Hlavní navigace

LG 42LH7000: digitální televizor nejen pro fajnšmekry

12. 8. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televizory řady LH5000 a LH7000 dostaly do vínku několik zajímavých vlastností: audiosystém ladil jeden z největších světových zvukových inženýrů Marek Levinson, zabudováno je několik šetřících režimů v duchu chvályhodného trendu „proč platit ČEZu více“ a přes USB lze přehrávat audio i video, což u televizorů stále ještě není příliš obvyklé. V praxi se teorie u zapůjčeného nejvyššího modelu integrovaného digitálního televizoru LG s úhlopříčkou 107 cm jen potvrdila.

LH7000 má oproti levnější řadě televizorů LH5000 rovněž vybavení Full HD LCD panelem. Ultratenký design navazuje na předchozí řadu Scarlet, obsahuje rozhraní Bluetooth a místo tří verzí úhlopříček (81, 107 a 119 cm) je ke koupi ve čtyřech verzích (navíc i 94 cm). Pořídíte ho od 22 990 Kč, zatímco základní model LH5000 je o tři tisíce korun levnější. Vezměme to ale hezky popořadě.

LG 42LH7000 přední panel
Manuální ladění a nastavení kanálů u LG 42LH7000
LG 42LH7000 manuální ladění
LG 42LH7000 třídění kanálů

Foto autor, snímky kliknutím zvětšíte

Instalace bez jakýchkoli problémů

Děláte ji sice jen jednou, ale u některých přístrojů vám dokáže pořádně zamotat hlavu – zvláště EPG, které by už dnes opravdu mělo chodit v češtině…

U televizoru LH7000 je instalace naprosto ukázková, s takovou jsem se setkal opravdu jen výjimečně. Na jedno zmáčknutí tlačítka se naladí jak digitální (DVB-THD), tak analogový signál a EPG chodí v bezchybné češtině.

Obdobně se naladěné kanály i zobrazují – na šikovných záložkách si přepínáte mezi digitálními, analogovými a rozhlasovými (DVB-T) stanicemi. Jen HDTV chybělo, vůbec se mi nenaladilo. Chyba ale nebyla na straně televizoru, protože ze středočeského vysílače Cukrák, odkud jsem ladil televizní i rozhlasové programy, v této kvalitě žádná televize nevysílá.

Konkrétní pásmo můžete ve volbě „Manuální ladění“ zkusit nastavit ručně a televizor vám ho automaticky proskenuje a zobrazí, co našel, a jak silný je signál (poměrově na stupnici, nikoli v procentech).

Výborné je i setřídění kanálů. Dělá se sice trochu atypicky, ale lehce na to přijdete a funguje i pro analogový příjem. Nápověda je naštěstí přímo na obrazovce, takže ji nemusíte hledat v naprosto nepřehledném a zmateném manuálu.

A ještě poznámka k instalaci: DVB-T tuner je co do citlivosti lehce nadprůměrný. Tedy subjektivně vzato. I to je dobrá zpráva.

LG 42LH7000 základní menu

Základní menu televizoru LG 42LH7000. Foto autor, snímek kliknutím zvětšíte

Dobře přehledné menu

Řeknete: „bodejť by nebylo, na 107 cm…“, ale takto to nemyslím. Uspořádání, ovladatelnost i čitelnost je jedním slovem výborná. Po zmáčknutí tlačítka „Menu“ vám naběhne osm zřetelných ikon, ve kterých se pohybujete šipkovými klávesami a tlačítkem „OK“. Vše doplňuje tlačítko „Return“ – i když o stupeň výše se můžete vrátit i šipkou vlevo.

Dálkový ovladač má solidní rozložení, je přehledný a příjemná jsou i velká tlačítka, na která uvidí každý (ocení zejména starší diváci). Počet tlačítek je rozumný, takže se neztrácejí v záplavě jiných, nepotřebných. Možná je to tím, že televizor není univerzální, i když dovoluje řídit přístroje napojeného přes standard HDMI (CEC), tedy typicky Blu-ray přehrávače. Výrobce LG říká tomuto systému Simplink, ale je kompatibilní i s ostatními značkami audiovizuálních přehrávačů.

Na dálkovém ovladači najdete i tlačítko „Ratio“ přepínající mezi jednotlivými formáty zobrazení. Tím základním je „Originální“, které respektuje poměr stran pořadu tak, jak je vysílán. Tedy pokud sedí příslušný kód, což bohužel na českých stanicích vždy neplatí. Zajímavostí je tlačítko zvané „Q. Menu“ dovolující rychlejší nastavení například zvuku, či poměru stran obrazu. Šetřící režimy tu však nehledejte. Ty mají tlačítko samostatně ve slušivě zelené barvě s lístkem. Mezi šesti volbami si můžete vybrat buď ten pro vás nejpříhodnější, nebo nechat vše na automatice snímající úroveň okolní osvětlení.

LG 42LH7000 EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) u televizoru LG 42LH7000. Foto autor, snímek kliknutím zvětšíte

EPG se dvěma typy náhledů

Informace o právě vysílaném pořadu se nezobrazuje při přepnutí kanálu, ale vyvolává se přes tlačítko a objevuje se nejen jeho název, ale i krátký popis. Výborné je sedmidenní EPG, které kupodivu nevypíná ani obraz, ani zvuk televizoru. Na panelu vidíte šest stanic a k pořadu si můžete vyvolat bližší informace nebo se na něj nechat upozornit, což funguje dokonce i tehdy, když je televizor v pohotovostním režimu!

EPG lze přepnout do dvou náhledů: tradičního se seznamem všech možných pořadů, které se vejdou na obrazovku, nebo do takového, ve kterém se pro stanice ukazuje pouze jméno současného a následujícího pořadu. Tento náhled je pochopitelně podstatně přehlednější.

Rozhraní pouze vzadu

Televizor má tenký design (4 cm), takže by se na bok rozhraní nevešla. Tam najdete pouze základní ovládání, jako přepínání kanálů, hlasitost, menu a mj. i volbu vstupu. Nezapomeňte proto při připevňování přístroje na stěnu (originální držák je k dokoupení) dopředu řešit vytažení kabelů, včetně USB a HDMI. K USB ostatně obdržíte „prodlužovačku“.

Počítejte rovněž s tím, že televizor takovýchto rozměrů se už znatelně hřeje, takže při jeho umisťování nezapomeňte ani na dobrý odvod teplého vzduchu. Jinak utrpí životnost panelu.

Pokud televizor na podstavci otočíte, což jde lehce (stále naštěstí působí stabilně) uvidíte například vedle čtyř rozhraní HDMI i mechaniku PCMCIA (CI – Common Interface) určenou pro zasunutí karty placených stanic. Ta však podle LG není ve verzích pro Českou republiku aktivní; žádná taková tu ani nevysílá.

LG 42LH7000 reproduktory

Rychlost přepínání

Pokud se přepnete číslem kanálu bleskurychle se vám k němu objeví i název stanice a i samotné přepnutí je rychlé. Totéž platí i o zapnutí televizoru a dokonce to platí i v okamžiku, kdy je fyzicky vypnut a vy ho zapínáte příslušným tlačítkem (dálkový ovladač v tomto okamžiku nepotřebujete).

Časy jsou v podstatě stejné, jako když televizor pouze probouzíte z pohotovostního režimu (pozoruhodné!) – zvuk naběhne za čtyři až pět sekund, obraz pak za dalších zhruba pět sekund. I tohle je znakem dobré televize a diváci to tak mají rádi. Svižné je i přepínání kanálů postupnou volbou. Tlačítko Q. View, které najdete na dálkovém ovladači, vám pak pomůže při rychlejším přepnutí naposledy volených kanálů. Zároveň ukazuje i jejich seznam, ve kterém se můžete šipkovými klávesami i pohybovat. A abych nezapomněl: tlačítko fyzického zapnutí a vypnutí je neviditelně schované zcela dole a nemá na předním panelu kryjícím taktéž neviditelné reproduktory označení. Pomoc v opravdu nepřehledném manuálu nehledejte – jeďte pod rámečkem televizoru od pravého spodního rohu, dokud na něj nenarazíte. Než jsem na to ale přišel, málem jsem vyskočil z kůže…

Nastavení obrazu a Bleutooht u LG 42LH7000
LG 42LH7000 nastavení obrazu
LG 42LH7000 průvodce nastavením obrazu
LG 42LH7000 Bluetooth

Foto autor, snímky kliknutím zvětšíte

Režimy nastavení obrazu

Obraz můžete nastavit v mnoha režimech, včetně herního, sportu a dvou expertních. Pokud sáhnete po výborném „Průvodci nastavením“, poradí vám nejen, jak to udělat nejlépe, ale dokonce si můžete i vybrat, pro jaké vstupy se vaše nastavení použije.

Pokud jde o virtuální zvuk, ten má zřetelně rozšiřující se bázi a Bluetooth podporuje jak u sluchátek (bohužel jsem žádná neměl po ruce), tak přenos fotografií a muziky z mobilu (bez videa). Tady ale hodně záleží i na připojeném zařízení. Má Nokia E90 spolupracovala s televizorem bez problémů. Fotografie se natahovaly rychle a perfektně se zobrazovaly (stejně kvalitně jako z USB).

Jakmile jsem zastrčil USB paměť s testovacími soubory (rozhraní je na zadní straně) objevilo se menu, ve kterém si můžete vybrat, zda chcete prohlížet hudbu, video nebo fotografie (trochu přežitý přístup). Následně naběhl opravdu výtečně udělaný souborový manažer s názvy v češtině (lokalizace je skutečně výborná), byť bez podpory dlouhých jmen. Celkově je kompatibilita trochu omezená – televizor si neporadil třeba s WMV či WAV, formát MPG z videokamery však přehrál, stejně jako DivX, včetně posledních audio a video kodeků a titulků v češtině. Další přehrávané formáty najdete v tabulce.

Do USB můžete zastrčit i pevný disk. Můj WD My Passport, 250 GB bez externího napájení, však televizor nezaregistroval. Na důvod jsme nepřišli, ale podle LG se to děje jen výjimečně. Připojovaný disk prý externí napájení nepotřebuje.

Jestliže přepnete na DVB-T rádio, objeví se nápis „Pouze zvuk“ a poskakující logo LG jako šetřič obrazovky. I zde můžete vstoupit do menu šetřících režimů a vypnout obrazovku zcela. Zajímavé je, že se přístroj po návratu k televizním stanicím vždy přepíná do analogu.

Kousek nejen pro znalce

Umí dobře česky - pečeť

LG 42LH7000 je opravdu vynikající přístroj se spoustou chytrých věcí, jako je např. pět úsporných režimů, včetně vypnutí pouze samotné obrazovky (zvuk běží). Naopak noční můrou je příšerný manuál, společný s asi 20 dalšími typy televizorů. Bohužel v něm nejsou postupně, nýbrž najednou, takže si dokážete představit, jaký je v těch všech odkazech na jednotlivé typy zmatek. Tohle si LH7000 opravdu nezasloužil…

BRAND24

Televizor si také překvapivě dobře poradí s přepočítáním signálu DVB-T v systému PAL na pomalu pětkrát vyšší HD rozlišení 1920×1080 bodů a „upsampling“ funguje dobře i pro běžné DVD. Co jsem si všiml, trochu ho rozhodila pouze černobílá pohádka Čert a Káča, avšak nikoli v detailech. Při zrychleném posuvu titulků na výšku, kterého jsme někdy na dnešních stanicích svědky (typicky TV Nova) je vidět, že zcela nestíhá překreslovat. Tohle je ale moc asi na každou televizi. Pokud jedou běžnou rychlostí, vše je v pořádku. Pokud do přístroje pustíte kvalitnější signál, má to samozřejmě jednodušší. Pouze lituji, že jsem nemohl vyzkoušet nějaký Blu-ray disk, který jsem viděl při představování této řady. Na 107 centimetrech by to muselo být úchvatné.

Pokud jde o zvuk, musím říci, že takovouto rezervu ve výkonu (byť tu je pouze klasických 2× 10 W, které ústí do čtyř reproduktorů) jsem u televizoru snad ještě neviděl. No a pokud pustíte „empétrojku“ s 320 Kb/s, dočkáte se příjemně plného podání, které vás nejspíše – stejně jako mě – mile překvapí. Že by s tím Marek Levinson opravdu něco dělal?

LG 42LH7000 parametry

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • prodlužovací kabel pro rozhraní USB
  • napájecí kabel (speciální třížilový)
  • držák kabelů
  • hadřík na obrazovku
  • uživatelská příručka (společná s řadou dalších TV)

Uvítáte i do budoucna na DigiZone.cz recenze televizorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).