Hlavní navigace

LG sází u letošních modelů televizorů především na tenký rámeček a chytré funkce

16. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO Produktové novinky pro letošní rok představila firma na včerejší tiskové konferenci. Výrobce také seznámil s tím, jaké pro letošní rok očekává trendy.

Úvodem tiskové konference byla představena vlajková loď této firmy, a to 84palcová Ultra HD televize s Nano Full LED obrazovkou, která je ve své kategorii největší na světě. Mezinárodní porota v Las Vegas ji ocenila v kategorii Best Innovations (Nejlepší inovace). Tento televizor se již prodává pod označením 84LM960V za necelých půl milionu korun. I přes tuto cenu si ji u nás již pořídilo před dvacet zákazníků. DigiZone s ní seznámil čtenáře již před čtrnácti dny, kdy byla prezentována v české premiéře.

K TÉMATU: Nový Ultra HD televizor od LG nabídne i tuner DVB-T2. Zájem projevil i lékařský průmysl

Včerejší prezentace přinesla navíc i demonstraci 3D obrazu, který je v této velikosti obrazu absolutně dokonalý. Dění na obrazovce vystupuje před obrazovku až těsně k divákovi a bezděky uhýbáte, aby vás něco neuhodilo do obličeje. Reprodukce zvuku je u tohoto modelu také skvělá. Disponuje dvěma subwoofery s celkovým hudebním výkonem 50 Wattů. Používané pasivní 3D brýle jsou velice lehké, jejich hmotnost je pouhých 16 gramů a jsou tedy bezkonkurenčně nejlehčí.

Je třeba se také zmínit o dálkovém ovládání, které se dodává i k jiným modelům vyšší třídy. Lze s ním navigovat pomocí ukazatele na TV (pohybem ruky ovládáte ukazatel jako myší u PC), ovládáme gesty (slouží k přepnutí programu pomocí číselného nákresu na obrazovce), navigačním kolečkem (které využijete k přepínání programů a surfování na webových stránkách), nebo komunikujeme s TV hlasem (přes mikrofon v dálkovém ovládání vyhledáte konkrétní věc). Dálkové ovládání slouží také jako universální ovladač na další zařízení v domácnosti.

NEPŘEHLÉDNĚTE: LG v Česku prodává první Ultra HD televizor s úhlopříčkou 84”, vyjde na půl milionu

Firma se u letošních modelů snaží o co nejslabší rámeček obrazovky. U levnějších modelů je plastový, u dražších kovový. Protože se rapidně zmenšila i hloubka obrazovky, v tak malém prostoru se již naráží na mechanické a fyzikální možnosti reproduktorů. Přesto se oproti loňským modelům výrazně zvuk zlepšil. Kdo vyžaduje zvuk ještě vyšší kvality, může si přikoupit reproduktory extra. Jsou vyráběny tak, aby se vešly pod obrazovku a utvořily jednotný celek. Na výběr je několik typů i barevných provedení.

Panel s reproduktory pro televizory LG
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Panel s reproduktory pro televizory LG

Smart televizory LG umožňují bezdrátový přenos obrazu mezi TV a notebookem (Intel WiDi), bezdrátový přenos obrazu mezi TV a chytrým telefonem, nebo tabletem. K přenosu není třeba internetové připojení (Miracast TM). Samozřejmostí je i rychlé a snadné procházení souborů na jiných zařízeních (DLNA). Pokud chcete, můžete sledovat televizi na vašem chytrém telefonu v dosahu sítě Wi-Fi (Second Display). Pomocí MHL kabelu se váš telefon může spojit s televizorem. Položíte-li telefon na NFC štítek spárujete jej s televizorem (TAG On).

ČTĚTE TAKÉ: LG chce porazit Samsung, brousí si zuby na světového lídra v prodeji televizorů

Televizory komunikují s chytrými telefony s operačními systémy Android a iPhone. Zároveň je v nich zabudovaná kamera. Samozřejmostí je podpora standardu HbbTV, jehož průkopníkem u nás je Česká televize. Televizory používají dvoujádrový procesor DDR s pamětí 2GB. Postupně dochází i ke zvětšování úhlopříčky obrazovek. 3D televizory umí tzv. půlený obraz Dual Play, kdy při hraní her každý hráč vidí pouze svoji obrazovku.  V televizorech je také možná konverze obrazu z 2D na 3D.

V průběhu několika měsíců, pravděpodobně v záři, bude k dispozici i OLED TV bez podsvícení, která má mít maximálně realistický obraz. Pomohou k tomu i čtyři použité barvy. Obraz se bude skládat nejen s červené, modré a zelené, ale přibude také bílá.

Firma si vytýčila tyto čtyři hlavní pilíře:

  • Perfektní obraz – OLED display, nebo Ultra HD display
  • Unikátní design – 2013 LG OLED a 2013 CINEMA SCREEN
  • Smart TV – ovládání smart TV,  smart zábava, smart sdílení
  • Cinema 3D a prostorový zvuk – šistý a reálný obraz a skvělý zvuk

Trendy roku 2013 jsou:

  • u obrazu HD 4K (Ultra Definition)
  • kanálový zvuk 9.1 a 3D Sound
  • u sítě Wi-Fi Display, NFC Sync
  • u Smart funkcí internetový prohlížeč a režim Private Sound

Prémiový televizor LA960V

Tato Nano Full LED TV má vše, co se od takového modelu očekává. Má svižné reakce. Pro potřebný výkon při přehrávání 3D obsahu se stará 1.2 GHz Dual Core procesor. Přijímač je vybaven MultiDVB tunerem DVB-T2, DVB-S2 a DVB-C. Má možnost nahrávání na externí pevný disk. Samozřejmostí jsou i funkce Smart TV s možností surfování po internetu, online telefonovánípřes Skype, nebo přehrávání prémiovégo obsahu. Tato televize využívá moderní možnosti propojení s jinými zařízeními a nechybí ani aplikace LG TV Remonte pro Android, iPhone smartphony a tablety. Přijímač má elegantní design s ultra tenkým okrajem o tloušťce 2,9 mm a speciálně navržená titanový podstavec Magic Stand.

BRAND24

Domácí kino BH9530TW

Tato novinka LG nabízí 9.1 kanálový Blu-ray systém domácího kina, který využívá jedinečné vlastnosti aramidových vláken. Ty jsou použity v membránách reproduktorů, čímž zajišťují reálný a plastický zvuk. Čtyři sloupcové reproduktory s hudebním výkonem 1460 Wattů vytváří reálný a plastický efekt. Toto domácí kino umožňuje i snadný přístup k internetovým aplikacím a prémiovému obsahu. Díky podpoře smartphonů můžete snadno sdílet filmy, obrázky i hudbu. Přehrávat lze většinu audio a video formátů.

Ceníky nových televizorů, domácích kin, reproduktorů a dalších novinek z kolekce roku 2013 budou známy do čtrnácti dnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).