Hlavní navigace

Lucembursko se dohodlo na digitalizaci kabelové televize

1. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 3. 2007

Lucemburská vláda a kabeloví operátoři podepsali dohodu na přechod k digitálnímu vysílání (DVB-C). Televizním divákům v zemi se 470 tisíci obyvateli se otevře možnost předplatit si příjem mezinárodní nabídky 75 stanic. Tato dohoda připravila půdu k úplnému přepnutí na digitál v Lucembursku už k 31. lednu 2008, píše se ve vládním prohlášení, o kterém informuje server Broadbandtvnew­s.com.

BRAND24

Role kabelové televize je v nejmenším státě Beneluxu daleko silnější než v České republice. Vysílání přes kabel tu přijímá devět z deseti obyvatel, zatímco v Česku je to jen každý pátý. Dohodu na přechod k DVB-C podepsaly firmy SACEM Luxemburg (hudební práva), ALGOA (producentská práva) a člen skupiny RTL, CLT-UFA. V ujednání jsou zohledněna práva provozovatelů 75 televizních stanic, které budou tvořit digitální nabídku, a svůj podpis připojila také většina kabelových operátorů v zemi. Další provozovatelé kabelové televize mohou k dohodě přistoupit dodatečně.

Lucembursko společně s Holandskem jsou jediné dva evropské státy, které už vypnuly zemskou analogovou televizi. Státy přepnuly na DVB-T minulý rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).