Hlavní navigace

Které programy by se mohly nově objevit v satelitním freeSATu? Zkusili jsme zapátrat

15. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společnost UPC DTH, která je provozovatelem satelitní televize freeSAT, si loni stanovila za prioritu rozvoj HDTV. Podaří se jí letos co do atraktivity dohnat Skylink?

HDTV prioritou původně už pro rok 2012

Satelitní operátor freeSAT by UPC Direct, který je provozování lucemburskou společností UPC DTH, kabelová televize a nabídka šířená z družice jsou od sebe i svými distributory jasně odděleny, má vůči svým zákazníkům v České republice a na Slovensku ještě co dohánět. Jako dominantní poskytovatel programů ve vysokém rozlišení (HDTV) je u nás pochopitelně vnímán Skylink. Ten na své nabídce v posledních letech hodně zapracoval a průběžně ji rozšiřoval, čímž nad konkurencí získal značný náskok. Navíc jeho sestra CS Link placenou televizi přestala poskytovat úplně.

Boj o zákazníka ale nekončí. Chtějí do něho vstoupit pochopitelně i další hráči. Nejen Digi TV, která oznámila, že chce ještě do konce tohoto týdne nabízet programy ve vysokém rozlišení, ale také již zmiňovaný freeSAT. Ostatně, jeho regionální manažer pro Českou a Slovenskou republiku Jiří Kraval už v prosinci loňského roku serveru DigiZone.cz řekl, že HD televize má být prioritou pro tuto službu právě v roce 2012. To bylo sice částečně splněno, ale žádné velké zázraky se zatím nekonaly. Za zmínku stojí zařazení obou Eurosportů a především Animal Planet HD. Ten nabízí freeSAT jako jediný satelitní operátor u nás.

Regionální manažer UPC DTH pro Českou republiku a Slovensko Jiří Kraval na tiskové konferenci freeSATu na podzim roku 2011.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Regionální manažer UPC DTH pro Českou republiku a Slovensko Jiří Kraval na tiskové konferenci freeSATu na podzim roku 2011.

Jaká je strategie lucemburského operátora?

Pro příští rok bude prioritou určitě HD rozlišení, protože tímto směrem se vývoj ubírá a procento HD televizorů, které už jsou dnes na trhu, je velké. Když se podíváte na současné televizory od výrobců, jako jsou například Samsung, Sony nebo Panasonic, v podstatě mezi nimi nenajdete produkt, který by neuměl HD. Zcela logicky je to tedy oblast, které se chceme věnovat, uvedl v předloňském rozhovoru Kraval. Kterým směrem by se mohlo rozšiřování programové nabídky ubírat, je nabíledni. Významným partnerem UPC je skandinávský operátor Canal Digital. Ten je v oblasti HDTV skutečně špičkou.

Určitě bychom byli obchodně špatná firma, kdybychom nehledali možnost sdílení obsahu s Canal Digital nebo případně s dalšími subjekty. Jednání probíhají a tam, kde to dává smysl, to uděláme, a pokud budeme mít možnost využití vlastní kapacity, tak to uděláme okamžitě, potvrdil regionální manažer UPC DTH. U freeSATu je ale ještě další problém. Zatímco Skylink působí pouze na území České republiky a Slovenska, nejmladší satelitní operátor musí programy do své nabídky vybírat tak, aby vyhověl více trhům, kam vysílá. Ideálním příkladem je Animal Planet HD, který vysílá nejen v češtině, ale i v maďarštině a pochopitelně i angličtině.

Ukázka z vysílání dokumentárního kanálu Animal Planet HD
Autor: repro foto Animal Planet HD

Ukázka z vysílání dokumentárního kanálu Animal Planet HD

Vybíráme konkrétní programy do nabídky

Pokud bychom se tedy řídili strategií UPC, kterou jsme popsali výše, pak by ideálním kandidátem mohla být například stanice MTV Live HD. V nabídce ji totiž nemá ani Canal Digitaal a takovou stanici by jistě uvítala. Ostatně, Skylink už ji poskytuje delší dobu a hudební kanály jsou v tomto směru ideální pro více trhů proto, jelikož tyto tematické kanály jsou universální a navíc vůbec nevyžadují lokalizaci. V nabídce by se nám jistě líbily i některé další programy tohoto typu – Brava HDTV, Unitel Classica HD nebo iConcerts HD. Otázkou však je, zdali je v silách operátora, některý z těchto programů nabídnout. Mimochodem, všechny je má ve svém balíku konkurenční Skylink.

Satelitní služba Skylink zařadila hudební kanál MTV Live HD do nabídky v době, kdy ještě vysílal pod svým předchozím názvem MTVN HD.
Autor: repro foto MTV Live HD

Satelitní služba Skylink zařadila hudební kanál MTV Live HD do nabídky v době, kdy ještě vysílal pod svým předchozím názvem MTVN HD.

Dalším žhavým adeptem do nabídky freeSATu je dokumentární program Spektrum HD. Kromě toho, že je dostupný v češtině, může k němu být připojena i maďarská jazyková stopa. I tento program by tak mohl operátor nabízet hned minimálně na třech trzích (včetně Slovenska). Platí to i pro AXN HD, které prozatím nemá lokalizovanou grafiku, ale přes optiku z Maďarska už si ho do své nabídky nabírá kabelová televize od UPC. Pokud bychom se ještě vrátili k dokumentárním stanicím, vyloučena není ani dvojice Viasat Nature HD/Viasat History HD. Na pozici 4,8 stupně západně je k tomuto programu zapojeno hned pět jazykových stop – angličtina, ruština, polština, maďarština a čeština.


repro foto AXN HD

Program AXN HD šíří UPC prostřednictvím kabelových rozvodů. Na satelitu prozatím chybí.

Bezpochyby jedním z nejžhavějších kandidátů na zařazení do nabídky satelitní televize freeSAT by UPC Direct je v tuto chvíli chystaný tematický program Sport 1 (nebo Sport 2) v HD rozlišení. Jak už bylo několikrát avizováno, jeho distribuci připravuje společnost Chello Central Europe v horizontu několika týdnů. A jelikož tato firma stejně jako UPC patří jednomu vlastníkovi, bylo by opravdu velkým překvapením, kdy se nakonec tato stanice na pozici 1 stupeň západně neobjevila. Operátor by také mohl „zamhouřit“ v případě regionálního rozšiřování oči a zařadit konečně ČT Sport HD. To, co v nabídce freeSATu také chybí (proč si to nepřiznat, pánové?), je erotika v HD kvalitě. Kandidátů je přitom několik. Kabelovka od UPC už má například v nabídce Hustler HD/3D.

BRAND24

Ukázka z vysílání maďarské verze Sportu 1 HD. Nějak takhle by mohla vypadat i jeho chystaná česko-slovenská mutace.
Autor: repro foto Sport 1 HD Hungary

Ukázka z vysílání maďarské verze Sportu 1 HD. Nějak takhle by mohla vypadat i jeho chystaná česko-slovenská mutace.

Které programy naopak od freeSATu neočekáváme

V poslední době vznikla celá řada nových projektů – tu více, tu méně atraktivních. Právě mezi nimi jsou stanice, jejichž zařazení do freeSATu by bylo opravdu velkým překvapením. Ideálním příkladem je například TV Pohoda. Čtenáři DigiZone.cz na ni sice oceňují rockové klipy, ale z pohledu ambicí UPC je tato stanice bezpochyby mimo hledáček jejích zástupců. Platit to může i pro nové programy z rodiny Nova Group – Smíchov a Telku. Touží po nich zákazníci tolik, že je operátor zařadí do své nabídky? O přínosu pro diváky například z Maďarska nebo jiné země už pochopitelně nemůže být řeč vůbec. Zapomenout můžeme i rovnou na stanice typu Inzert TV a regionalnitelevize.cz.

Atraktivní programovou novinkou v poslední době byla Prima Zoom. Ta je ovšem primárně zajímavá především pro diváky, kteří nemají kabelovou nebo satelitní televizi a v podstatě jim supluje kanály typu Discovery Channel, National Geographic Channel apod. Ty ve své nabídce operátor pochopitelně. Zařazení do programového rastru freeSATu by zas tak velkým překvapením nebylo, ostatně je tu už šířena novácká stanice Fanda, bude ale záležet především na dohodě obou stran a možném kompromisu. Nezbývá tedy nic jiného než čekat, co se na pozici 1 stupeň západně udá. Vhodní kandidáti rozhodně jsou a bude-li se freeSAT snažit, může vůči doposud vedoucímu Skylinku nabídnout zajímavou alternativu.

Myslíte si, že freeSAT má při rozšiřování programové nabídky čím překvapit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).