Hlavní navigace

Loňská policejní razie v České televizi byla protiprávní, rozhodl soud

19. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vojenská policie zabavila loni v březnu řadu materiálů, které měly souviset s kauzou šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. ČT tehdy přinesla dění ze „své půdy“ přímo ve vysílání.

Ústavní soud dnes rozhodl o tom, že loňský zásah Vojenské policie, který proběhl v budově zpravodajství České televize, proběhl v rozporu s ústavou. Informovala o tom ČTK. Soudní příkaz, který byl vydaný Obvodním soudem pro Prahu 6, byl neoprávněný. Připomeňme, že desítka vojenských policistu v kuklách vtrhla do budovy zpravodajství a snažila se najít materiály, které souvisely s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

Z ARCHIVU: Ozbrojenci z Vojenské policie vtrhli do zpravodajství ČT, televize protestuje

Orgány činné v trestním řízení nevyčerpaly všechny možnosti, které měly k dispozici, aby si opatřily dostatek informací, aby zjistily, kdo byl vlastně původcem vyzrazení utajované informace, citovala ČTK soudce Jiřího Nykodýma. Ústavní soud sice připustil, že právo na ochranu zdroje může být za určitých okolností omezeno, a to zejména v případě, že jsou ohroženy zájmy státu a jeho bezpečnosti. Musí být k tomu ale dostačující důvody.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: ČT podala kvůli pátečnímu zásahu Vojenské policie trestní oznámení

Zásah byl nepřiměřený i podle státního zastupitelství, protože byly zabaveny též materiály, které nijak s trestním řízením nesouvisely. Ve Vojenské policii nastaly po kritizovaném zásahu personální změny. Jednotka, která jej provedla, zanikla. Důvodem, proč ČT ústavní stížnost podávala, bylo, aby se do budoucna předešlo podobným zásahům do práce nejen ČT, ale i ostatních médií a jejich práva chránit zdroj a informace, s nimiž pracují, sdělila ČTK mluvčí ČT Michaela Fričová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).