Hlavní navigace

První tři maďarské multiplexy budou mít společného operátora

12. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 4. 2007

Maďarská vláda hodlá přidělit první tři multiplexy pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání jedinému operátorovi. Ten by měl mít šanci získat ještě dva multiplexy poté, co současné televizní stanice opustí analogové kmitočty. Celkem by potom mělo Maďarsko sestavit osm televizních a tři rozhlasové multiplexy, informuje s odkazem na server Index.hu slovenský mediální web Digimedia.sk.

Rozhodnutí o společném provozovateli prvních tří digitálních multiplexů, kterým se zřejmě stane společnost Antenna Hungaria (obdoba našich Radiokomunikací), je součástí vládní strategie přechodu na digitální vysílání, který kabinet přijal minulý týden. V dokumentu se také praví, že pokud parlament přijme digitální zákon, který by měli poslanci projednávat už v květnu, mohla by země už v příštím roce udělit první licence novým digitálním televizím.

Strategie předpokládá, že analogové televizní vysílání v Maďarsku skončí nejpozději v lednu 2012. O obsazení jednotlivých digitálních sítí rozhodne sám operátor, přičemž maďarská vláda neuvažuje o žádných dotacích na koupi set-top-boxů nebo finanční podpoře jednotlivým provozovatelům televizního vysílání. Výjimkou je veřejnoprávní Maďarská televize, které stát vyčlení z rozpočtu 200 milionů forintů (necelých 20 milionů korun), mj. na financování informační kampaně spojené s digitalizací.

Tipy C

Pozemní digitální vysílání lze zatím naladit pouze na dvou lokalitách v Maďarsku. Multiplexy v Budapešti a Kabhegyi poblíž Balatonského jezera jsou ale pouze experimentální.

Více: DVB-T ve střední Evropě: Maďarsko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).