Hlavní navigace

Letovice mají problém s digitálním signálem. ČT však dokrývač neplánuje

16. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
16. 2. 2011

Sedmitisícové město Letovice poblíž Blanska na jižní Moravě se potýká s nekvalitním signálem zemské digitální televize. Diváci nemohou po vypnutí analogové ČT 2 na vysílači Kojál naladit digitální síť České televize, takže o Dvojku definitivně přišli. Mnohem větší problémy však mají s příjmem multiplexů 2 a 3 z Kojálu, který je v Letovicích prakticky nemožný. Letovickým tak hrozí, že po úplném ukončení analogového televizního vysílání z Kojálu letos v červenci přijdou i o ČT 1 a Novu.

K TÉMATU: Počet digitálních dokrývačů ČT přesáhne 50, televize chce dalších pět

Pokrytí zajišťující příjem všech tří multiplexů má devatenáct procent obyvatel. Nejlépe je na tom multiplex 1, jehož součástí jsou programy České televize. Ten by mělo chytit šestaosmdesát procent obyvatel. O moc horší je to u multiplexů 2 a 3, řekl regionálním novinám Týden u nás Ladislav Sapík z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Letovice podle něj leží v členitém terénu, kde se signál z Kojálu mnohočetně odráží. To omezuje kvalitní příjem přímého signálu. Kvalita odražených signálů kolísá zejména vlivem počasí. Ovlivní ji vlhkost, sníh, dokonce i opadávání listí ze stromů. Tuto situaci by bylo vhodné řešit dokrývači, prohlásil Sapík.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize šetří, analogové dokrývače vypne dříve než v listopadu 2011

Jenže největší české televize digitální dokrývače v Letovicích neplánují. A nechystá ho tu ani veřejnoprávní ČT. Tento krok by byl neekonomický, řekl listu Štěpán Janda z tiskového odboru ČT. Veřejnoprávní multiplex sice zprovoznil digitální dokrývač v nedalekém Blansku, to má však oproti Letovicím výhodu ve větším počtu obyvatel, jichž je třikrát víc než v Letovicích. Řada diváků tak řeší přechod na digitální příjem televize satelitem.

BRAND24

NAPSALI JSME: ČT vyhověla Blansku, analogové dokrývače vypnula až 31. ledna 2011

Je nespravedlivé, že musíme platit poplatky televizi za něco, co nám vlastně neposkytuje, postěžoval si na adresu ČT Jan Buš s letovické městské části Slatinka. Většina lidí ze Slatinky si pořídila satelity. Už v minulosti se k nám nedostal analogový signál, který přitom měl pokrýt Letovice. Situace se nezlepšila ani teď po nástupu digitálního vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).