Hlavní navigace

Které pořady nabídnou plnoformátové televize o Vánocích v HD kvalitě?

22. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Těšíte se během Vánoc na pořádnou dávku pořadů a filmů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)? Pak budete asi zklamáni. Jedinou plnoformátovou televizí, která v této oblasti zachraňuje čest, je ta Česká. Během svátků nabídne hned několik desítek HD pořadů. U Novy byste jich napočítali pouze šest a u Markízy pouhý jeden. Statistiky HD pořadů si nevede digitální televize Barrandov. Její technický ředitel Michal Kratochvíl nám ale prozradil, že lahůdkou by měl být pro diváky mezi svátky některý z filmů o císařovně Sissy. Digitálně zpracované kopie převedené do HD kvality vypadají skutečně úchvatně.

Lídrem „HD Vánoc“ bude Česká televize

Pokud bychom měli některou z televizí za vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) během svátků pochválit, pak to bude bezpochyby Česká televize. Seznam pořadů, které veřejnoprávní médium touto cestou nabídne, by byl pěkně dlouhý a stačil by možná na samostatný článek. Z těch nejzajímavějších titulů, které ale v HD kvalitě budou odvysílány, je možné jmenovat například pohádky: Anděl Páně, Peklo s princeznou, filmy: Pelíšky, Snowboarďáci, Láska rohatá, Tajemství staré bambitky nebo Dešťovou vílu. Na své si přijdou i ti, kteří by si chtěli dát kvalitní obraz a HD kvalitu i svým starým nahrávkám. Pro ně jsou připraveny například remasterované verze Císařova pekaře a Pekařova císaře nebo nesmrtelná česká komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Skutečnou lahůdkou však bude štědrovečerní film Micimutr, který byl teprve před pár týdny nasazen v našich kinech. V hlavních rolích se tu objevili Jiří Bartoška a Libuše Šafránková. Nová výpravná pohádka vypráví o krásné princezně, zlém drakovi a zázracích, které se dějí, když uděláte první krok. Česká televize věnuje svému HD vysílání mimořádnou péči. V rámci programového schématu má samostatnou stránku, kde najdete kompletní přehled všech pořadů, které se na kanálu ČT HD objeví, viz: http://www.ces­katelevize.cz/tv-program/hd/.

Nova nabídne během svátků šest filmů v HD kvalitě

Jak na tom bude s pořady ve vysokém rozlišení obrazu mezi svátky televize Nova? Lépe než tomu bylo loni, ovšem stále se nedá hovořit o nějakém výrazném úspěchu. V době od 23. prosince 2011 do 1. ledna 2012 nabídne v HD kvalitě (myšleno v nativním HD rozlišení) šest pořadů, nepočítáme-li tedy mezi ně také Televizní noviny, které jsou v této podobě nabízeny již několik let. Ovšem pozor! Loni během svátků běžely ve vysokém rozlišení pouze dva formáty. Které to byly konkrétně? Budiž světlo a Koření života. Ty letos diváci neuvidí. Místo nich se mohou těšit na snímky Hudbu složil, slova napsal (24. prosince od 21:25) Čtvery Vánoce (26. prosince, 20:00), Loveckou sezónu (27. prosince, 15:10), Zapomenutý ostrov (27. prosince, 20:00), Mezi námi děvčaty (29. prosince, 20:00) a Madagaskar (1. ledna 2012, 10:00). Spíše než na nejvyšší možnou kvalitu se tak Nova soustředí na tradiční a silný program, ve kterém nebudou pochopitelně chybět ani Tři oříšky pro Popelku, ostatně jako každý rok na Štědrý den. Nutno také podotknout, že Nova nabídne v HD kvalitě alespoň některé pořady. Oproti tomu Prima HD „díky“ svému vysílacímu řetězci ve vysokém rozlišení nic nabídnout nemůže a dvě písmenka u jejího názvu tak v podstatě slouží pouze jako obchodní tah směrem k jejím divákům.

Čtvery Vánoce

Komedie Čtvery vánoce s Reese Whiterspoon a Vincem Vaugnem se dotkne i problematiky instalace satelitního kompletu

Barrandov si statistiky HD pořadů nevede

Pokud by vás zajímalo, které pořady nabídne v HD kvalitě digitální plnoformátová televize TV Barrandov, hledali byste marně. Stanice si žádné statistiky o pořadech, jež budou odvysílány standardně a které naopak v nejvyšším možném rozlišení, nevede. O Vánocích odvysíláme v nejvyšší možné kvalitě některé vlastní a akviziční pořady, řekl DigiZone.cz technický ředitel stanice Michal Kratochvíl. Barrandov nabízí v HD verzi obvykle pořady, které jsou vyráběny takzvaně in-house, tedy přímo v budově Paláce zábavy. Výjimkou byla v poslední době například show To byl náš hit, kterou diváci, jež se dostanou k Barrandovu HD, viděli pouze v klasickém rozlišení obrazu. O Vánocích a na Silvestra se mohou diváci těšit v HD verzi mimo jiné na Silvestrovský Videostop. Opravdovou lahůdkou ve vysokém rozlišení by měla být ale Sissi. Otázkou je, který díl z této filmové série Barrandov v HD rozlišení odvysílá. Během svátků totiž nabídne nejen stejnojmenný film, ale také Sissi, mladou císařovnu a Sissi – osudová léta císařovny. Nedávno tuto sérii nabídla v HD kvalitě i rakouská veřejnoprávní televize ORF, a na to, že se jednalo o snímky z let 1956 až 1957, byl obraz skutečně excelentní. V HD rozlišení vysílá Barrandov například v síti kabelového operátora UPC Česká republika.

BRAND24

Sissy, mladá císařovna

V téhle kvalitě už diváci mladou císařovnu Sissi na obrazovce Barrandova neuvidí

Slovensko zastupuje pouze Markíza HD

Proč jsme za Slovensko vybrali pouze Markízu HD? Z jednoduchého důvodu. Je to jediný HD program od našich východních sousedů, ke kterému se díky satelitu dostanou jednoduše i čeští diváci. Do své nabídky ji poměrně nedávno zařadila služba Skylink. Během svátků však bude nabídka pořadů v HD kvalitě na Markíze velice chudá. Přesněji řečeno, nebude skoro žádná. Ano, čtete správně. Markíza HD totiž nabídne během vánočních svátků jediný pořad ve vysokém rozlišení obrazu. Loni to byla právě tato stanice, která zachraňovala čest své české sestry. Letos je tomu přesně naopak. Oním jediným pořadem v HD kvalitě na slovenské komerční jedničce bude v pondělí 26. prosince Kung Fu panda, která je připravena na 20. hodinu a v repríze pak o den později na osmou hodinu ranní. Dá se samozřejmě pochopit, že nákup pořadů v HD kvalitě zrovna nemusí být pro některé televize levnou záležitostí, ale odvysílat takto během svátků, kdy strávíme u televizní obrazovky nejvíce času, pouze jeden jediný film, to je skutečně na pováženou. HD obrazu navíc nepřidává leckdy ani nekvalitní slovenský dabing, o čemž se mohli diváci přesvědčit například už u Transformers: Pomsty poražených nebo Star Treku. Je to škoda. Divák by si na konci roku 2011 dobrý obraz i zvuk bezpochyby zasloužil…

Dáváte přednost pořadům v klasickém nebo naopak vysokém rozlišení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).