Hlavní navigace

LG pro rok 2016 přezbrojilo. Nabídne Wi-Fi ac prakticky u všech 4K televizorů

12. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LG
První výrobky LG Electronics přicházejí do nabídek českých obchodů a upřesňují se zprávy o jejich výbavě a vlastnostech. Řada důležitých údajů však stále chybí.

Prostřednictvím bezdrátového Wi-Fi má svůj chytrý televizor připojena značná většina domácností. Jeho kvalita, použitý standard, frekvence, na jaké pracuje, a tím pádem i výsledná reálná rychlost a míra chybovosti jsou pro streamované video jedním z určujících faktorů. Navíc ve frekventovaných místech typu činžovní domy a paneláky už zarušení na frekvenci 2,4 GHz dosahuje velmi vysoké úrovně, a tak pomůže i prosté přepnutí na 5 GHz.

V případě televizorů LG jsme si minulý rok o splnění nejvyššího standardu „ac“ mohli nechat jen zdát, ale to platilo prakticky o všech výrobcích televizorů, resp. o jejich produktech pro český a slovenský trh. Letos se situace poprvé výrazně mění.

ČTETE TAKÉ: LG Signature OLED aneb LG OLED65G6V aneb První pohled na zázrak

Nastupuje LG WebOS 3.0 a přepracovaný ovladač

Na stránkách prodejců o bezdrátovém připojení přes Wi-Fi nejčastěji najdete jen „má/nemá Wi-Fi“ anebo informaci o tom, zda je televizor na Wi-Fi alespoň připraven, tzv. Wi-Fi Ready. Pokud chcete vědět, zda podporuje alespoň Wi-Fi „n“ (naštěstí dnes drtivá většina), musíte na stránky výrobce, kde to ale také není vždy valné, což platí i o LG. Navíc podpora pro standard „n“ a 5 GHz minulý rok nebyla zcela běžná a můžeme se jen dohadovat, jak to bude letos.

V každém případě společnost LG Electronics do toho šlápla velmi výrazně a u zhruba poloviny výrobků pro sezónu 2016/17 přešla na to nejvyspělejší, co je momentálně ve standardu k dispozici, totiž na Wi-Fi ac (802.11 ac). Konkrétně ho, podle českého zastoupení, mají zabudovány následující televizní řady:

BRAND24

  • Všechny s obrazovkou typu OLED.
  • Televizory označené jako Super UH, konkrétně řady UH77 až UH95.
  • Ultra HD (4K) modely až do skoro základní řady UH63, konkrétně UH63 až UH75.

Jde tedy o prakticky všechny televizory vybavené obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K), všechny ostatní, tj. od LH560 (Full HD), kde Wi-Fi ve výbavě končí, až po UH61 (4K) mají k dispozici Wi-Fi 802.11 n. Přes všechnu snahu se ale zatím nepodařilo zjistit, zda alespoň funguje na frekvenci 5 GHz. Na první kusy na vyzkoušení čekáme.

Televizory pracující s Wi-Fi 802.11 n, 2,4 a také 5 GHz si snad vždy při instalaci aktivují obě frekvence bezdrátového adaptéru a vy si vybíráte, přes kterou přístroj napojíte. Je ale také třeba mít odpovídající směrovač (router), což platí i u Wi-Fi ac.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).