Hlavní navigace

LTE vs. DVB-T: průzkum bojem nastane už za měsíc na východě Čech a v Karlových Va­rech

15. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Český telekomunikační úřad už registruje dva případy rušení zemské digitální televize signálem LTE. Neomezují se na kritické vysílací kanály 59 a 60.

Konečně dojde na kritický kanál 60

První velkou zkoušku ohněm mají před sebou České Radiokomunikace a mobilní operátoři: za měsíc dojde ke spouštění základových stanic vysokorychlostního mobilního internetu LTE v oblastech, kde zemská digitální televize využívá vysílací kanál 60 na samé hranici kmitočtového spektra 800 MHz, které bude využívat právě LTE. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v minulosti opakovaně varoval, že pokud dojde k rušení televizního signálu ze strany LTE, nejvíce ohroženy budou televizní sítě na kanálech 60 a 59. Nejohroženější kanál 60 využívá ve čtyřech lokalitách celoplošný televizní multiplex 3, který provozuje společnost Czech Digital Group (CDG), dceřiná firma Českých Radiokomunikací.

Třetí celoplošný multiplex vysílá na kanálu 60 ze základních vysílačů Trutnov – Černá hora, Liberec – Ještěd a z dokrývačů Karlovy Vary – Tři kříže a Svitavy – Kamenná horka. Základové stanice LTE v červnu zahájí provoz v dosahu Černé hory na Jičínsku a Královéhradecku a u Tří křížů v Karlových Varech. Zejména ve východních Čechách, kde se bude jednat o větší množství BTS v místech, kde nemusí být signál digitální televize ideální, by se skutečně mohly vyskytnout problémy s rušením DVB-T. České Radiokomunikace toto riziko neberou na lehkou váhu, podle ředitele pro regulaci a strategii Marcela Procházky spouštění LTE velmi pozorně monitorují a vyhodnocují stížnosti diváků na výpadky příjmu DVB-T.


Foto: archiv DigiZone.cz

Největší potíže se dají očekávat v dosahu východočeského vysílače Černá hora. Během červnového spouštění LTE konkrétně v podhůří Orlických hor.

ČTÚ registruje rušení na kanálu 42

„V této oblasti také úzce spolupracujeme s ČTÚ, který soustřeďuje veškeré stížnosti související s provozem LTE v 800 MHz pásmu. Pouze ČTÚ je oprávněn určit „viníka“ problému televizního příjmu. Do dnešního dne společně s ČTÚ evidujeme jednotky stížností na rušení DVB-T příjmu ze strany LTE,“ sdělil Procházka na dotaz serveru DigiZone.cz. Podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny jde zatím o dvě hlášení rušení signálu zemské digitální televize ze strany LTE. „V jednom případě byl rušen příjem 42. televizního kanálu ve společné televizní anténě vzdálené 74 metrů od BTS. Operátor sítě LTE rušení odstranil zařazením filtru do přijímací STA. Druhý případ je stále v řešení, a proto k němu nebudeme uvádět další podrobnosti,“ dodal Drtina.

Rušení televizního signálu na 42. kanálu je překvapivé, dosud se totiž mělo za to, že ohroženy budou televizní sítě na kanálech 60 a 59. Nyní se tedy zdá, že se riziku rušení nevyhnou operátoři žádné z televizních sítí, nebude se tedy týkat jenom provozovatele celoplošného multiplexu 3. Ten má ale právem největší obavy: kromě kanálu 60 hojně využívá i sousední kanál 59, navíc v největších aglomeracích. Vysílá na něm v Praze i v Brně. Dobrou zprávou je fakt, že březnový a dubnový start LTE v Praze nevedl k zarušení této televizní sítě, již využívají dva ze čtyř programů skupiny Prima (Prima love a Prima Zoom), ale také hudební kanály Óčko, Óčko Gold a Šlágr TV, a také dva nejmladší programy České televize: dětské Déčko a umělecká ČT art.


Zdroj: České Radiokomunikace

Teoretické pokrytí multiplexu 3 z vysílače Černá hora na kritickém kanálu 60

Dojde k efektu „zrcadlového kmitočtu“?

„Buňkové sítě LTE mohou být na kraji pokrytí vysílačů, a už to bude dělat problém,“ konstatuje Petr Formánek ze společnosti Prague Digital TV, která v české metropoli provozuje Regionální síť 4 na kanále 46. „ČTÚ připouští možnost rušení v hlavním směru záření antén a v jejich blízkosti, tedy asi do 400 metrů. Ale musíme se na to podívat ohledně počtu zasažených diváků. Jsou-li to rodinné domy, půjde o jednotlivé diváky. A bude-li to panelový dům nebo sídliště, půjde o stovky lidí. Asi tedy může a dojde k nějakému rušení, ale myslím si, že to nebude nijak masivní,“ dodal Formánek v rozhovoru pro DigiZone.cz s tím, že ČTÚ má připraven systém včasné reakce, jak rušení televizního signálu okamžitě odstranit.

Formánek ale upozorňuje, že na prvním setkání ČTÚ se zástupci operátorů sítí a provozovatelů televizí na téma rušení LTE a DVB-T zazněla informace, že v mnoha případech se toto rušení nemusí omezit na kanály 60 a 59. „Existuje možnost vzniku rušení vlivem tzv. zrcadlového kmitočtu LTE sítě a GSM sítě. Většinou budou mobilní operátoři základové stanice LTE stavět tam, kde už mají základové stanice GSM. Teď bude záležet na těch dvou kmitočtech – tomu se právě říká zrcadlo, že se to určitým způsobem otočí – zda se v dolním UHF pásmu objeví rušení. Ne na kanálu 59 nebo 60, ale někde ze začátku televizního spektra,“ popisuje Formánek. Podle jeho slov se nedá dopředu odhadnout, kde se tento problém vyskytne.


Zdroj: České Radiokomunikace

Teoretické pokrytí multiplexu 3 z vysílače Karlovy Vary – Tři kříže na kritickém kanálu 60

Potíže se očekávají v odlehlých lokalitách

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací předpokládá, že nárůst rušení může nastat v době, kdy budou zprovozňovány BTS ve venkovských oblastech, kde je nižší intenzita signálu DVB-T, tedy větší vzdálenost mezi vysílačem a divákem, a z toho plynoucí nižší poměr mezi užitečným a rušícím signálem. „Tento problém bude samozřejmě umocněn v lokalitách, kde je přijímán kanál 60. Vzhledem k možnému poškození DTT platformy velmi pečlivě sledujeme vliv spouštěných BTS na DVB-T příjem,“ ujišťuje. V této souvislosti se dá očekávat, že největší problémy nastanou na Královéhradecku, kde dojde je spouštění základových stanic LTE v podhůří Orlických hor, tedy místech, které mohou být zastíněny televiznímu signálu z vysílače Černá hora.

BRAND24

Právě na Královéhradecku bude první BTS spuštěna již 5. června, poslední plánovaná z této várky základových stanic LTE pak 25. června. Řádově půjde o desítky stanic a lokalit. Mezi 10. a 12. červnem pak mobilní operátoři spustí LTE na Jičínsku, které se nachází na okraji příjmové oblasti signálu televizních vysílačů Černá hora a Liberec, z nichž vysílá multiplex 3 na shodném 60 kanálu. Tyto dva vysílače se ale už nyní vzájemně ruší, protože nevysílají v jednofrekvenční síti a „napůl cesty“ mezi nimi je tedy signál multiplexu 3 nesledovatelný. LTE by tedy jen „přililo do ohně“, což se uvidí až za tři týdny. Další východočeský vysílač, respektive dokrývač Svitavy – Kamenná horka zatím nebude stanicemi LTE ohrožen, protože v jeho okolí nebudou v nejbližších dnech a týdnech spouštěny žádné BTS.

Vůbec první lokalitou, kde by se mohlo projevit rušení televizního signálu na kanálu 60, jsou Karlovy Vary. Zde bude LTE spuštěno již 28. května a další základové stanice postupně po další měsíc až do 28. června. Chystají se České Radiokomunikace dopředu varovat diváky v dotčených lokalitách? „Dotaz na informační kampaň by měl být směrován spíše na ČTÚ,“ říká Marcel Procházka. „Víme, že ČTÚ s informací o možném rušení obeslal starosty a primátory. ČRa jsou v kontaktu jak s ČTÚ, tak našimi velkými zákazníky (ČT, Nova, Prima), kam diváci obvykle také hlásí potíže s příjmem,“ dodává manažer ČRa s tím, že telekomunikační úřad proškolil servisní firmy na odstraňování případného rušení a přijal opatření pro případ jeho vzniku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).