Hlavní navigace

Majitel Novy zvýšil v loňském roce tržby i zisk, ale ne v České republice

23. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 2. 2011

UVNITŘ PODROBNÉ VÝSLEDKY Meziroční zvýšení tržeb i zisku za loňský rok i čtvrté čtvrtletí oznámila ve čtvrtletních a ročních hospodářských výsledcích společnost CME, majitel televize Nova. Čisté tržby za rok 2010 firmě vzrostly o více než osm procent na 737,1 milionu dolarů (asi 13,2 miliardy korun), za čtvrté čtvrtletí pak téměř o 10 procent na 257,4 milionu dolarů (asi 4,6 miliardy korun). Celoročně CME skončila v zisku 100,2 milionu dolarů (cca 1,8 miliardy korun), což je výrazný posun oproti roku 2009, kdy vykázala čistou ztrátu 97,2 milionu dolarů.

DOKUMENT: Hospodářské výsledky CME za čtvrté čtvrtletí 2010 a celý rok 2010 (PDF, 242 kB)

Meziroční srovnání je ale problematické, protože CME se v roce 2009 zbavila ztrátových aktivit na Ukrajině a ke konci roku naopak koupila nejsledovanější televizi v Bulharsku, stanici bTV a její tematické kanály. Zejména díky této akvizici firmě meziročně stouply tržby i zisk, bez ní by zaznamenala pokles. Bulharsko se loni stalo čtvrtou nejvýdělečnější zemí, v níž CME působí – po České republice, Rumunsku a Slovensku. Společně se Slovinskem a Chorvatskem ale jako jediná zaznamenala pro CME meziroční nárůst výnosů.

K TÉMATU: Nova propouští a omezuje vlastní tvorbu. Chystá se její prodej?

Do výsledků se rovněž promítlo nové rozdělení CME na tři základní divize: televizní vysílání, výroba obsahu (firma Media Pro Entertainment) a nová média. Největší výnosy a zisky mělo televizní vysílání, nejnižší nová média. Rok 2010 byl prvním rokem, kdy jsme fungovali jako plně vertikálně integrovaná mediální společnost, potvrdil prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu. Nyní řídíme šest předních provozovatelů televizního vysílání, integrovanou divizi obsahu, Media Pro Entertainment, a rychle rostoucí segment nových médií.

ČTĚTE TAKÉ: Nova letos nechce společně s Novou Cinema klesnout pod denní podíl 40%

BRAND24

V České republice si CME meziročně pohoršila. Zatímco v roce 2009 vykázala celkové výnosy 271,7 milionu dolarů (asi 4,9 miliardy korun), loni to bylo pouze 265 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun). Meziroční pokles výnosů za celý rok zaznamenala CME také v Rumunsku a na Slovensku. Na českém trhu klesly výnosy CME meziročně také ve čtvrtém čtvrtletí, a to ze 130,7 na 122,8 milionu dolarů. V roce 2011 očekáváme oživení na všech našich trzích. Naší prioritou je dosáhnout růstu výnosů, OIBDA a volného peněžního toku, prohlásil Adrian Sarbu.

CME pořádá dnes odpoledne středoevropského času ke svým hospodářským výsledkům telekonferenci, kterou bude možné sledovat i prostřednictvím audiopřenosu od 15:00 hod. na webu www.cetv-net.com. Záznam webového vysílání telekonference a digitální audio záznam ve formátu mp3 bude k dispozici na www.cetv-net.com po dobu dvou týdnů po skončení telekonference, sdělila mluvčí CME Romana Wyllie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).