Hlavní navigace

Malá televizní revoluce: Na satelitu Astra startuje pět nekódovaných HD kanálů

5. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Diváci budou moci z družice sledovat bezplatně mimo jiné i zpravodajskou tagesschau24, která aktuálně prochází modernizací a rekonstruuje studio

Malá televizní revoluce

Žijeme rozhodně v době, kdy se děje řada revolučních věcí. Nemáme pomalu dne, kdy by se ať už v pozemním vysílání nebo na satelitu neudálo něco, co posune běh věcí zase o něco kupředu. Tu je to start nové televize, tu jde o nové aplikace v rámci hybridního vysílání. Pokud se ale na satelitu, který je všeobecně oblíben i u českých a slovenských satelitních diváků, tedy na družici Astra, objeví několik nekódovaných HD kanálů, je to bezpochyby okamžik, jenž stojí za větší pozornost. A ten okamžik nastává právě dnes. Poté, co německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF spustily loni v první vlně několik svých kanálů nekódovaně, přichází na řadu ta druhá.

Ve vysokém rozlišení tentokrát startují stanice hr (Hesensko), MDR (Sasko, Sasko-Anhaltsko, Duryňsko), rbb (Berlín a Braniborsko) a také tematické kanály EinsPlus a tagesschau24. Na novém kmitočtu se zároveň objeví EinsFestival HD, který už nějaký ten týden sice přes pozici 19,2 stupně východně vysílá, ale doposud šlo pouze o experiment, jenž měl za cíl prozkoušení technologií ve vysílacím řetězci a zároveň být jakousi přípravkou na právě dnes spuštěné programy. Zajímavostí je, že právě německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF jsou jediné, které do Evropy šíří svůj nekódovaný signál, navíc v HD rozlišení. To pro jejich kolegyně z Rakouska, Švýcarska nebo i České republiky neplatí.

Co je k příjmu zapotřebí

Jednoduše řečeno, bez televizoru nebo set-top-boxu s podporou standardu DVB-S2 si neškrtnete, tedy programy nenaladíte. Dávno jsou pryč doby, kdy většina HD stanic byla dostupných v normě DVB-S. Krok ze strany operátorů i vysílatelů je to zcela logický. Na stejnou kapacitu se nyní vejde více programů. Zjednodušeně řečeno, velikost traspondéru (dané frekvence) se zvětší. Pokud tedy doma stále ještě máte zařízení s podporou DVB-S, měli byste se rychle poohlédnout po jeho výměně. Ostatně, pro konkrétní příklad nemusíme chodit daleko. Satelitní služba Skylink šíří v nabídce ve standardu DVB-S2 už i některé programy v klasickém rozlišení (viz nedávno zařazený Universal).

Veřejnoprávní televize ARD bude šířit své HD verze stávajících regionálních a tematických kanálů na dvou zcela nových transpondérech, které dostaly označení 39 a 61. Na prvním z nich se objeví tagesschau24 HD, EinsFestival HD a EinsPlus HD, na druhém pak tři verze MDR (konkrétně Sasko, Sasko-Anhaltsko a Duryňsko), dvě verze rbb (Berlín a Braniborsko) a jedna verze hr (Hesensko). Uživatelé si budou muset zadat parametry do boxu manuálně, případně kanály prohledat automaticky. Některé chytřejší televizory a boxy si zvládnout tyto stanice naladit samy. Musí být však opatřeny patřičnou funkcí. Pokud to náhodou nezvládnou, zadejte do nich parametry, které najdete níže.

  • Parametry příjmu hr HD, MDR HD a rbb HD: Astra (19,2 stupně východně), 10891/H, SR 22000, FEC 2/3, normaDVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)
  • Parametry příjmu: tagesschau24 HD, Einsfestival HD a EinsPlus HD: Astra (19,2 stupně východně), 11053/H, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

Pomyslnou hvězdou regionů stanice MDR

Pomyslnou hvězdou mezi regionálními (třetími) okruhy německé veřejnoprávní televize se stane s největší pravděpodobností MDR. Jak nedávno uvedl jeho provozní šéf Ulrich Libenow v rozhovoru pro server Digitalfernsehen, už na samotném startu bude mít tento program k dispozici devadesát procent všech pořadů v nativním HD formátu. Půjde konkrétně o tvorbu, kterou diváci uvidí o vánočních svátcích. Tato skutečnost je dána tím, že MDR teprve nedávno prošla rekonstrukcí vysílacího řetězce. Veškerou infrastrukturu nyní máme připravenou pro HD, potvrdil Libenow. Zároveň však předpokládá, že minimálně do roku 2018 bude signál pro diváky dostupný i v klasickém, tedy SD rozlišení.

Důležitý zlom je 5. prosinec také pro stanici rbb. Ostatně, je trochu s podivem, že berlínsko-braniborská televize přechází na HD formát „až“ teď a ne v první vlně, která proběhla loni na konci dubna. Diváci se budou moc v nativním HD rozlišení podívat například na pořady Zibb, Was!, rbb Praxis a Klartext. Detailní informace o vysílání pořadů v této kvalitě najdou zájemci na adrese: http://programm.ard.de/. Zde je vysílací schéma všech veřejnoprávních stanic ARD a počínaje 5. prosincem se zde začne objevovat právě značka „HD“. Jedinými programy prvního kanálu veřejnoprávní televize, které zůstanou prozatím v SD rozlišení, jsou radiobremen TV a SR Fernsehen, která je určená pro Sársko.

Tipy C

Volný zpravodajský HD kanál z Německa? To je novinka!

HD rozlišení v nekódované podobě se začíná „vkrádat“ pomalu i do zpravodajství. Zatímco u nás jsme si zvykli v posledních letech na Televizní noviny Novy (a její publicistiku), Česká televize servíruje takto například svoje Události. Oba programy jsou však na satelitu kryptované. Nekódovaně jsou naopak na družicích dostupných s běžnými parabolami u nás stanice NHK World z Japonska nebo RT z Ruska. Nyní se k nim přidá i taggeschau24, která patří právě pod německou veřejnoprávní televizi ARD. Prozatím bude začínat skromně. Například první den nenabídne v nativu nic a 6. prosince, stejně jako o den později, jediný pořad. Vše by se ale v blízké době mělo změnit.

Aktuálně provádíme renovaci a modernizaci našeho studia pro HD rozlišení. Po jejím skončení budeme moci pořady vysílané z těchto prostor nabídnout v nativním formátu, řekl serveru DigiZone.cz Dennis Grams, který má v sekci ARD Digital na starosti komunikaci s veřejností. V HD tak bude v budoucnu k dispozici i klíčová zpravodajská relace Tagesschau, od níž se odvíjí i název samotné stanice. Podle Gramse by k nasazení nativního HD formátu mělo dojít v blízké budoucnosti, přesný termín ale zatím není v tuto chvíli stanoven. Pro vybrané pořady, a to platí pro všechny kanály, bude k dispozici více jazykových stop, jak němčina, tak případně originál. Skutečnost bude zanesena opět do programových plánů.

Vítáte spuštění dalších nekódovaných HD kanálů na satelitu Astra?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).