Hlavní navigace

Konec rozhazování, televizní léto v Česku bude tradičně nudné – reprízové

15. 6. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká televize i Nova se po loňském pokusu zrušit „slabou sezónu“ uchylují k osvědčenému vymetání archivů, jediným statečným je Prima s premiérovými Svatbami v Benátkách.

Pamatujete si ještě, jak vypadalo loňské léto na televizní obrazovce? Nova překvapivě vystartovala s premiérovým seriálem Doktoři z Počátků, který nasadila rovnou dvakrát týdně ve vysílacích časech Ordinace, a přidala k němu další premiérový pořad Sígři ve výslužbě, českou verzi „důchodcovské“ reality show se ztřeštěnými penzisty, kteří si dělají legraci z nic netušících lidí na ulici. Bylo to asi poprvé za existenci Novy, co nejsledovanější česká televize tolik investovala do slabé letní sezóny, která je tradičně nejhorším obdobím v roce z hlediska prodeje reklamních časů. Letními premiérami ale netroškařila ani Česká televize.

Živě si pamatuji, jak mi v jednom rozhovoru programový ředitel ČT Milan Fridrich vysvětloval, že situace na českém televizním trhu dospěla do situace, že už vlastně neexistují slabé a silné sezóny. O diváka se bojuje tvrdě po celý rok a proto je třeba i v létě přicházet s premiérovými a ne zrovna levnými pořady. Přenesme se do letošního léta a vše je úplně jinak. Nova bude až na výjimky levnějších magazínů pouze reprízovat, a to dokonce i seriály, které se na její obrazovce opakovaly teprve před nedávnem. ČT 1 se v létě promění na takovou trošku lepší TV Barrandov, včetně série filmů o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi, jimiž uplyné letní sezóny zaplňoval právě Barrandov.

S ničím překvapivým nepřijde ani Barrandov, byť jakous novinkou může být návrat letitého seriálu Vražedné pobřeží, který si diváci pamatují z devadesátých let na Nově (je to další pokus vedle Doktora z hor, jak chce TV Barrandov těžit z nostalgie starších diváků). Jediným hrdinou je Prima, která na léto rozjíždí původní premiérový seriál Svatby v Benátkách. Jenže Prima je v podobné situaci jako Nova loni v létě – ta zaváděla Doktory v Počátcích kvůli silnému propadu reklamních výnosů a odlivu inzerentů kvůli nové obchodní politice, již zavedl tehdejší management Jana Andruška. Premiérové léto mělo Nově zajistit lepší startovací pozici před podzimní sezónou, kdy se za televizní reklamu utrácí nejvíc za celý rok.

Tipy C

Prima je nyní v situaci, kdy se jí začínají propadat reklamní příjmy a stále se jí ještě nepodařilo zvednout sledovanost svých kanálů (zejména „velké“ Primy) na úroveň, která by tento pokles zastavila. Navíc už nemůže počítat se stejným „vstřícným“ gestem Novy, která loni svojí obchodní politikou nahnala Primě do náruče prakticky všechny důležité klienty, což vedlo k tomu, že se z Primy stalo nejziskovější médium v České republice. Svatby v Benátkách jsou tedy pokus, jak přes léto nabrat diváky, které si Prima podrží i na podzim, kdy bude nabídka premiérových seriálů tradičně velmi silná.

Svatby v Benátkách navíc nebudou nijak riskovat, dostaly prostor v nejsledovanějším slotu v týdnu, v neděli po osmé večer. Jakmile se to dozvěděla Nova, posunula vysílání posledního dílu Doktorů z Počátků před letní přestávkou právě na den nasazení úvodní epizody Svateb v Benátkách. Jak bude reagovat Prima? Pokud první díl Svateb kvůli Doktorům z Počátků propadne, zcela jistě zařadí jeho reprízu hned v průběhu následujícího týdne, aby diváci, kteří by tento seriál mohli sledovat během letní přestávky Doktorů v Počátků, neztratili hned na začátek nit. Ale opět to bude znamenat, že se od Novy nechá zahnat do defenzivy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).