na Cukráku (rovněž kanál 53), a tudíž na zachování podmínky tříměsíční informační kampaně, která by tomuto vypnutí měla předcházet.

Mux 1 - fáze 6

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Sušice – listopad 2008

Poslední plánovaný vysílač velkého výkonu pro letošní rok spustí veřejnoprávní multiplex v listopadu v Sušici. Ze Svatoboru bude vysílat na kanálu 49 a nehrozí zde žádné vypínání analogu „natvrdo“. O analogový signál programů ČT 1 a ČT 2 zde diváci přijdou až v únoru 2010. Sušickým vysílačem se uzavře první etapa zavádění veřejnoprávní digitální sítě, jejíž signál se do konce letošního roku dostane k většině diváků v Čechách.

Mux 1 - fáze 7

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Jihlava – červen 2009

Na Vysočině se digitálního vysílání České televize a Českého rozhlasu dočkají v červnu příštího roku. Naladí ho na kanálu 33 z vysílače Javořice. Pro start této digitální sítě nebude nutné vypínat žádný analogový program, takže analogové vysílání stanic ČT 1 a ČT 2 zde poběží souběžně s digitálním signálem až do května 2011. Je to jeden z nejdelších plánovaných souběhů vůbec, který potrvá rovné dva roky. Spuštěním Javořice se veřejnoprávní multiplex dostane k polovině obyvatel České republiky.

Mux 1 - fáze 8

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Trutnov – srpen 2009

Východočeští a část severočeských diváků naladí veřejnoprávní multiplex od srpna 2009. Ještě předtím ale musí Česká televize vypnout na vysílači Černá hora analogový signál programu ČT 2. Ten totiž využívá kanál 40, na kterém má digitální síť ČT vysílat. Jakmile se veřejnoprávní multiplex rozšíří i do východních Čech, bude digitální vysílání ČT dostupné pozemní cestou pro obyvatele všech českých krajů, snad s výjimkou východní části Pardubického kraje.

Mux 1 - fáze 9

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Jihomoravský kraj – listopad 2009

Rovněž bez souběhu analogového a digitálního vysílání programu ČT 2 odstartuje veřejnoprávní multiplex z brněnského vysílače Kojál, určeného pro podstatnou část jižní Moravy. Ještě předtím ale ČT prohodí vysílací kanály analogových programů ČT 1 a ČT 2. První program odejde z kanálu 29 na kanál 46, ČT 2 naopak začne využívat kanál 29, který televize následně vypne, aby na něm odstartovala digitální vysílání. Jakmile se tak stane, přejde veřejnoprávní multiplex na dalším brněnském vysílači Hády z kanálu 25, na kterém bude dostupný od srpna 2008, na kanál 29 a vytvoří s Kojálem jednofrekvenční síť.

Mux 1 - fáze 10

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Ostrava – červen 2010

Ostravští diváci mohou sledovat digitální vysílání všech čtyř programů České televize již od února 2006. Přechodný digitální multiplex A, ve kterém ČT vysílá společně s Českým rozhlasem a televizí Nova, ale budou muset veřejnoprávní média opustit a přejít do své vlastní sítě. Stane se tak v červnu 2010. Veřejnoprávní multiplex využije kanál 54 na vysílači Hošťálkovice. Souběžné analogové vysílání ČT 1, ČT 2 a veřejnoprávní digitální sítě potrvá ještě půldruhého roku, do listopadu 2011.

Mux 1 - fáze 11

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Jeseník – září 2010

Naopak bez souběhu analogového vysílání ČT 2 a veřejnoprávního multiplexu proběhne přechod na digitální vysílání České televize v regionu Jeseník. Kavčí hory tu provedou tradiční škatulata s analogovými vysílacími kanály pro ČT 1 a ČT 2. První program, který nyní vysílá analogově z Pradědu na kanálu 36, se přesune na kanál 50, který využívá analogová ČT 2. Televize poté kanál 36 uvolní a spustí na něm veřejnoprávní multiplex. Analogové vysílání ČT 1 na kanálu 50 skončí o něco později, v červnu 2011.

Mux 1 - fáze 12

Zdroj: Český telekomunikační úřad

BRAND24

Zlín – říjen 2010

Jako poslední se veřejnoprávního multiplexu dočkají diváci na Zlínsku. Česká televize tu začne digitálně vysílat z Tlusté hory v říjnu 2010 na kanálu 33. Ten nevadí žádné analogově šířené televizní stanici, takže analogové vysílání ČT 1 a ČT 2 v tomto regionu poběží ještě dalších čtrnáct měsíců, až do listopadu 2011. Spuštěním Tlusté hory pokryje Česká televize společně s Českým rozhlasem 10,107 milionu obyvatel České republiky vlastním digitálním vysíláním. Údaj se týká pouze dvanácti hlavních vysílačů, ČT však souběžně s nimi zahájí vysílání i na síti sekundárních vysílačů, aby signálem veřejnoprávního multiplexu pokryla alespoň 95 procent území, jak to po ní vyžaduje zákon.

Mux 1 - fáze 13

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Podaří se ještě letos spustit veřejnoprávní multiplex všude, kde to plánuje TPP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).