Hlavní navigace

Konec zablokované digitalizace v Polsku pravděpodobně na dosah

26. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
26. 5. 2010

Klíčové rozhodnutí vydala na svém včerejším zasedání Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (KRRiT), polská obdoba naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta souhlasila s tím, že komerční televize, které jsou v současné době součástí tamního prvního digitálního multiplexu, se budou moci přesunout do sítě číslo 2. Tím pádem by skončila patová situace ve vývoji polské digitální terestrické televize. Telewizja Polska (TVP) by tak mohla začít budovat multiplex takzvaně na vlastní pěst.

BRAND24

Tento krok se týká programů Polsat, TVN, TV4 a TV Puls. Komerční televize rozhodly o tom, že operátorem této sítě bude společnost Emitel TP, obdoba Českých Radiokomunikací, s čímž však nesouhlasila vzhledem k dohodnutým podmínkám TVP. Nyní mohou odděleně pracovat na budování vlastních sítí jak Telewizja Polska tak komerční subjekty. TV Puls již oznámila, že v multiplexu 2 by chtěla spustit dětský kanál a TVN svou plnoformátovou stanici TVN 7.

Při této příležitosti Darius Dąbski z TV Puls doslova řekl: Jde o krok správným směrem, který umožní ukončení současné bezvýchodné situace a brzké spuštění digitálního terestrického vysílání v Polsku. V prvním multiplexu nadále zůstanou programy TVP 1, TVP 2 a TVP Info, zbytek pak obsadí vítězové vzešlí z výběrového řízení, které vyhlásí KRRiT. Náplň třetího polského terestrického multiplexu je prozatím ve hvězdách. Obsadí ho však svými stanicemi Telewizja Polska a stoprocentně kanál TVP HD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).