Hlavní navigace

Dotazy čtenářů: Lze sledovat Českou televizi v HD a Digi TV bez placení?

8. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
I v dnešním kole otázek čtenářů serverů Digizone.cz a Digitálně.tv nejvíce rezonuje tématika terestrického vysílání. Diváci se začínají ve větší míře zajímat o dostupnost digitálního vysílání ve svých regionech jakož i o vypnutí analogu. Zvědavost vzbuzuje plán České televize spustit satelitní kanál ve vysokém rozlišení a stranou zájmu nezůstává ani pirátství a platforma Digi TV. Jeden divák se nás ptal, zda je opravdu možné tyto programy přijímat bez placení.

Terestrická televize

Milan: Máme doma dvě televize a jednu anténu. V analogu máme rozbočovač a signál jde do obou televizí. Jak takovouto situaci, řešit v případě digitálu? Dva set top boxy a anténu nechat rozbočenou do obou, nebo dvě antény?

Odpověď: Doporučujeme zakoupení dvou set top boxů, anténu můžete nechat rozbočenou. V krajním případě postačí jeden set top box a rozbočení výstupu do dvou televizí. To ale použijte jenom v případě, že nechcete sledovat dva různé kanály současně. Pokud ale máte jednu televizi v obývací místnosti a jednu v dětském pokoji, a nedíváte se na dva různé programy současně, tak vám určitě postačí jeden set top box pro dvě televize, nebo jeden dvoutunerový set top box.

Jan Procházka: Jaké programy bude vysílat vysílač Javořice po spuštění digitálního vysílání?

Odpověď: V první fázi půjde o programy České televize ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4. Další programy bude možné přijímat až po 30. dubnu 2010, kdy dojde ke spuštění digitální sítě 2 (Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool/R1, TV Barrandov) a multiplexu 3 (Óčko, Public, Z1) ve stejné oblasti.

Vladislav Havrlík: Bydlím v Příbrami v garsonce a na stávající anténu chytám pouze ČT 1 a slabě ČT 2 (bydlím za kopcem a anténa chytá pouze odraz). Bude možné po digitalizaci přijímat všechny programy?

Odpověď: Na Příbramsku byste měl už dnes přijímat digitální signál většiny vysílajících programů. Z vaší otázky jsem nevyrozuměl, zda už přijímáte digitální signál nebo nikoliv. Pokud digitální signál ještě nepřijímáte, doporučujeme vám to zkusit, a pak budeme řešit konkrétní problémy.

Zdeněk Svoboda: Zajímalo by mě, jak někdo může tvrdit, že digitalizací dojde ke zlepšení – skutečnost je poněkud jiná. Místo slibované mobility příjmu ve vyšší kvalitě jde o pád kvality – stačí přepínat z analogu na digitál na stejné stanici, příjem je možný pouze na mnohem složitější antény, a to na jejich dvojnásobný počet, žádné „na prut“. Nejvíc mi ovšem vadí nulová mobilita – mobilní přístroje pro terestriální vysílání jsou v ČR takřka k ničemu.

Odpověď: Důvodem k digitalizaci televizního vysílání v celé EU je především efektivnější využití kmitočtového spektra a možnosti nástupu nové konkurence do segmentu terestrického vysílání. Nicméně díky digitalizaci by mělo dojít u mnoha diváků ke zlepšení. Zda tomu tak opravdu bude, to záleží na mnoha faktorech. Především asi není úplně nejšťastnější, když v jednom multiplexu vysílá až pět programů. A nelze očekávat, že všem divákům bude fungovat terestrický příjem televize bez problémů. Jsou oblasti, kde mohou být s příjmem problémy, a to se vyřeší až výstavbou digitálních dokrývačů nebo opakovačů, tzn. až po vypnutí analogového vysílání v jednotlivých oblastech. Je ale třeba zdůraznit, že digitalizace není jen o pozemním příjmu, ale zahrnuje i alternativy jako satelit, kabelová televize nebo IPTV.

Optibox DVB-T FTA PVR Ready EPG

Jednou z vymožeností digitálního vysílání je i služba elektronického programového průvodce – EPG.

Vladislav Litoš: Chtěl bych se zeptat kdy začne vysílat vysílač Klínovec – digitální síť č. 2. Je reálný termín 30.6.2009? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Ano, termín 30. června je reálný. Digitální síť 2 bude ale na Klínovci vysílat přechodně na kanálu 66, a až v srpnu 2010 přejde na definitivní kanál 35.

Libuše Sochorová: V naší lokalitě ještě není zaveden digitální příjem, ale jsme na okraji dosahu příjmu z Prahy. Půjčili jsme si set top box od syna, perfektně nám fungoval a jemu v našem domě stále funguje. My jsme si koupili jiný, podstatně dražší s dvěma tunery kvůli videu a na něm jsme nenaladili žádný signál. Je to možné? Máme ho vrátit, pozvat odborníka na zapojení nebo čekat, až bude zapojen na Liberecku Ještěd? Spěcháme s tím tak, kvůli programu TV Nova, který nám na analogovém příjmu jde velmi špatně a na digitálním perfektně.

Odpověď: Doporučuji vám návštěvu odborníka. Pokud vám předtím fungoval příjem na vypůjčený set top box a neměnili jste příjmové podmínky nebo anténu, tak by vám měl příjem fungovat i nadále. Program TV Nova začne z Ještědu vysílat až koncem srpna 2010, zato programy České televize budou z Ještědu dostupné digitálně už koncem července letošního roku.

Miroslav Soukup: Právě jsme v našem bytovém domě realizovali výměnu rozvodů a antén s ohledem na blížící se digitální vysílání. K 31. 8. 2009 začne vysílat Digitální síť 1 z Trutnova-Černé Hory. Bude možné i po tomto termínu sledovat analogově stejné programy z vysílače Pardubice-Krásné? Jde mi o to, jestli mám lidem říct, že po 31.8.2009 budou potřebovat set top boxy na příjem nově spuštěných digitálních programů, protože ty analogové z Krásného přestanou vysílat.

Odpověď: Analogové programy z Krásného budou vysílat i nadále. S vypnutím všech čtyř programů z tohoto vysílače se počítá až za dva roky.

Satelitní televize

Václav Janota: Dobrý den, četl jsem, že bude možné přijímat Českou televizi ve vysokém rozlišení přes satelit. Můžete mi prosím popsat, co k tomu potřebuji? HD ready televizi už mám.

Odpověď: Česká televize spustí svůj HD kanál od září, bude se vysílat z pozice 23,5 st. východně. Pokud přijímáte nabídku satelitní platformy CS Link nebo Skylink, budete mít k dispozici i program ČT v HD na dekódovacích kartách těchto společností. Pokud ještě nevlastníte žádný satelitní přijímač, doporučujeme zakoupit komplet pro HD vysílání i s přístupovou kartou. Kromě České televize budete mít k dispozici i další programy v HD.

ČT 1 HD screenshot

Ukázka vysílání České televize ve vysokém rozlišení.

Petr: Slyšel jsem, že lze přijímat Digi TV bezplatně. Co mám pro to udělat?

BRAND24

Odpověď: Zřejmě myslíte pirátský příjem, o kterém jsme psali. K tomu potřebujete speciálně upravený satelitní set top box, jehož použití ale není v Česku legální, a důrazně ho nedoporučujeme. Pokud byste přesto přistoupil k neautorizovanému příjmu, vězte, že je jen dočasný, příjem je nestabilní (tj. často dochází ke změně klíčů a tudíž ke ztrátě příjmu) a kromě toho se vystavujete riziku trestního stíhání.

Poznámka: Server Digizone.cz zítra přinese rozhovor s ředitelkou České protipirátské unie Markétou Prchalovou, kde se budeme věnovat i problematice nelegálního příjmu.

Jakou cestou budete přijímat vysílání České televize ve vysokém rozlišení?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).