Hlavní navigace

Mainusch pro HN: Pozemní vysílání je zastaralé, drahé a neekonomické

7. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Generální ředitel TV Nova Christoph Mainusch zopakoval v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny své výhrady proti pozemnímu televiznímu vysílání.

Digitální pozemní televizní vysílání je podle Christopha Mainusche technicky zastaralé a příliš nákladné, neekonomické. My jako televizní skupina platíme provozovatelům digitálního pozemního vysílání každoročně spoustu peněz, aby se naše pořady dostaly k divákům. Existují přitom mnohem levnější technická řešení, například satelitní a kabelové vysílání nebo televize přes internet, uvedl v pátečních Hospodářských novinách.

PSALI JSME: CME – Christoph Mainusch jde tvrdě proti pozemnímu lineárnímu vysílání

Při šíření pomocí satelitu, kabelu nebo IPTV operátoři platí vysílatelům, podle Mainusche proto, že divákům sami prodávají obsah v nejlepší možné kvalitě a nabízejí více služeb, jako jsou videotéky, zpětné nebo odložené přehrávání. To pozemní vysílání nabídnout neumí, protože podobné služby jsou spojené s velkými investicemi. Navíc je tu ještě jedna důležitá věc – pozemní digitální vysílání umožňuje nelegální přebírání, vysvětloval pro Hospodářské noviny Mainusch. Proto by podle něho mělo být kódované, i když nelegální přebírání umožňují i ostatní zmiňované platformy.

Investujme do broadbandu, ne do pozemního vysílání

Jsem přesvědčen, že v dnešním digitálním světě by bylo lepší takové prostředky investovat do rychlejšího internetového připojení než do další generace už teď neekonomického modelu. Když se podíváte do zahraničí, neznám žádnou zemi, kde by nebylo digitální vysílání alespoň kódované. Pokud se tak nestane, nebudeme nabízet vysílání v HD kvalitě, deklaroval v citovaném rozhovoru jasně Mainusch.

POLEMIKA: TV Nova a její postoj k DVB-T2 – v čem se generální ředitel Christoph Mainusch mýlí?

Mainusch v rozhovoru zdůraznil, že nijak nezpochybňuje rozhodnutí Evropské komise poskytnout frekvence mobilním operátorům. Ale k tomu nepotřebujeme další digitalizaci. Udělejme to a jen zužme dnešní kmitočet pro pozemní vysílání. Lidé automaticky přejdou na doplňkové služby, ke kterým nemají přes pozemní digitální vysílání přístup, myslí si Mainusch.

Placený příjem vrátí část nákladů za HD vysílání

Segment placené televize podle Mainusche neustále roste, protože televize je pořád nejlevnější formou volnočasové aktivity. Novu aktuálně sleduje prostřednictvím pozemního vysílání 56 procent a zbylých 44 procent přes satelit, kabel nebo IPTV. Podíl na sledovanosti v pozemním vysílání se podle Mainusche neliší od podílu v jiných platformách. Důležitý je podle něj náš celkový dosah jako součet sledovanosti na všech platformách.

BRAND24

K TÉMATU: DVB-T2 podle Novy: „zadarmo“ budou už jen programy České televize

Zakódování pozemního vysílání by podle Mainusche znemožnilo nelegální kopírování vysílaných pořadů. Za druhé, diváci by mohli naše pořady sledovat v HD kvalitě. A za třetí, můžeme získat zpět alespoň malou část toho, co jsme zaplatili za vysílání HD signálu. Platil by nám operátor vysílací sítě, dodal Mainusch pro Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).