Hlavní navigace

Komisi pro objektivitu zpravodajství České televize opustili už dva z pěti členů

2. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„V důsledku vážné zdravotní situace v mé rodině jsem členství v expertní komisi v pátek zrušil a jejího jednání se nezúčastním,“ řekl serveru iDNES.cz univerzitní prorektor Michal Šobr.

Komise, která má posoudit objektivnost zpravodajství České televize v konkrétních případech a je složena z „nezávislých“ odborníků, jež oslovil generální ředitel veřejnoprávního média Petr Dvořák, už má místo pěti členů pouze tři. Jak upozornila nedávno on-line verze magazínu Týden, z komise odešla jako první někdejší dopisovatelka dánského deníku Politiken Dana Schmidt. Server iDNES.cz v pondělí informoval, že z etického panelu odchází z vážných zdravotních důvodů v rodině prorektor Michal Šobr. Není tak vůbec jisté, že se komise ve středu sejde.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Údajnou cenzuru ve zpravodajství České televize prověří i člen týmu BBC

Situace se mění každou hodinu, takže vám k tomu nemohu nic říci, uvedla pro iDNES.cz jedna ze členek komise Barbora Osvaldová, která je zároveň šéfkou etické komise Syndikátu novinářů. Na situaci ve fungování zpravodajství České televize si nedávno ztěžovali signatáři petice adresované její radě, kteří pocházejí přímo z tohoto veřejnoprávního média. Nejznámějšími kritiky stavu nezávislosti České televize jsou moderátorka Daniela Drtinová a odborář Adam Komers. Ten nedávno z důvodu situace ve zpravodajství veřejnoprávního média rezignoval na post zástupce šéfredaktora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).