Hlavní navigace

Majitel Novy se stahuje z Ukrajiny. Bude následovat Bulharsko?

22. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 1. 2010

Televizních stanic na Ukrajině se rozhodla zbavit mediální skupina CME, která v České republice provozuje televizi Nova a její tematické kanály. Za 300 milionů dolarů prodala své podíly v celoplošné plnoformátové televizi Studio 1+1 a tematickém kanálu Kino. Od CME je získal ukrajinský magnát Igor Kolomojskyj, s nímž se firma v minulosti o podíly v ukrajinských televizích soudila.

K TÉMATU: Do firmy, která vlastní Novu, vstoupil ukrajinský magnát Kolomojskyj

Dlouholetý spor CME a Kolomojského vyústil v létě 2007 společnou dohodou, podle níž CME získala rozhodující podíly v obou ukrajinských stanicích a Kolomojský se stal vlastník tří procent akcií CME a členem její správní rady. Vedení CME dlouhodobě označovalo ukrajinský trh za klíčový, kde by firma mohla v budoucnu generovat největší zisky. Ve skutečnosti pro ni ale byl ztrátový.

NAPSALI JSME: CME uvažuje, že se stáhne z Bulharska, nebo se spojí s konkurencí

BRAND24

Více než 5,5 miliardy korun získaných prodejem ukrajinských televizí věnuje CME do dalšího rozvoje svých zbývajících televizí v České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku. Firma však podle generálního ředitele Novy Petra Dvořáka zvažuje, že se stáhne i z Bulharska, kam vstoupila poměrně nedávno.

Generální ředitel CME Adrian Sarbu k prodeji ukrajinských stanic prohlásil, že šlo o nejlepší možnou volbu. Budeme se díky tomu moci zaměřit na naše aktivity v Evropské unii a v zemích, které se do EU přibližují, citovaly Sarba Hospodářské noviny. Burzy na obchod CME reagovaly okamžitým růstem akcií této firmy, na pražské burze za jediný den cena akcií CME vzrostla o 12 procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).